Recepti 03. listopada 2022.

Kremasto varivo od prokulica zamirisat će čak i onima koji ih baš ne ljube

Ovo varivo ima malo kalorija, a puno koristi! foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Zbog teške hrane i neizbalansirane prehrane nedostaje ti energije, ne osjećaš se dobro i potreban ti je novi start? Ne brini, osigurali smo recepte koji će potaknuti oporavak organizma i opskrbiti ga energijom. Vrijeme je za dobar start!

Prokulice. Jelo zbog kojeg djeca vrišteći bježe iz kuhinje na sam spomen zelenih okruglica, a odrasli razmišljaju kako bi i oni napravili isto to, ali moraju hrabro ostati na prvoj liniji… No, dobro, to bi mogla biti scena iz neke komedije koja bi sigurno sve nasmijala. Ipak, stvarnost je malo drukčija. Malo. Uz recept za kremasto varivo od prokulica pokušat ćemo ti dokazati da prokulice mogu izgledati – manje zastrašujuće, a kada pročitaš koliko su zdrave, vjerujemo da ćeš se predomisliti.

Malo kalorija, puno koristi

Naime, prokulice imaju vrlo malo kalorija – pola šalice kuhanih prokulica nema niti 30 kalorija. Isto tako, imaju jako malo ugljikohidrata, a puno vlakana, vitamina i hranjivih tvari. Zanimljivo je da ta ista polovica šalice prokulica sadrži preporučenu dnevnu dozu vitamina K, koji je važan za zgrušavanje krvi. Upravo je možda činjenica da su zdrave odgovorna za njihovu lošu reputaciju. Znaš kako mozak odmah misli da ono što je zdravo – nije fino?

Sve u svemu, kremasto varivo od prokulica moraš isprobati, a ako kuhaš za obitelj, isprobaj da vidiš hoće li to promijeniti negativan stav o prokulicama. I onda imaš na meniju novo jelo. A vjeruj nam, mi bismo ga bez problema uvrstili u svoju comfort food listu.

Kremasto varivo od prokulica

Tajna ovog variva je u kremastom, svilenkastom umaku. Osim za prokulice možeš ga isprobati i s cvjetačom, tikvicama ili čak mrkvom. Prokulice, pak, skuhaj dok ne budu onako slasno meke, da se tope u ustima. No, važni su jako i začini, a svaki daje neki svoj doprinos ovom umaku.

Sastojci:

  • 450 g prokulica razrezanih na četvrtine
  • 1 srednji luk, nasjeckan
  • 1 žlica kokosovog/maslinovog ulja
  • 1 žličica senfa u zrnu
  • 2 žlice mljevenog korijandra
  • 4 režnja češnjaka, zgnječenog gotovo do paste
  • 2 srednje rajčice (narezane na koskice)
  • ½ žličice kurkume
  • ½ žličice kajenskog papra
  • 2 žličice garam masale (možeš ga zamijeniti curryjem u prahu)
  • 60 g sirovih indijskih oraščića
  • 400 ml kokosova mlijeka (možeš zamijeniti temeljcem i dobiti sasvim drukčiji okus)
  • Soli po želji
  • Sok 1 limuna (ili limete)

Priprema:

  1. Zagrij ulje u širokoj tavici i dodaj sjemenke senfa. Kad se raspuknu, dodaj korijandar i češnjak, pa pirjaj minutu.
  2. Dodaj luk i pirjaj minutu, dok ne bude proziran. Dodaj rajčice i ostale začine u prahu – garam masalu, kajenski papar i kurkumu. Pirjaj uz često miješanje, dok rajčice ne puste većinu svoje tekućine i ne postanu meke.
  3. Dodaj indijske oraščiće, prokulice i soli po želji. Pokrij tavu i pusti dok prokulice ne omekšaju (oko 5 – 8 minuta). Povremeno promiješaj da se ne bi zalijepilo za dno. Ako je potrebno, dodaj koju žličicu vode.
  4. Dodaj pola kokosovog mlijeka i pusti da zaključa. Provjeri jesu li prokulice meke tako što ćeš jednu probušiti vilicom. Dodaj preostalo mlijeko i pusti da se ugrije, ne da zavrije.
  5. Provjeri je li dovoljno soli i dodaj po potrebi još.
  6. Posluži vruće s rižom ili kruhom. Na servirano jelo možeš istisnuti malo soka od limuna ili limete.

Pokušaj ovo jelo prvi put poslužiti bez spominjanja prokulica. Možda još i bolje prođe! Ako kokosovo ulje zamijeniš temeljcem, možeš u varivo dodati i vrhnja za kuhanje. 

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 11:50 04. Listopad 2022.

    Volim odlicno je