Špajza 02. prosinca 2024.

Kako brzo očistiti prokulice prije kuhanja

prokulice
Prokulice
foto: Katherine Jenswold/Unsplash
Ovi jednostavni koraci (a neke od njih možda nisi znao) osigurat će ti savršeno čiste prokulice

Prokulice su pravi zimski hit, bilo da ih pečeš, pržiš, kuhaš na pari ili dodaješ u salate. Osim što su ukusne, ovo povrće je prava nutritivna bomba – bogato vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidansima, prokulice jačaju imunološki sustav i smanjuju upale u organizmu.

Možda vas zanima... PROKULICE 3 odlična recepta za slasne priloge Recepti

Uvijek savršene prokulice

No prije nego što ih pripremiš, potrebno ih je pravilno očistiti. Ovaj jednostavan korak uklanja prljavštinu, ostatke pesticida i moguće insekte te osigurava da prokulice budu savršeno spremne za kuhanje.

Čišćenje traje samo nekoliko minuta, a ključna je tehnika namakanje koje povrću daje dodatnu nježnost i smanjuje gorčinu.

Kako brzo očistiti prokulice prije kuhanja | Author: azerbaijan_stockers / Freepik Prokulice ostavi da se namaču u vodi 15-20 minuta foto: azerbaijan_stockers / Freepik

Pri kupnji svježih prokulica pazi na nekoliko detalja: listovi trebaju biti čvrsti i zbijeni, svjetlozelene ili blago žućkaste boje, nikako smeđi. Same prokulice trebaju biti čvrste na dodir. Biraj pažljivo i izbjegavaj mekane ili osušene glavice jer nisu svježe.

Možda vas zanima... Kremasto varivo od prokulica zamirisat će čak i onima koji ih baš ne ljube Recepti

Kako očistiti prokulice prije kuhanja

Slijedi ove jednostavne korake za čišćenje prokulica:

1. Odreži dno svake prokulice

Koristeći kuhinjski ili nožić za guljenje, odreži donji tvrdi dio svake prokulice. Prema potrebi možeš ukloniti i vanjske listove ako su oštećeni ili požutjeli.

prokulice | Author: Michael Tucker/Unsplash Prokulice foto: Michael Tucker/Unsplash

2. Prokulice namači u hladnoj vodi

Napuni zdjelu hladnom vodom i dodaj malo soli. Sol će pomoći ukloniti gorčinu, a istovremeno će malo omekšati prokulice prije kuhanja. Prokulice stavi u vodu i ostavi ih da se namaču 15-20 minuta.

Prokulice Možda vas zanima... Pečene prokulice su prilog za poželjeti! Špajza

3. Dobro isperi prokulice

Nakon namakanja, prokulice dobro isperi pod hladnom tekućom vodom kako bi uklonio ostatke prljavštine i soli.

4. Prokulice ocijedi i dobro osuši

uz pomoć cjedila ocijedi prokulice, a zatim ih nježno posuši kuhinjskom krpom ili papirnatim ručnikom. Sad su prokulice savršeno čiste i spremne za pripremu na tvoj omiljeni način.

prokulice | Author: Ekaterina Bolovtsova/Pexels Prokulice foto: Ekaterina Bolovtsova/Pexels

Bilo da prokulice pečeš s maslinovim uljem i začinima, dodaješ u kremaste juhe ili pržiš sa slaninom, pravilno očišćene prokulica osigurava najbolji okus i teksturu.

Priprema prokulica nikada nije bila jednostavnija – uz samo nekoliko minuta truda, dobivaš povrće koje je čisto, ukusno i nutritivno bogato. Uživaj u svakom zalogaju! I isprobaj recepte s prokulicama u nastavku...

Salata od sirovih prokulica Možda vas zanima... Jako nam je fina ova hrskava salata od sirovih prokulica! Recepti prokulice, mesne okruglice Možda vas zanima... Prokulice i mesne okruglice odličan su i slastan spoj! Recepti Prokulice Možda vas zanima... Glazirane prokulice odličan su blagdanski prilog Recepti

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.