Kolumne 15. rujna 2018.

Tost s rajčicom - brzi španjolski doručak

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovog sam ljeta u Španjolskoj otkrila sasvim novu vrstu super brzog, jednostavnog, ali tako finog doručka od svega tri sastojka. Nazivaju ga pan con tomate i definitivno je jedan od mojih favorita čije sam okuse sretno donijela i u svoju kuhinju.

Pan con tomate u Španjolskoj vole za doručak, a u pojedinim se restoranima poslužuje i kao brzinski tapas. Na prvi će vas pogled osvojiti jednostavnošću i slasnim izgledom, a već pri prvom zalogaju zaljubit ćete se u sam koncept ovog jela te ga instantno uvrstiti na svoju listu omiljenih doručaka. Ja već jesam!

 

Možda vas zanima... Salsa s fetom voli hrskavi tost i druge grickalice Recepti

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Za pripremu tosta s rajčicom trebat će vam svega tri namirnice - kruh, rajčica i maslinovo ulje. Pripremite nešto mekšu, sočniju rajčicu i kvalitetniji kruh poput baguettea ili ciabatte. Kruh narežite na ploške. Koristite li baguette, režite ga po duljoj strani kako se ne biste previše mučili s malim kriškama, dok ciabattu jednostavno možete narezati na klasičan način. 

Rajčicu prepolovite i naribajte je na ribež tako da vam na kraju u ruci ostane samo koža rajčice, ona u ovom jelu neće biti potrebna. Začinite rajčicu s malo soli. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, kriške kruha poprskajte maslinovim uljem, pa stavite peći na pet do deset minuta ili dok kruh ne postane hrskav. Kruh možete tostirati i na tavi, što će vam oduzeti nešto više vremena, ili pak ga jednostavno ubaciti u toster. 

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Kada je kruh tostiran, natrljati ga možete češnjakom ili jednostavno preskočiti ovaj korak, te na kruh rasporediti ribanu, ohlađenu rajčicu. Poprskajte s još malo maslinovog ulja i začinite po želji, pa poslužite odmah, dok je kruh još hrskav i vruć.

 

Možda vas zanima... Tost iz pećnice s kozjim sirom i jajima za slasnija jutra Recepti

 

Ovoj kombinaciji Španjolci dodaju i šunku, inćune ili sardine, a mi bismo dodali još i koju fetu finog, kvalitetnog sira i prva jutarnja gozba može početi.

U slast!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.