Špajza 22. srpnja 2021.

Kulinarska pravila koja kuhari žele da prekršiš

Shutterstock Keksi će biti još ukusniji ako ih iz pećnice izvadiš koju minutu ranije
gastro postao gastro.24sata.hr
Postani odmetnik u kuhinji i pripremi još ukusnija jela

Kuhanje po receptu obično garantira ukusno jelo, no nekada je bolje odlutati dalje od uputa i pripremiti nešto potpuno drugačije. Iako se kod priprema slastica i sofisticiranijih jela jednostavno trebamo pridržavati uputa ili neće uspjeti, postoje mali kulinarski prekršaji koje slavni kuhari preporučuju da napravimo. Jednom kada isprobaš ove savjete, možda stvoriš dovoljno samopouzdanja da i sama prekršiš neka nova gastro pravila. 
 

Možda vas zanima... Izbjegni 10 čestih pogrešaka u kuhanju Špajza


Namoči rižu

Kada kuhamo rižu neki od nas ju isperu, neki ne, ali rijetko tko rižu namače u vodi. Autorica portala The Mediterranean Dish Suzy Karadsheh savjetuje da rižu prije kuhanja 20-ak minuta namočimo u vodi. Iako se čini da bi ovaj korak rižu učinio dodatno gnjecavom, zapravo će osigurati brže i ravnomjernije kuhanje. Jednom kada se riža namoči u vodi, samo središte zrna prije će se skuhati što znači da će vanjski dio zrna ostati čvršći i neće se raspasti. 

Kekse i kolače nemoj ispeći do kraja

Iako ovakav pothvat može biti prava kulinarska katastrofa, slavna kuharica Palak Patel savjetuje da ponekad kekse i kolače trebamo izvaditi iz pećnice prije nego što se oglasi alarm da su gotovi. Ako pečenje prekineš koju minutu ranije dobit ćeš sočnije slastice i potpuno ćeš izbjeći šansu da ih presušiš.

Ipak, treba biti oprezan i dobro procijeniti jesu li keksi i kolači spremni za vađenje iz pećnice. Najbolji način da to provjeriš je pomoću čačkalice koju zabodeš u slasticu te ako izađe čista, slasticu možeš izvaditi iz pećnice. 

 | Author: Shutterstock Kekse peci koju minutu manje kako bi bili mekši Shutterstock

Pretjeraj sa začinima

Koliko god da recept traži začina, dodaj još! Ovo je savjet kuharice i nutricionistice Ariane Resnick, specijalistice za zdravu, ali ukusnu hranu. Kada dodamo više začina, čak i najjednostavnije jelo postaje gurmansko, a namirnice koje same po sebi nisu baš ukusne, ali su zdrave, pretvaramo u ukusnu hranu. Kada dodaješ ocat, vino, senf, limun ili biljne začine, uvijek dodaj nešto više nego što je potrebno, a jelo prije posluživanja svakako kušaj.

Nikada nije previše češnjaka

Slavna kuharica Nisha Vora savjetuje da količinu češnjaka uvijek poduplamo, a nekada čak i dodamo tri puta više češnjaka nego što to recept zahtjeva. Češnjak je jednostavan i cjenovno pristupačan način kako svakom jelu dati punoću okusa koju bi inače trebali postići dodatkom brojnih začina i drugih dodataka. Ako je za jelo potreban jedan češanj češnjaka, uvijek dodaj dva ili čak tri. 

 | Author: Shutterstock S češnjakom ne možeš lako pretjerati Shutterstock

Zapeci povrće 

Kada u pećnici pripremamo povrće, kuharica Isa Chandra Moskowitz savjetuje da ga ostavimo nešto duže nego što bi trebali, posebno brokulu i slične namirnice. Obično se bojimo prepeći povrće kako ne bi izgubilo nutritivnu vrijednost, no zagoreni dijelovi povrća posebno su ukusni i hrskavi. Povrće poput brokule bit će još ukusnije ako je meko i kuhano u sredini te hrskavo na vrhovima cvjetića.
 

Možda vas zanima... Prije odlaska u trgovinu pročitaj ovih sedam savjeta! Špajza
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.