Špajza 28. studenoga 2025.

Zaboravi sve što znaš o prokulicama - ovaj trik ih pretvara u slasnu senzaciju!

pečene prokulice
Savršeno pečene prokulice
foto: The Modern Proper/Pinterest
Chefovi otkrivaju: Ovo je trik za savršeno hrskave prokulice baš svaki put (i smiješno je jednostavno)

Prokulice kod većine imaju lošu reputaciju – svi smo barem jednom okusili onu prekuhanu, kašastu verziju ili otvorili posudicu ostataka koja baš i ne miriše reprezentativno. Vrijeme je da im vratimo dobar ugled: ove mala zimska bombe okusa jedna su od najzahvalnijih namirnica.

Prokulice možeš jesti sirove ili kuhane, slažu se s doslovno svim okusnim profilima – slanim, slatkim, ljutim kombinacijama – i nikad ti neće dosaditi. Naravno, ako su pravilno pripremljene 😉

prokulice Možda vas zanima... Kako brzo očistiti prokulice prije kuhanja Špajza

Naravno, postoji i onaj strašni scenarij kada prokulice prekuhaš i postanu kašaste, e tada nema  začina koji će ih spasiti. Zato je ključ svega: pripremiti prokulice tako da ostanu hrskave izvana, a sočne iznutra.

Najbolji način pripreme prokulica

Iskusni chefovi znaju kako savršeno pripremiti prokulice, a tajna je u pečenju na visokoj temperaturi.

Prokulice je najbolje peći u jako zagrijanoj pećnici pa čak i pržiti u dubokome ulju dok izvana ne postanu lijepo hrskave, a iznutra mekane i sočne - jedan je od savjeta uspješnih chefova. Tako prokulice dobiju bogat, orašast okus kojem je teško odoljeti.

Tako pripremljene prokulice mogu se pomiješati s kockicama pancete, češnjakom i ljutikom, pa posuti naribanom ricottom salatom i malo limunovog soka ili/I aceta balsamica.

prokulice | Author: Katherine Jenswold/Unsplash Prokulice foto: Katherine Jenswold/Unsplash

Na što treba pripaziti kad pečemo prokulice

Najvažnije pravilo za hrskave prokulice iz pećnice jest da ne smiju biti nagurane u plehu. Ako je 'gužva' u plehu, prokulice će se početi pariti i sigurno neće biti hrskave

Prije pečenja dobro je prokulice premazati mješavinom harisse i meda – med pomogne da prokulice lijepo potamne,  i dobiju slatkastu notu koja malo ublažava njihovu prirodnu gorčinu, dok im harissa daje pikantnost.

prokulice Možda vas zanima... Imamo 3 odlična recepta za slasne priloge s prokulicama Recepti

Koje god začine ili dodatke koristili, jedno je pravilo univerzalno: moramo prokulice provjeravati cijelo vrijeme dok se peku. Ako zagore, postaju neugodno gorke – a to nikome ne treba.

prokulice | Author: Michael Tucker/Unsplash Prokulice foto: Michael Tucker/Unsplash

Savjeti chefova za savršene prokulice

U nastavku su najbolji savjeti chefova za uvijek savršene prokulice. Slijedi navedene savjete i svojim najmilijima uvijek ćeš ih poslužiti isključivo u perfektnom izdanju:

✔ Prokulice prije pečenja dobro posuši (ako ostanu vlažne, dobit ćeš kašaste prokulice)
✔ Baci vanjske žute ili smeđe listove
✔ Biraj prokulice slične veličine kako bi se ravnomjerno ispekle
✔ Ne pretrpavaj lim – daj prokulicama dovoljno prostora
✔ Ako prokulice kupiš na stabljici, ispeci ih tako – izgleda impresivno
✔ Dio prokulica ostavi sirove, nareži ih na tanko i pospi po gotovom jelu za ekstra teksturu
✔ Listiće prokulica kratko potopi u ledenu vodu da dodatno očvrsnu, zatim ih dobro osuši
✔ Za ponovno zagrijavanje koristi tavu od lijevanog željeza ili fritezu na vrući zrak – tako ostaju hrskave

Isprobaj ove recepte u kojima su prokulice glavne zvijezde:

Salata od sirovih prokulica Možda vas zanima... Jako nam je fina ova hrskava salata od sirovih prokulica! Recepti prokulice, mesne okruglice Možda vas zanima... Za ukusan ručak spoji prokulice i mesne okruglice Recepti hrskave prokulice s parmezanom Možda vas zanima... Zgnječene hrskave prokulice s parmezanom i češnjakom Recepti Možda vas zanima... Topla salata s pancetom, batatom i prokulicama Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.