Bez obzira na to jesi li početnik u kuhanju ili kuhaš već godinama, vrlo vjerojatno tijekom kuhanja napraviš i poneku grešku. Čak i vrhunski kuhari i iskusni profesionalci ponekad griješe, posebno kada su u žurbi.
U nastavku pročitaj najčešće pogreške koje se događaju u kuhinji...
1. Ne čitaš recept u cijelosti prije početka kuhanja
Iako zvuči logično i jednostavno, ovo je korak na koji novi kuhari često zaboravljaju. Razumljivo, uzbuđena si zbog kuhanja i želiš što prije pripremiti novo jelo, a recept ćeš savladati u hodu. Problem nastaje kada recept nije napisan ispravnim redoslijedom, a nema ništa gore nego kada usred kuhanja shvatiš da ti nedostaje nekoliko sastojaka. Stoga, prije no što započneš s kuhanjem, dobro pročitaj recept kako bi rasporedila vrijeme, pripremila sve sastojke i pribor za kuhanje.
2. Daska za rezanje pogrešne veličine
Znamo, male daske za rezanje su slatke i oku ugodne, ali u velikom broju slučaju, zaista su nepraktične. Prije no što zasučeš rukave i baciš se na kuhanje, vodi računa o prostoru za rad i pobrini se da je daska za rezanje dovoljno velika za pripremu svih sastojaka. Jedno je sigurno, ugodnije je i sigurnije rezati i sjeckati namirnice na velikoj dasci.
3. Pogrešan izbor noža
Prije nego što izabereš nož, razmisli za što ćeš ga koristiti. Treba li ti za sjeckanje češnjaka ili peršina? Ili za rezanje piletine? Uvijek koristi nož odgovarajuće veličine i namjene; za kruh, za filetiranje, za rezanje mesa, povrća...
4. Nered tijekom kuhanja
Nered prilikom kuhanja svima nam je dobro poznat, međutim postoji mnogo razloga zašto bi ipak trebao voditi računa da radna ploha bude koliko-toliko uredna. Ako je u kuhinji nered, postoji rizik od kontaminacije hrane. Uredan prostor omogućuje ti puno organiziraniji rad i dugoročno ćeš uštedjeti vrijeme. Držanje kante za smeće pored ploče za rezanje i čišćenje u hodu također su od velike pomoći.
5. Dodavanje sastojaka u hladnu tavu
U velikoj većini slučajeva važno je zagrijati tavu, a zatim u nju dodati ulje i hranu. Hrana nikada ne smije dodirivati hladnu tavu. Dakle, prije dodavanja bilo kakvih sastojaka u tavu provjeri jesu li tava i ulje vrući.
6. Kuhanje mesa izravno iz hladnjaka
Nije važno kuhaš li govedinu, svinjetinu ili piletinu, meso nikada ne smije ići direktno iz hladnjaka u vruću pećnicu ili na roštilj. Rezultat će biti zaista loš: dobar komad mesa koji je izvana prekuhan, a u sredini nedovoljno pečen ili čak sirov. Dakle, uvijek izvadi meso i ribu iz hladnjaka i ostavi da odstoje na sobnoj temperaturi oko 15-20 minuta prije kuhanja.
7. Zaboravljaš začiniti hranu tijekom kuhanja
Ako zaboraviš začiniti hranu tijekom kuhanja, jelo će biti neukusno, dosadno i bezukusno. Za ukusno i aromatično jelo, začine uvijek stavljaj tijekom kuhanja, a ne na kraju, kada je jelo već gotovo.
8. Prenatrpana tava
Ako u tavu staviš previše sastojaka, ne samo da će se temperatura u tavi spustiti, već će biti i previše vlage, što će rezultirati kuhanjem na pari, umjesto dinstanjem ili prženjem. Uvijek koristi tavu odgovarajuće veličine za količinu hrane koju kuhaš.
9. Ne kušaš hranu za vrijeme kuhanja
Kuhanje bez kušanja u hodu je poput pisanja knjige bez lekture. Profesionalni kuhari uvijek kušaju hranu tijekom kuhanja te po potrebi dodaju začine i arome.
10. Zaboravljaš "odmoriti" meso nakon što je kuhano
Bez obzira jesi li meso pripremio na štednjaku ili na roštilju, važno je da meso odstoji na sobnoj temperaturi najmanje pet minuta (oko 20 minuta za cijelu piletinu), tako da se sokovi rasporede i upiju u meso. Dakle, malo strpljenja bit će nagrađeno sočnijim i ukusnijim komadom mesa. Ako misliš da će se meso prebrzo ohladiti, komade mesa prekri aluminijskom folijom.
Izvor: www.thekitchn.com