Špajza 05. prosinca 2022.

Uz savjete slavne kuharice postani pravi masterchef

bezbrižno uživanje u večeri
Uz dobru pripremu i korisne savjete kuhanje nikad nije problem foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Slavna kuharica Ina Garten rado sa svojom publikom dijeli korisne savjete uz koje će amaterski kuhari doslovce procvjetati. Donosimo neke od njih

Ina Garten, poznata i kao Bosonoga kontesa, zvijezda je kanala Food Network već punih 20 godina te je autorica brojnih knjiga recepata u kojima donosi domaća jela kakva svi rado jedemo. Ina rado sa svojim gledateljima i čitateljima te pratiteljima na društvenim mrežama (na Instagramu je prati 3,8 milijuna ljudi!) i dijeli uvijek dobrodošle savjete za amaterske kuhare kako da postignu što bolje rezultate kad kuhaju kod kuće, bez obzira na to kuhaju li samo za sebe ili i za svoje goste.

Poslušaj njezine savjete i jamčimo ti da će ti priprema velikih obroka biti lakša i jednostavnija, a ni svakodnevno kuhanje redovnih obroka više se neće činiti toliko naporno.

 | Author: Ina Garten Instagram Slavna američka kuharica Ina Garten gledateljima savjetuje da ne kompliciraju u kuhinji foto: Ina Garten Instagram

Ne kompliciraj

To što želiš impresionirati goste ne znači da tvoja jela moraju biti komplicirana. Jednostavnost je zaštitni znak ove slavne kuharice, koja često svoje recepte završava rečenicom "Nije li ovo bilo jednostavno i lako?". Ne trebaju ti skupi sastojci zbog kojih ćeš bankrotirati, nego prije kuhanja prvo provjeri što imaš u smočnici i hladnjaku.

Uz sve što imaš kod kuće, možda će ti trebati samo nekoliko svježih namirnica iz trgovine ili s placa da napraviš jelo za pamćenje. Ako pojednostaviš svoja jela moći ćeš se više koncentrirati na njihov okus, a to je ono što se na kraju i gleda, zar ne?

 

Možda vas zanima... Ovo su trikovi koji će ti pomoći pripremiti savršen losos kod kuće Špajza

 

Dobro se opskrbi

Za iskusne, ali i one manje iskusne amaterske kuhare vrijedi isto pravilo – neke namirnice uvijek trebaš imati kod kuće. Među njima su limuni, maslac, jaja, sir, čokolada. A tom popisu Ina Garten dodaje još neke koje su stalno u njezinom zamrzivaču – pileći i povrtni temeljac, sladoled od vanilije te votka!

Naravno, u smočnici uvijek treba imati barem jedno pakiranje tjestenine. I eto, već za 20 minuta nenadanim gostima, ali i sebi, kad jako ogladniš, možeš pripremiti slasna špagete s limunom.

 | Author: Annie Spratt/Unsplash Dobro opskrbljena smočnica tajna je uspjeha svakog amaterskog kuhara foto: Annie Spratt/Unsplash

Napravi plan

Uvijek je dobro imati plan, a plan obroka odličan je jer tako na vrijeme nabaviš sve namirnice, te pratiš što imaš kod kuće, a što se još može iskoristiti. Također, dobro je napraviti i plan za kuhanje primjerice blagdanske večere ili ručka ili za pečenje božićnih kolača.

Ponekad je zapravo planiranje najteži dio priprema jer tek kad napraviš detaljan plan moći ćeš objektivno procijeniti što stižeš, a što ne stižeš od željenog.  Dobar plan smanjuje stres u svakom poslu, pa tako i u kuhinji.

 

chef Možda vas zanima... Kulinarska pravila koja kuhari žele da prekršiš Špajza

 

Pripremi provjerene recepte

Kad ti stižu gosti, to baš i nije najbolja prilika za isprobavanje novih recepata koje radiš prvi put. Svaki novi recept bolje je više puta isprobati prije nego što se odlučiš da ga pripremiš gostima, posebno onima velikih očekivanja.

Na taj način svi će biti opušteni tijekom večeri, i gosti koji će dobiti provjereno jelo, i domaćica ili domaćin koji će izbjeći stres zbog nepoznatog. Ionako gosti ne dolaze prije svega zbog jela, nego zbog druženja.

 | Author: Kevin McCutcheon/Unsplash Neko jelo treba prvo usavršiti, prije nego se posluži gostima foto: Kevin McCutcheon/Unsplash

Ponekad je dovoljna jedna posuda

Jela pripremljena u samo jednoj posudi ponekad su sve što ti treba da svojim gostima pripremiš nezaboravnu večer, pod uvjetom da su okusi dobro usklađeni. Ina Garten u svojoj knjizi "Go-To Dinners" donosi upravo recepte za nekoliko takvih jela.

I slavni Jamie Oliver u svojoj novoj kulinarskoj emisiji "Dovoljna je samo jedna tava", koja se emitira na kanalu 24Kitchen, priklanja se toj filozofiji. Izdao je i istoimenu knjigu, koja doduše još nije prevedena na hrvatski, te u njoj, kao i u emisiji propagira kuhanje u samo jednoj posudi kako bi time i one najzagriženije mrzitelje kuhanja uspio privući u kuhinju, da sami nešto skuhaju.

Hrana u zamrzivaču | Author: SHUTTERSTOCK Ostatke hrane nemoj bacati, već ih zamrzni i iskoristi idući put foto: SHUTTERSTOCK

Zamrzivač je tvoj prijatelj

Zamrzivač ne služi samo za čuvanje sladoleda i zamrznute hrane. U njega je dobro odložiti primjerice pleh s keksima prije pečenja – stavi pleh u zamrzivač na 15 minuta i tijesto će za vrijeme pečenje biti puno stabilnije. Isto vrijedi i za burgere, ali pripazi - 15 minuta je sasvim dovoljno.

 

Možda vas zanima... Kako napraviti i pravilno zamrznuti pire od bundeve Špajza

 

Napravi unaprijed sve što možeš

Kad pripremaš večeru za puno gostiju i s puno jela, najbolje je što više toga pripremiti unaprijed. Odnosno, sve što je moguće.

Tako ćeš si smanjiti količinu stresa u kuhinji na dan kada ti dolaze gosti. Ista stvar vrijedi i za planiranje redovnih obroka kod kuće – na primjer večer prije skuhaš bolonjez umak, a drugi dan kad se vratiš s posla samo ga podgriješ, skuhaš tjesteninu i pripremiš salatu.

 | Author: Madie Hamilton/Unsplash Ako se dobro pripremiš. ni velika večera s puno slijedova nije problem foto: Madie Hamilton/Unsplash

Ostaci su tvoja prednost

Nakon svake velike večere, a često i nakon svakodnevnog ručka, dio hrane nam ostane. No nemoj je bacati nego je pravilno spremi za kasnije. Ako isti ručak planiraš ponoviti i sutra, jelo ohlađeno na sobnu temperaturu odloži u hladnjak, no ako ga planiraš čuvati više dana ili tjedana, ostatke zamrzni. Oni će biti tvoj spas kad nemaš vremena za kuhanje novog jela ispočetka, ili ti se to jednostavno – ne da!

 

Možda vas zanima... Chefovi znaju: Ovi trikovi tvoje božićne kolačiće dižu na profi razinu! Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.