Piletina u lovačkom umaku odlično je utješno jelo iz jednog lonca koje će te super nasitit i ugrijati. Isprobaj naš recept!
Čim nestane sunca i zahladi, posežemo za ukusnim, utješnim jelima na žlicu. Takvo je i ovo tradicionalno francusko jelo, piletina u lovačkom umaku - pravo utješno, domaće jelo koje može stajati i više dana te je još bolje drugi dna kad se podgrije.
Piletina u lovačkom umaku svoje podrijetlo vuče iz 17. stoljeća i pripisuje je svestranom vojvodi Philippeu De Mornayu, iako za to baš i nema pouzdanih dokaza. Ovo jelo često su pripremali lovci, te su u njemu kombinirali meso ptica koje bi ulovili s raznim namirnicama iz šume, poput gljiva i divljeg bilja.
Piletina u lovačkom umaku je savršeno domaće jelo iz jednog lonca
Važan dio lovačkog umaka oduvijek je bilo i vino u kojem se meso lagano krčkalo, a rezultat je raskošan, rustikalan umak, koji mesu daje onu posebnu slast i odlično grije u hladnim danima. Ako ti treba slasno domaće jelo iz jednog lonca, onda je ova piletina u lovačkom umaku savršen odabir za tebe, a naš recept je za prste polizati.
Piletina u lovačkom umaku
foto: French Food/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
PIletina u lovačkom umaku
5 MIN
pripreme
47 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Brašno
3
žlica
Sol
0,50
žličica
Svježe mljeveni crni papar
0,50
žličica
Piletina
700
g
Maslinovo ulje
1
žlica
Maslac
2
žlica
Ljutika
0,25
šalica
Češnjak
2
režanj
Mrkva
0,50
šalica
Šampinjoni
2
šalica
Bijelo vino
125
ml
Pileći temeljac
500
ml
Rajčica
0,50
šalica
Svježi timijan - listići
1
žlica
Estragon
1
žlica
Postupak
U zdjelici pomiješaj brašno, sol i papar. U to uvaljaj komade piletine.
Posudu debelog dna ugrij na srenje jakoj vatri, zajedno s maslinovim uljem i maslacem.
Na ulju poprži piletinu sa svih strana - 7-8 minuta, uz okretanje, sve dok ne dobije zlaćanu boju.
Izvadi piletinu iz tave.
Dodaj nasitno nasjeckanu ljutiku, usitnjeni češnjak, mrkvu narezanu na kockice i šampinjone narezna na listiće. Sotiraj 5-6 minuta.
Ulij bijelo vino, pileći temeljac, rajčice nasjeckane na sitne kockice, listiće svježeg timijana i nastrgane listiće svježeg estragone.
Vrati piletinu u posudu. Pusti da kipi 35-45 minuta, dok se piletina ne skuha do kraja.