Recepti Jaja 02. kolovoza 2024.

KRALJEVSKI DORUČAK Jaja na firentinski način

Poširana jaja
Poširana jaja na preprženom integralnom kruhu, s mladim špinatom i hollandaise umakom
foto: Shutterstock
Jaja Benedict su klasik, ali kad ti nije do mesa, ispeci ih na firentinski i uživaj u ukusnom doručku

Prema legendi, naziv "Florentine" potječe iz 1500-ih kada se Katarina Medici udala za Henrika II. i donijela svoje omiljene toskanske namirnice, uključujući špinat, u Pariz. Nova kraljica bila je posebno strastvena u posluživanju ovog lisnatog zelenila uz svaki obrok.

Tijekom godina, svaki francuski recept sa špinatom, bilo da se radi o quicheu, piletini, ribi ili poširanim jajima, postao je poznat kao "Florentine".

Iako su se originalna jaja Florentine posluživala s mornay umakom (kremasti bijeli umak s dodatkom sira), većina modernih recepata koristi hollandaise umak.

 | Author: Shutterstock Poširana jaja foto: Shutterstock

Poširana jaja dobro se čuvaju u hladnjaku. Čuvaj ih u hermetički zatvorenoj posudi napola punoj vode do 3 dana. Za podgrijavanje, napuni mali lonac vodom i zagrij na lagano kuhanje. Dodaj poširana jaja i podgrijavaj 1-2 minute, pazeći da voda ostane na laganom kuhanju.

Ostaci kuhanog špinata također se mogu čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do 3 dana. No hollandaise umak je najbolje poslužiti svjež. Nakon hlađenja, teško ga je ponovno zagrijati bez odvajanja.

Ne gasi ekran dok kuham

Jaja na firentinski način
5 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Za špinat
Sastojci
  • Maslac 2 žlica
  • Ljutika 0,50 kom
  • Špinat 225 g
  • Sol 0,25 žličica
Postupak
  1. U velikoj tavi na srednje jakoj vatri otopi maslac. Dodaj ljutiku i kuhaj uz miješanje dok ne omekša, 3-4 minute. Dodaj špinat i posoli. Kuhaj uz miješanje dok ne uvene, još 3-4 minute.


  2. Makni s vatre. Pomoću žlice s prorezima prebaci špinat i ljutiku u srednju zdjelu.


Za hollandaise umak
Sastojci
  • Maslac 10 žlica
  • Žumanjak 2 kom
  • Sok od limuna 2 žličica
  • Sol 0,50 žličica
Postupak
  1. U malom loncu na srednjoj vatri otopi maslac dok se ne zapjeni.


  2. U blenderu blendaj žumanjke, sok od limuna i sol na visokoj brzini dok se ne sjedine. Smanji brzinu na srednje nisku i polako ulijevaj maslac dok se ne stvori gusti, kremasti umak. Po potrebi dodaj još soka od limuna ili soli.


Za jaja
Sastojci
  • Jaje 4 kom
  • Pecivo za sendvič 2 kom
  • Svježe mljeveni crni papar
Postupak
  1. Napuni srednji lonac vodom do polovice i zagrij na srednjoj vatri (termometar bi trebao pokazivati 82°C). Smanji vatru da održiš lagano kuhanje.


  2. Razbij jedno jaje u zdjelicu. Uz pomoć žlice s dugom drškom miješaj vodu dok se ne stvori vrtlog. Ukloni žlicu i izlijevaj jaje u središte vrtloga, dopuštajući vodi da ga oblikuje u kuglu.


  3. Poširaj jaje, lagano ga dodirujući žlicom s prorezima svake minute, dok bjelanjak ne postane čvrst, ali još uvijek elastičan na dodir, 3 do 4 minute. Prebaci jaje na tanjur obložen papirnatim ručnikom i drži toplo. Ponovi s preostalim jajima.


  4. Na polovice tostiranog peciva stavi špinat i po jedno poširano jaje. Prelij hollandaise umakom i popapri prema ukusu.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

488 kcal

24 %

MASTI

24,00 g

33 %

KOLESTEROL

0,03 g

0 %

UH

14,00 g

5 %

PROTEINI

12,00 g

24 %

Pripremi jaja i na ove slasne načine!

Feta eggs Možda vas zanima... FETA EGGS - hit doručak s TikToka Recepti omlet Možda vas zanima... Savršeno jutro uz kremasti omlet Marthe Stewart Recepti flamenco jaja Možda vas zanima... Pripremi flamenco jaja, jelo koje će te oduševiti okusima Recepti Jaja Možda vas zanima... Imamo 4 ideje za ukusan doručak s jajima! Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.