Ovaj recept slavne kuharice Ine Garten nije klasična pasta carbonara, ali je njezina izvrsna proljetna inačica koja će te sigurno oduševiti!
Danas kuhamo ovo kremasto jelo koje predstavlja esenciju omiljenog nam godišnjeg doba! Riječ je o proljetnoj carbonari slavne američke kuharice, autorica knjiga recepata i kulinarske TV zvijezde Ine Garten iz njezina knjige 'Modern Comfort Food' koju je ova sjajna dama, poznata i kao Bosonoga kontesa, objavila 2020. godine.
Šparoge, mladi luk, grašak
"Proljetni zeleni špageti carbonara prepuni su zelenog povrća kojim proljeće obiluje, poput šparoga, mladog luka i mladog graška. Također tu je i kremasti umak od jaja, vrhnja i parmezana, ali i hrskava panceta.
Ovo jelo dovoljno je jednostavno da ga pripremiš na brzinu za ugodnu večeru kod kuće, ali je i dovoljno posebno da ga poslužiš svojim gostima gurmanima. A kako je tek ukusno!", govori Ina o svome receptu.
Ina Garten ovaj je recept objavila u svojoj kuharici 'Modern Comfort Food'
foto: Ina Garten Instagram
A mi ti obećajemo – iako se dio postupka čini malo kompliciranim, isplati se ovaj recept proći u praksi jer ova kremasta proljetna carbonara uskoro će postati jelo bez kojeg ne možeš zamisliti svoj proljetni stol
Bosonoga kontesa dopušta i pancetu
I da, znamo da u pravu carbonaru ide guanciale, a ne panceta, no znamo i to da guanciale nije svima i uvijek dostupan. Također, poštujemo recept Bosonoge kontese koja u svoju proljetnu inačicu kultnog talijanskog jela stavlja baš – pancetu!
Proljetna carbonara
foto: Facebook @Ina Garten
Ne gasi ekran dok kuham
Proljetna carbonara recept by Ina Garten
6 MIN
pripreme
21 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Špageti
340
g
Mahune mladog graška
225
g
Mladi grašak
1
šalica
Panceta
225
g
Maslinovo ulje
2
žlica
Vrhnje za kuhanje
125
ml
Jaje
2
kom
Žumanjak
2
kom
Parmezan
1
šalica
Mladi luk
5
kom
Vlasac
0,25
šalica
Sok od limuna
1
kom
Limunova korica
1
kom
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Postupak
Skuhaj špagete u velikom loncu u posoljenoj vodi. Prvo špagete kuhaj same 8 minuta, a potom im dodaj povrće – mahune graška, mladi grašak i šparoge te kuhaj još 2 minute. Obavezno sačuvaj 1 šalicu vode od kuhanja špageta – trebat će ti kasnije za umak.
U međuvremenu zagrij ulje u tavi na srednjoj vatri i dodaj pancetu te ju prži 7-9 minuta, odnosno dok se panceta lijepo ne poprži i poprimi zlatno-smeđu boju, uz povremeno miješanje. Stavi prženu pancetu sa strane, na tanjur.
Dok se panceta prži, veliku zdjelu napuni najtoplijom vodom iz slavine – kako bi se zdjela dobro zagrijala. Malo prije nego što ćeš izvaditi špagete iz lonca, izlij toplu vodu iz zdjele i u njoj dobro pjenjačom izmiješaj vrhnje, jaja, žumanjke i ¼ šalice vode od kuhanja špageta.
Odmah u tu smjesu jaja, vrhnja i vode ubaci kuhane špagete i povrće (direktno iz lonca) i miješaj hvataljkama za tjesteninu 1-2 minute kako bi se špageti, povrće i umak dobro proželi.
Dodaj još vode od kuhanja špageta, toliko da dobiješ savršeno kremast umak. Dodaj ¾ šalice parmezana, mladi luk, vlasac, sok i koricu od limuna, 1 žličicu soli (ili više ako smatraš da je potrebno, no i panceta i parmezan dosta su slani pa treba biti oprezan!) i 1 žličicu papra te sve dobro izmiješaj.
Dodaj prženu pancetu, i posluži vruće, preliveno maslinovim uljem i posuto vlascem i parmezanom.