Prokulice kod većine imaju lošu reputaciju – svi smo barem jednom okusili onu prekuhanu, kašastu verziju ili otvorili posudicu ostataka koja baš i ne miriše reprezentativno. Vrijeme je da im vratimo dobar ugled: ove mala zimska bombe okusa jedna su od najzahvalnijih namirnica.
Prokulice možeš jesti sirove ili kuhane, slažu se s doslovno svim okusnim profilima – slanim, slatkim, ljutim kombinacijama – i nikad ti neće dosaditi. Naravno, ako su pravilno pripremljene 😉
Naravno, postoji i onaj strašni scenarij kada prokulice prekuhaš i postanu kašaste, e tada nema začina koji će ih spasiti. Zato je ključ svega: pripremiti prokulice tako da ostanu hrskave izvana, a sočne iznutra.
Najbolji način pripreme prokulica
Iskusni chefovi znaju kako savršeno pripremiti prokulice, a tajna je u pečenju na visokoj temperaturi.
Prokulice je najbolje peći u jako zagrijanoj pećnici pa čak i pržiti u dubokome ulju dok izvana ne postanu lijepo hrskave, a iznutra mekane i sočne - jedan je od savjeta uspješnih chefova. Tako prokulice dobiju bogat, orašast okus kojem je teško odoljeti.
Tako pripremljene prokulice mogu se pomiješati s kockicama pancete, češnjakom i ljutikom, pa posuti naribanom ricottom salatom i malo limunovog soka ili/I aceta balsamica.
Prokulice
Na što treba pripaziti kad pečemo prokulice
Najvažnije pravilo za hrskave prokulice iz pećnice jest da ne smiju biti nagurane u plehu. Ako je 'gužva' u plehu, prokulice će se početi pariti i sigurno neće biti hrskave
Prije pečenja dobro je prokulice premazati mješavinom harisse i meda – med pomogne da prokulice lijepo potamne, i dobiju slatkastu notu koja malo ublažava njihovu prirodnu gorčinu, dok im harissa daje pikantnost.
Koje god začine ili dodatke koristili, jedno je pravilo univerzalno: moramo prokulice provjeravati cijelo vrijeme dok se peku. Ako zagore, postaju neugodno gorke – a to nikome ne treba.
Prokulice
Savjeti chefova za savršene prokulice
U nastavku su najbolji savjeti chefova za uvijek savršene prokulice. Slijedi navedene savjete i svojim najmilijima uvijek ćeš ih poslužiti isključivo u perfektnom izdanju:
✔ Prokulice prije pečenja dobro posuši (ako ostanu vlažne, dobit ćeš kašaste prokulice)
✔ Baci vanjske žute ili smeđe listove
✔ Biraj prokulice slične veličine kako bi se ravnomjerno ispekle
✔ Ne pretrpavaj lim – daj prokulicama dovoljno prostora
✔ Ako prokulice kupiš na stabljici, ispeci ih tako – izgleda impresivno
✔ Dio prokulica ostavi sirove, nareži ih na tanko i pospi po gotovom jelu za ekstra teksturu
✔ Listiće prokulica kratko potopi u ledenu vodu da dodatno očvrsnu, zatim ih dobro osuši
✔ Za ponovno zagrijavanje koristi tavu od lijevanog željeza ili fritezu na vrući zrak – tako ostaju hrskave