Recepti Piletina 10. studenoga 2025.

Piletina u umaku od papra - fancy ručak za svaki dan

Piletina
15 MIN
30 MIN
6
SREDNJE
piletina u umaku od papra
Piletina u umaku od papra
foto: British Chefs Table/Pinterest
Piletina u umaku od papra odličan je ručak za svaki dan, ali s dozom posebnosti. Isprobaj naš recept!

Stalno smo u potrazi za novim idejama za relativno brzo gotov ručak, od samo par sastojaka, jednostavan, a fin. I nije uvijek lako pronaći takve recepte, ali ova piletina u umaku od papra nameće se sama od sebe.

piletina u umaku od limuna Možda vas zanima... Prefina piletina u umaku od limuna, češnjaka i maslaca Recepti

Odlično jelo sa svim dijelovima pileta

Piletina u umaku od papra je odlično jelo u kojem možeš iskoristiti sve dijelove pileta (preporučuju se sočni pileći zabatci koji su puni okusa, no jelo doista dobro funkcionira i s batcima, prsima, mini batcima od krilaca...). Pitaš se što poslužiti uz ova fora jelo? Savršeno kuhana riža, tjestenina ili pire krumpir idealni su, a super paše i neka sezonska lisnata salata.

Recept za piletinu u umaku od papra je u nastavku...

piletina u umaku od papra | Author: British Chefs Table/Pinterest Piletina u umaku od papra foto: British Chefs Table/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Piletina u umaku od papra
15 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Piletina 900 g
  • Grubo usitnjeni crni papar 3 žličica
  • Sol 1,25 žličica
  • Ljutika 0,33 šalica
  • Češnjak 1,50 žličica
  • Svježi timijan - listići 1 žličica
  • Konjak 3 žlica
  • Pileći temeljac 250 ml
  • Punomasno kiselo vrhnje 125 ml
  • Dijon senf 0,50 žličica
  • Vlasac
Postupak
  1. Obriši piletinu papirnatim ubrusima. Ravnomjerno je pospi sa 2 žličice papra i 1 žličicom soli, lagano pritišćući da se začini zalijepe.

    Položi piletinu kožom prema dolje u hladnu tavu promjera 30 cm. Peci na srednje jakoj vatri, bez miješanja, dok koža ne postane zlatnosmeđa i vrlo hrskava, oko 15 minuta.

    Okreni piletinu kožom prema gore; peci, bez miješanja, dok termometar umetnut u najdeblji dio piletine ne pokaže 74 °C, oko 10 minuta. Premjesti piletinu na tanjur i ostavi sa strane, sačuvaj masnoću u tavi - trebat će ti za sljedeći korak..


  2. U tavu s masnoćom od prženja mesa dodaj ljutiku, češnjak, timijan, preostalu 1 žličicu papra i 1/4 žličice solii. Dinstaj na srednje jakoj vatri, često miješajući, dok šalota ne omekša, 2-3 minute.

    Makni s vatre i dodaj konjak. Vrati tavu na srednju vatru; dinstaj, stalno miješajući i stružući zapečene komadiće s dna tave, dok konjak gotovo ne ispari, oko 30 sekundi.

    Ulij temeljac i pusti da lagano zakuha na srednjoj vatri. Kuhaj uz povremeno miješanje dok se umak ne reducira, oko 2 minute.

    Umiješaj kiselo vrhnje i dijon senf i miješaj dok smjesa ne postane glatka. Smanji vatru na srednje nisku; lagano kuhaj, često miješajući, dok se umak ne zgusne dovoljno da obloži stražnju stranu žlice, oko 5 minuta.


  3. Vrati piletinu u tavu i lagano kuhaj na srednje niskoj vatri, povremeno protresujući tavu, dok se piletina ne zagrije, oko 1 minutu.

    Premjesti piletinu na tanjur za posluživanje i prelij umakom; ukrasi vlascem i dodatnim paprom.

    Posluži odmah uz rižu, tejsteninu ili pire krumpir. I, naravno, neku finu sezonsku salatu. Dobar tek!


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

394 kcal

19 %

MASTI

29,00 g

40 %

KOLESTEROL

0,14 g

0 %

UH

3,00 g

1 %

PROTEINI

26,00 g

52 %

Isprobaj i ova jela u kojima je piletina glavna zvijezda:

Tortilja Možda vas zanima... Tortilje od ostataka piletine (ili puretine) i avokada Recepti pileći curry Možda vas zanima... Brzi curry od ostataka pečene piletine Recepti tex mex pileća juha Možda vas zanima... Tex Mex pileća juha gotova za 30 minuta Recepti Piletina u lovačkom umaku Možda vas zanima... Piletina u lovačkom umaku odlično je jelo iz jednog lonca Recepti pileći paprikaš Možda vas zanima... PILEĆI PAPRIKAŠ Savršena domaća hrana za utjehu Recepti pileći zabatci s misom i javorovim sirupom Možda vas zanima... Pileći zabatci s misom i javorovim sirupom Recepti riža, japan, katsu piletina Možda vas zanima... Slasna katsu piletina - neodoljivi azijski pohanci Recepti
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.