Često budem gladan, pa se i salata od tjestenine često priprema. To je jedan od onih recepata koji ne zahtijevaju nikakvo posebno kulinarsko umijeće. Dovoljno je samo spojiti okuse koje volimo u jednu posudu, preliti ih umakom, ostaviti da se salata malo ohladi i na kraju poslužiti te uživati u ukusnom obroku.
Ne moraš se brinuti niti zbog odabira tjestenine za ovu salatu jer, za razliku od drugih umaka kod kojih je bitna vrsta tjestenine, u ovom receptu preljev od majoneze pobrinut će se da se ulovi baš za svaki komad tjestenine i povrća. Ovaj preljev toliko je jednostavan i ukusan da ga često znam koristiti za začinjavanje običnih salata, a ne samo onih s tjesteninom.
Sastojci:
- 250 g nekuhane tjestenine Farfalle (mašnice)
- 60 g kuhane šunke
- 40 g Zvijezda graška
- 80 g crvene paprike
- 40 grama sira cheddar
- 100 g Zvijezda majoneze
- 15 g senfa
- 35 g bijelog Aceto balsamica
- 1 čajna žlica šećera
- Sol, papar, začini po ukusu
Priprema:
- Tjesteninu skuhaj i isperi hladnom vodom kako bi se odmah mogla koristiti za daljnju pripremu salate.
- Šunku i papriku nareži na kockice, a cheddar naribaj kao za pizzu.
- Sve namirnice pomiješaj u dubokoj posudi.
- Od majoneze, senfa, šećera i bijelog Aceto balsamica napravi dressing. Na početku dodaj manje octa pa postupno dodaj još dok ne dođeš do željene kiseline i teksture umaka.
- Salatu možeš odmah preliti dressingom i staviti na hlađenje u hladnjak, a dressing za salatu možeš poslužiti odvojeno kao umak i prepustiti svakome da sebi dozira količinu umaka u salati. Dobar tek!
Darko Kontin, Gastrolovac