Tortellini salata je rješenje za ručak, večeru ili obrok za ponijeti... Lako se priprema, brzo hladi i najbolje od svega — sutradan je još bolja
Tortellinisalata je tip jela koje tražiš kad ti treba nešto konkretno, ali bez kompliciranja. Sve što trebaš je malo organizacije i dobar ritam rezanja.
Okusi su izbalansirani: slanija feta, hrskavi krastavac, bogata artičoka, masline za aromu i kobasica koja sve zaokruži. Nema nijednog dominantnog sastojka, ali svaki je dovoljno prisutan da salata ostane zanimljiva do zadnjeg zalogaja.
Okusi koji se slažu već pri prvom zalogaju
Jednom kad je složiš, ova tortellini salata drži i okus i formu danima. Možeš je nositi na posao, podijeliti s ekipom ili držati u hladnjaku kao rezervu za dane kad ti ništa drugo ne pada na pamet.
Osnovni sastojci se lako mijenjaju – rotiraj povrće, promijeni sir, izbaci meso ili ga zamijeni nečim drugim. Naš recept za tortellini salatu je pun pogodak jer mu ne treba puno da bude dobar. A kad se ohladi i poveže, postaje još bolji.
Tortellini
foto: Joanna Stolovitz/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Tortellini salata
20 MIN
pripreme
5 MIN
kuhanja
13
porcija
JEDNOSTAVNO
PRELJEV
Sastojci
Maslinovo ulje
0,33
šalica
Sok od limuna
4
žlica
Vinski ocat
2
žlica
Češnjak
2
režanj
Origano
1
žličica
Sol
0,25
žličica
Svježe mljeveni crni papar
0,25
žličica
Crveni luk
1
šalica
Postupak
U velikoj zdjeli pjenjačom izmiješaj maslinovo ulje, limunov sok, ocat, naribani češnjak, origano, sol i papar. Umiješaj sitno nasjeckani crveni luk. Ostavi sa strane.
SALATA
Sastojci
Tortellini
560
g
Žuta paprika
1
kom
Krastavac
1
kom
Kalamata masline
0,75
šalica
Artičoka - konzerva
1
kom
Pureća kobasica
225
g
Feta sir
170
g
Listići svježeg bosiljka
0,50
šalica
Postupak
U velikom loncu zakuhaj posoljenu vodu na jakoj vatri.
Kad voda proključa, dodaj tortelline i kuhaj ih al dente prema uputama na pakiranju. Ocijedi ih u cjedilu postavljenom u sudoper i odmah isperi hladnom tekućom vodom dok se ne ohlade na sobnu temperaturu. Dobro ocijedi.
Ohlađene tortelline, nasjeckanu papriku, krastavac uzdužno prerezan na četvrtine i tanko narezan, masline bez koštica i narezane, ocijeđene i grubo nasjeckane artičoke, uzdužno prerezanu i narezanu kobasicu, usitnjenu fetu i nasjeckani bosiljak dodaj u zdjelu s dresingom.
Sve dobro promiješaj. Kušaj i po potrebi dodatno začini solju i paprom.
Zdjelu salate pokrij plastičnom folijom i stavi u hladnjak na najmanje 30 minuta da se ohladi i da se okusi povežu. Prije posluživanja još jednom promiješaj.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
510 kcal
25 %
MASTI
26,00 g
36 %
KOLESTEROL
0,08 g
0 %
UH
47,00 g
17 %
PROTEINI
24,00 g
48 %
Tortellini salata je najbolja kad odstoji barem pola sata u hladnjaku. Okusi se bolje prožmu, a tortellini upiju dio dresinga. Prije posluživanja je samo promiješaj još jednom. Ostatke možeš čuvati pokrivene do pet dana - savršeno za tjedan bez kuhanja.
Zasitne, dobro rashlađene i ukusne... Isprobaj i ove salate!