Slasna Tortilla de patatas osvojit će te na prvi zalogaj!
Tortilla de patatas - odličan spoj krumpira, luka, pršuta i začina! Ovo jelo potječe sa sjevera Španjolske, odnosno iz pokrajine Navara. Priprema nije pretjerano komplicirana; samo smireno i oprezno i napravit ćeš savršenu tortillu de patatu, kao na slici. Uživaj u odličnom obroku i okusu Staropramena!
Sastojci:
- (za 2-3 osobe)
- 3 srednje velika krumpira
- 1 srednje veliki luk
- 2 češnja češnjaka
- suncokretovo ulje
- 3 jaja
- 200 g pršuta ili suhe šunke
- sol i papar
- dalmatinski mix začina
Postupak:
- Krumpir i luk nareži na ploškice debljine 1 cm.
- Na srednje zagrijanom ulju (ulja stavi dovoljno da pokrije krumpire) najprije poprži krumpir dok malo ne omekša, a zatim dodaj luk i pusti da i jedno i drugo u potpunosti omekšaju. Dakle, prvo prži krumpir 10 minuta, a potom dodaj luk i prži ga otprilike pet minuta.
- Pred kraj dodaj pršut ili šunku, a na samom kraju i češnjak narezan na ploškice te pusti još kratko dok se ne poprži.
- U posudi razmuti jaja, dodaj začine te ohlađenu i ocijeđenu smjesu od krumpira i luka. Promiješaj sve, pritom pazeći da ne krumpir previše ne zdrobiš, odnosno da zadrži formu.
- Višak ulja izbaci iz tave u kojoj si prethodno pržila krumpir i luk te na lagano namašćenu i zagrijanu tavu ubaci dobivenu smjesu.
- Peci na srednje jakoj temperaturi par minuta dok se s donje strane i na rubovima ne stvori korica, a zatim stavi tanjur preko tave, podigni tavu i brzo ju preokreni na drugu stranu, pritom čvrsto držeći tanjur na vrhu kako bi se tortilla prebacila na tanjur.
- Prebaci tortillu natrag na tavu tako da samo sklizne s tanjura i da sada donji (sirovi) dio bude na tavici. Postupak ponovi dva, tri puta dok tortilla ne postane čvrsta i pečena.
Sastojci za svježi salsa umak:
- 3-4 rajčice
- svježi korijander ili peršin u listu
- 1 ljubičasti luk
- 1 češanj češnjaka
- 1 svježa chilli papričica
- sok 1/2 limete
- 1/2 čajne žličice kumina
- sol
- maslinovo ulje
Priprema:
- Rajčice i luk nareži na sitne kockice, a češnjak također usitni.
- Korijander usitni, a chilli papričicu nareži na tanke ploškice i dodaj ju ostalim sastojcima.
- U posudi pomiješaj začine, sok limete i maslinovo ulje, a potom prelij preko povrća i sve dobro promiješaj.
U slast!
missMind za missGastro