Piletina u umaku od papra odličan je ručak za svaki dan, ali s dozom posebnosti. Isprobaj naš recept!
Stalno smo u potrazi za novim idejama za relativno brzo gotov ručak, od samo par sastojaka, jednostavan, a fin. I nije uvijek lako pronaći takve recepte, ali ova piletina u umaku od papra nameće se sama od sebe.
Piletina u umaku od papra je odlično jelo u kojem možeš iskoristiti sve dijelove pileta (preporučuju se sočni pileći zabatci koji su puni okusa, no jelo doista dobro funkcionira i s batcima, prsima, mini batcima od krilaca...). Pitaš se što poslužiti uz ova fora jelo? Savršeno kuhana riža, tjestenina ili pire krumpir idealni su, a super paše i neka sezonska lisnata salata.
Recept za piletinu u umaku od papra je u nastavku...
Piletina u umaku od papra
foto: British Chefs Table/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Piletina u umaku od papra
15 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
Piletina
900
g
Grubo usitnjeni crni papar
3
žličica
Sol
1,25
žličica
Ljutika
0,33
šalica
Češnjak
1,50
žličica
Svježi timijan - listići
1
žličica
Konjak
3
žlica
Pileći temeljac
250
ml
Punomasno kiselo vrhnje
125
ml
Dijon senf
0,50
žličica
Vlasac
Postupak
Obriši piletinu papirnatim ubrusima. Ravnomjerno je pospi sa 2 žličice papra i 1 žličicom soli, lagano pritišćući da se začini zalijepe.
Položi piletinu kožom prema dolje u hladnu tavu promjera 30 cm. Peci na srednje jakoj vatri, bez miješanja, dok koža ne postane zlatnosmeđa i vrlo hrskava, oko 15 minuta.
Okreni piletinu kožom prema gore; peci, bez miješanja, dok termometar umetnut u najdeblji dio piletine ne pokaže 74 °C, oko 10 minuta. Premjesti piletinu na tanjur i ostavi sa strane, sačuvaj masnoću u tavi - trebat će ti za sljedeći korak..
U tavu s masnoćom od prženja mesa dodaj ljutiku, češnjak, timijan, preostalu 1 žličicu papra i 1/4 žličice solii. Dinstaj na srednje jakoj vatri, često miješajući, dok šalota ne omekša, 2-3 minute.
Makni s vatre i dodaj konjak. Vrati tavu na srednju vatru; dinstaj, stalno miješajući i stružući zapečene komadiće s dna tave, dok konjak gotovo ne ispari, oko 30 sekundi.
Ulij temeljac i pusti da lagano zakuha na srednjoj vatri. Kuhaj uz povremeno miješanje dok se umak ne reducira, oko 2 minute.
Umiješaj kiselo vrhnje i dijon senf i miješaj dok smjesa ne postane glatka. Smanji vatru na srednje nisku; lagano kuhaj, često miješajući, dok se umak ne zgusne dovoljno da obloži stražnju stranu žlice, oko 5 minuta.
Vrati piletinu u tavu i lagano kuhaj na srednje niskoj vatri, povremeno protresujući tavu, dok se piletina ne zagrije, oko 1 minutu.
Premjesti piletinu na tanjur za posluživanje i prelij umakom; ukrasi vlascem i dodatnim paprom.
Posluži odmah uz rižu, tejsteninu ili pire krumpir. I, naravno, neku finu sezonsku salatu. Dobar tek!
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
394 kcal
19 %
MASTI
29,00 g
40 %
KOLESTEROL
0,14 g
0 %
UH
3,00 g
1 %
PROTEINI
26,00 g
52 %
Isprobaj i ova jela u kojima je piletina glavna zvijezda: