Recepti 09. rujna 2017.

Lagana popodneva: Salata od heljde i gljiva

Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Odaberite gljive po želji, dodajte im fino skuhanu heljdu, a zatim sve zajedno začinite neobičnim dodacima koji će na divan način podići kombinaciju

Ova će vas salata najviše zaintrigirati zbog činjenice da je kod pripreme peršin potrebno blanširati. Ovaj neobičan postupak dovest će vas do aromatičnog ulja od peršina koje će se sjajno sjediniti s ostatkom sastojaka.

Heljdu skuhajte al dente, nemojte dopustiti da se pretvori u gnjecavu, kašastu smjesu. Na kraju dodajte limunov sok i balzamični ocat za neke još bolje arome i pospite sitno sjeckanim, svježim mladim lukom. Kombinacija za poželjeti!
 

Zaboravljena heljda u kulinarskim varijacijama | Author: Thinkstock Thinkstock

Potrebno vam je:

  • 2 šalice heljde
  • 300 g gljiva po izboru
  • 2 žlice limunovog soka
  • 3 šake svježeg peršina
  • 2 lovorova lista
  • 2 žlice balzamičnog octa
  • 2 režnja češnjaka
  • 3 mlada luka
  • Maslinovo ulje

Priprema:

  1. Peršin blanširajte tako da ga ubacite u vrelu vodu na 20 sekundi, a zatim ga brzo prebacite u zdjelu s ledom.
  2. Ocijedite ga od vode i ubacite u blender s četiri žlice maslinovog ulja pa sve zajedno pretvorite u pastu.
  3. U posudi skuhajte heljdu.
  4. Najprije je lagano tostirajte, a zatim dodajte vode tek toliko da je prekrije.
  5. Dodajte sol, papar, lovorov list i jedan cijeli režanj češnjaka.
  6. Kuhajte dodajući vodu dok heljda ne omekša. Dobro je ohladite.
  7. Dok se heljda hladi, na tavi zagrijte malo maslinovog ulja pa dodajte sjeckane gljive.
  8. Kuhajte oko pet minuta dok gljive ne otpuste tekućinu i omekšaju. Ohladite.
  9. U većoj zdjeli pomiješajte sve sastojke pa začinite limunovim sokom, protisnutim režnjem češnjaka i balzamičnim octom.
  10. Na kraju dodajte sitno sjeckan mladi luk.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.