Kad otvoriš bilo koju kuharicu s tradicionalnim španjolskim receptima pronaći ćeš hrpu jela u kojima su jedan od sastojaka jaja, ali ne samo da su jedan od sastojaka već – zvijezde jela.
Danas donosimo jedno takvo jelo – flamenco jaja, koje može biti bogat doručak za one koji se bude jako gladni ili pak odličan ručak ili večera. A i za brunch su savršena.
Flamenco jaja - jelo s karakterom
Aromatična flamenco jaja poznato su jelo iz španjolske pokrajine Andaluzije, a pripremaju se po tradicionalnom receptu koji uspijeva svaki put. Jelo je baš jako ukusno, puno snažnih, odvažnih okusa jer flamenco je, kao što znamo, tradicionalni španjolski ples pun strasti. E baš su takva i flamenco jaja. Obavezno ih probaj!
Flamenco jaja
(2 osobe, srednje zahtjevno, 20 minuta)
Sastojci:
- 4 rajčice
- 100 g svježeg choriza
- 150 g graška
- 1 luk
- 2 češnja češnjaka
- Slatka i ljuta paprika
- 2 krumpira
- 3 jaja
- sol
- ulje
- sherry ocat
- serrano šunka (ili bilo koja domaća šunka ili pršut)
Postupak:
- Prvo u posoljenoj vodi skuhaj grašak 10 minuta dok ne omekša. Ocijedi i stavi sa strane. Ovo vrijedi za zamrznuti grašak, ako koristiš svjež samo ga kratko blanširaj par minuta, a ako koristiš onaj iz konzerve – lagano ga poprži na tavici na malo maslinova ulja ili.
- Rajčice prereži (znamo da ima sada ni blizu nije sezona, ali u ovom jelu i takve će funkcionirati, no možda su trenutačno ukusnija opcija pelati iz konzerve), izvadi im pulpu i naribaj na ribež (možeš se odlučiti i za pasirane rajčice iz tetrapaka ili konzerve).
- Luk sitno nasjeckaj. U tavi na malo ulja pirjaj luk na srednje jakoj vatri zajedno s nasjeckanim češnjevima češnjaka 10 minuta (kontroliraj temperaturu i miješaj da ne zagori).
- Dodaj chorizo narezan na male kriške (ako nemaš chorizo, bit će dobra bilo koja svježa ljuta kobasica za pečenje), zajedno sa sušenom slatkom i ljutom paprikom. Dobro promiješaj da se svi sastojci sjedine. Na kraju ulij malo sherry octa.
- Dodaj rajčicu i dinstaj još 10 minuta na srednjoj vatri.
- Dodaj grašak i narezanu serrano šunku i nastavi dinstati i miješati još 10-ak minuta.
- Krumpir nareži na sitne kockice i poprži ga.
- Posljednji korak je priprema prženih jaja na oko.
- Kada imaš sve spremno, sastavi jelo. Prvo stavi krumpir te ga pomiješaj sa smjesom kobasice, graška, rajčice i luka koju smo dinstali. Na vrh idu jaja na oko.
- Druga mogućnost je smjesu rajčice i krumpira staviti u vatrostalnu i peći 5 minuta, s tim da prije pečenja razbiješ jaja na vrh i pustiš da se ispeku u pećnici.
- Ne zaboravi poslužiti s nekim dobrim hrskavim kruhom koji ćeš moći lijepo umakati u umak.
I, što kažeš, kada ćeš pripremiti ovaj recept za flamenco jaja?