Sočni biskvit, fini šaum i na kraju, hrskavi preljev od čokolade. Može li bolje od ovih slatkih zalogaja? Indijaneri su top, a mi imamo odličan recept osječke blogerice Nataše Pralice
Donosimo recept za odlične, pomalo zaboravljene kolače! Ovi indijaneri s potpisom osječke blogerice Nataše Pralice, majstorice domaćih kolača, oduševit će sve generacije jer se zanimljive teksture i jako, jako ukusan!
Kad se priprema ovaj kolač,dno se može napraviti kao keksiće ili na način kako sam ovdje objasnila. Šaum se istiskuje špricom po želji, tako da završni dojam ovisi o tom dijelu pripreme. Inače je kolač veoma dekorativan i dobro se uklapa u miks kolača, kada pripremaš više vrsta.
foto: Nataša Pralica
Ne gasi ekran dok kuham
Indijaneri - recept by Nataša Pralica
40 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
BISKVIT
Sastojci
Žumanjak
3
kom
Šećer
60
g
Brašno
90
g
Bjelanjak
4
kom
ŠAUM
Sastojci
Bjelanjak
5
kom
Šećer
250
g
Voda
50
ml
Sok od limuna
1
žličica
GLAZURA
Sastojci
Čokolada za kuhanje
100
g
Voda
3
žlica
Šećer
3
žlica
Margarin
80
g
Postupak
Bjelanjke izmiksaj u čvrsti snijeg. Postepeno dodaj šećer.
Nastavi dodavati jedan po jedan žumanjak dok miksaš.
Dodaj brašno koje lagano pjenjačom sjedini s ostalim sastojcima.
Na papiru za pečenje pomoću nekog okruglog predmeta olovkom iscrtaj krugove.
Okreni papir na drugu stranu u plehu i špricom na njega istiskuj u krug smjesu po iscrtanom dijelu.
Stavi smjesu peći na 180 stupnjeva oko 10 minuta, tako da biskvitići dobiju lijepu zlaćanu boju.
Pečene biskvitiće ostavi da se ohlade, potom ih odvoji od masnog papira.
Za šaum - bjelanjke izmiksaj u čvrsti snijeg. Postepeno dodaj 100 g šećera.
Posebno, 150 g šećera stavi kuhati zajedno s vodom na srednju vatru. Kada se šećer rasstopi, polako nalijevaj tu tekućinu u bjelanjke i miksaj.
Pred kraj umiksaj sok od limuna, dobit ćeš lijep, čvrsti i sjajni snijeg.
Špricu za ukrašavanje napuni šaumom i na svaki biskvit šaum nanesi kružnim pokretima.
Za glazuru - čokoladu, šećer i vodu rastopi na pari, skloni sa strane. U vruće rastopi margarin i ostavi da se ohladi.
Svaki indijaner umači u čokoladu, zatim kolače stavi u hladnjak da se stegnu.
Natašu možeš pratiti i na blogu Kolaci.biz te na njenoj Facebook stranici. A i mi u svojoj slatkoj arhivi imamo neke njezine odlične recepte: