Jaja Benedict su klasik, ali kad ti nije do mesa, ispeci ih na firentinski i uživaj u ukusnom doručku
Prema legendi, naziv "Florentine" potječe iz 1500-ih kada se Katarina Medici udala za Henrika II. i donijela svoje omiljene toskanske namirnice, uključujući špinat, u Pariz. Nova kraljica bila je posebno strastvena u posluživanju ovog lisnatog zelenila uz svaki obrok.
Tijekom godina, svaki francuski recept sa špinatom, bilo da se radi o quicheu, piletini, ribi ili poširanim jajima, postao je poznat kao "Florentine".
Iako su se originalna jaja Florentine posluživala s mornay umakom (kremasti bijeli umak s dodatkom sira), većina modernih recepata koristi hollandaise umak.
Poširana jaja
foto: Shutterstock
Poširana jaja dobro se čuvaju u hladnjaku. Čuvaj ih u hermetički zatvorenoj posudi napola punoj vode do 3 dana. Za podgrijavanje, napuni mali lonac vodom i zagrij na lagano kuhanje. Dodaj poširana jaja i podgrijavaj 1-2 minute, pazeći da voda ostane na laganom kuhanju.
Ostaci kuhanog špinata također se mogu čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do 3 dana. No hollandaise umak je najbolje poslužiti svjež. Nakon hlađenja, teško ga je ponovno zagrijati bez odvajanja.
Ne gasi ekran dok kuham
Jaja na firentinski način
5 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Za špinat
Sastojci
Maslac
2
žlica
Ljutika
0,50
kom
Špinat
225
g
Sol
0,25
žličica
Postupak
U velikoj tavi na srednje jakoj vatri otopi maslac. Dodaj ljutiku i kuhaj uz miješanje dok ne omekša, 3-4 minute. Dodaj špinat i posoli. Kuhaj uz miješanje dok ne uvene, još 3-4 minute.
Makni s vatre. Pomoću žlice s prorezima prebaci špinat i ljutiku u srednju zdjelu.
Za hollandaise umak
Sastojci
Maslac
10
žlica
Žumanjak
2
kom
Sok od limuna
2
žličica
Sol
0,50
žličica
Postupak
U malom loncu na srednjoj vatri otopi maslac dok se ne zapjeni.
U blenderu blendaj žumanjke, sok od limuna i sol na visokoj brzini dok se ne sjedine. Smanji brzinu na srednje nisku i polako ulijevaj maslac dok se ne stvori gusti, kremasti umak. Po potrebi dodaj još soka od limuna ili soli.
Za jaja
Sastojci
Jaje
4
kom
Pecivo za sendvič
2
kom
Svježe mljeveni crni papar
Postupak
Napuni srednji lonac vodom do polovice i zagrij na srednjoj vatri (termometar bi trebao pokazivati 82°C). Smanji vatru da održiš lagano kuhanje.
Razbij jedno jaje u zdjelicu. Uz pomoć žlice s dugom drškom miješaj vodu dok se ne stvori vrtlog. Ukloni žlicu i izlijevaj jaje u središte vrtloga, dopuštajući vodi da ga oblikuje u kuglu.
Poširaj jaje, lagano ga dodirujući žlicom s prorezima svake minute, dok bjelanjak ne postane čvrst, ali još uvijek elastičan na dodir, 3 do 4 minute. Prebaci jaje na tanjur obložen papirnatim ručnikom i drži toplo. Ponovi s preostalim jajima.
Na polovice tostiranog peciva stavi špinat i po jedno poširano jaje. Prelij hollandaise umakom i popapri prema ukusu.