Recepti Božić 01. prosinca 2024.

Prhke i ukusne medvjeđe šape iz bakine bilježnice

Božić
20 MIN
20 MIN
12
SREDNJE
medvjeđe šape
Medvjeđe šape
foto: Pinterest
Priznat ćeš ništa ne može zamijeniti onaj starinski izgled medvjeđih šapa i kalupa u koju treba pažljivo nanijeti punjenje i prstima oblikovati oblikovati da ispadne što ljepšeg oblika

Ako postoji recept koji baš svatko od nas ima u svojoj dragocjenoj kuharici s najdražim bakinim trikovima onda su to sasvim sigurno šape. Jer ne postoji valjda nijedan dom u kojem se za vrijeme božićnih blagdana ne rade medvjeđe šape. Zato što ih apsolutno svi vole. Ako ih i ne voliš ludo, sigurno ćeš se raznježiti kad ih vidiš na pladnju, jer jednostavno izazivaju takav osjećaj. 

Kalupi se prenose s generacije na generaciju

Čak i one slatke kalupe kojima se šape oblikuju dragocjeno čuvamo za buduće generacije, iako ove slatke kolačiće možeš brzo i jednostavno napraviti i sa moderni(ji)m kalupima.

No priznat ćeš da ništa ne može zamijeniti onaj starinski izgled medvjeđih šapa i kalupa u koju treba pažljivo nanijeti punjenje i prstima oblikovati oblikovati da ispadne što ljepšeg oblika.

Božićni keksići Možda vas zanima... Ovo su nezaobilazni recepti za blagdanske keksiće Recepti

Imaš li djecu i njima će biti drago da se zabave oblikovanjem ovih kolačića, a da bi zabava i njima bila veća možeš im dati i modernije kalupe za izradu kolačića, u obliku sobova, srca, zvjezdica… naime, ovo je tijesto savršeno za modeliranje pa ga možeš slobodno iskoristiti i za druge vrste keksića – garantirano će svima uspjeti!

medvjeđe šape | Author: Pinterest Medvjeđe šape foto: Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Medvjeđe šape - starinski recept
20 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Oštro brašno 300 g
  • Prašak za pecivo 0,50 kom
  • Šećer 170 g
  • Mljeveni orasi 200 g
  • Svinjska mast 120 g
  • Jaje 1 kom
  • Med 2 žlica
  • Vanilin šećer 1 kom
  • Šećer u prahu 50 g
Postupak
  1. Mljevene orahe izmiješaj s brašnom, praškom za pecivo i šećerom. U sredini napravi udubljenje i stavi jaje, med, razmekšanu mast i vanilin-šećer, pa umijesi tijesto i ostavi da odstoji oko ½ sata na hladnom mjestu.


  2. Limene oblike (kalupe u obliku medvjeđih šapa) namaži svinjskom masti, pospi brašnom i puni pripremljenim tijestom, ali ne do vrha, lagano pritisni kako bi otisak kalupa bio izraženiji.


  3. Napunjene kalupe stavi na pleh i peci na temperaturi od 180 stupnjeva oko 15-20 minuta, dok ne porumene. Još vruće šape vadi iz kalupa i uvaljaj u šećerni prah.


Isprobaj i ove prigodne keksiće...

zvjezdice Možda vas zanima... Zvjezdice s marmeladom – bezvremenski klasik Recepti Medene šape Možda vas zanima... Medene šape Recepti