Špajza 22. studenoga 2024.

Zašto je sotirani špinat gorak i kako to popraviti

mladi baby špinat
Baby špinat
foto: Margaret Jaszowska/Unsplash
Da, znamo, gorki špinat je prava okusna noćna mora. Ali... Uz nekoliko jednostavnih trikova, ovo povrće može postati prava kulinarska zvijezda

Špinat je povrće koje je lako uklopiti u različita jela, bilo kao prilog ili kao dio složenijih recepata. No ako ti sotirani špinat ispadne gorak, to može pokvariti sve planove za ukusan obrok.

Poznavanje pravih tehnika pripreme špinata može napraviti veliku razliku – kako biste stvorili jelo koje je ne samo zdravo, već i ukusno i nezaboravno.

Možda vas zanima... Zapečeni špinat s kukuruzom – nespojivo? Ne, nego fino! Recepti

Prirodno blago gorak

Špinat je prirodno blago gorak, a razlog tome je spoj nazvan oksalna kiselina. Kada oksalna kiselina dođe u kontakt s našom slinom, stvara gorak okus, zbog čega često ima reputaciju "problematične" namirnice.

Što dulje špinat ostaje u zemlji prije berbe, listovi postaju veći, a razina oksalne kiseline raste. Dakle, ključ za izbjegavanje gorčine je u odabiru mladih, svježih listova intenzivne zelene boje. Iako su veći listovi često povoljniji, mlađi, nježni listovi (poznati kao baby špinat) imat će najugodniji okus i najmanje gorčine.

Zašto je sotirani špinat gorak i kako to popraviti | Author: Patrycja Jadach/Unsplash Baby špinat ima najmanje gorčine foto: Patrycja Jadach/Unsplash

Kako god pripremali špinat, važno je imati na umu njegovu osjetljivost. Najprije ga dobro operi da ukloniš svu prljavštinu i pesticide, s većih listova ukloni stabljike jer one sadrže najviše oksalne kiseline.

Najčešća pogreška pri sotiranju špinata je predugo kuhanje, što može dodatno pojačati njegovu prirodnu gorčinu.

srdele Možda vas zanima... Srdele punjene špinatom - recept Steve Karapandže Recepti

Dovoljno je par minuta

S obzirom na to da je špinat ukusan i u sirovom obliku, razumljivo je da mu ne treba dugo kuhanja za postizanje savršenog okusa. Kod sotiranja vrijedi pravilo “manje je više“ – kuhaj špinat samo dok ne počne lagano venuti. Tako ćeš sačuvati njegovu prirodnu aromu i nutritivne vrijednosti, a izbjeći neželjenu gorčinu.

Zašto je sotirani špinat gorak i kako to popraviti | Author: azerbaijan_stockers / Freepik Limunov sok poboljšava okus foto: azerbaijan_stockers / Freepik

Okus špinata obogati pravim dodacima

Kada svladaš tehniku kuhanja, vrijeme je da obogatite okus špinata pravim dodacima. Ne treba ti puno da biste sotiranom špinatu dodali završnu notu koja će ga učiniti nezaboravnim. Primjerice, nekoliko kapi limunova soka donijet će savršenu kiselost koja neutralizira gorčinu i osvježava jelo.

I još par recepata sa špinatom za kraj...

rolada od jaja i špinata Možda vas zanima... Rolada od omleta, špinata i cheddar sira Recepti Cannelloni sa špinatom i ricottom Možda vas zanima... ZAPEČENA DIVOTA Cannelloni sa špinatom i ricottom Recepti slanutak varivo Možda vas zanima... BRZO GOTOVO Gusto varivo od slanutka i špinata Recepti Poširana jaja Možda vas zanima... KRALJEVSKI DORUČAK Jaja na firentinski način Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.