Recepti Piletina 03. studenoga 2025.

Piletina u lovačkom umaku odlično je jelo iz jednog lonca

Piletina
5 MIN
47 MIN
4
SREDNJE
Piletina u lovačkom umaku
Piletina u lovačkom umaku
foto: French Food/Pinterest
Piletina u lovačkom umaku odlično je utješno jelo iz jednog lonca koje će te super nasitit i ugrijati. Isprobaj naš recept!

Čim nestane sunca i zahladi, posežemo za ukusnim, utješnim jelima na žlicu. Takvo je i ovo tradicionalno francusko jelo, piletina u lovačkom umaku - pravo utješno, domaće jelo koje može stajati i više dana te je još bolje drugi dna kad se podgrije.

Piletina u lovačkom umaku svoje podrijetlo vuče iz 17. stoljeća i pripisuje je svestranom vojvodi Philippeu De Mornayu, iako za to baš i nema pouzdanih dokaza. Ovo jelo često su pripremali lovci, te su u njemu kombinirali meso ptica koje bi ulovili s raznim namirnicama iz šume, poput gljiva i divljeg bilja.

pileći paprikaš Možda vas zanima... PILEĆI PAPRIKAŠ Savršena domaća hrana za utjehu Recepti

Piletina u lovačkom umaku je savršeno domaće jelo iz jednog lonca

Važan dio lovačkog umaka oduvijek je bilo i vino u kojem se meso lagano krčkalo, a rezultat je raskošan, rustikalan umak, koji mesu daje onu posebnu slast i odlično grije u hladnim danima. Ako ti treba slasno domaće jelo iz jednog lonca, onda je ova piletina u lovačkom umaku savršen odabir za tebe, a naš recept je za prste polizati.

piletina na lovački | Author: French Food/Pinterest Piletina u lovačkom umaku foto: French Food/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

PIletina u lovačkom umaku
5 MIN
pripreme
47 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Brašno 3 žlica
  • Sol 0,50 žličica
  • Svježe mljeveni crni papar 0,50 žličica
  • Piletina 700 g
  • Maslinovo ulje 1 žlica
  • Maslac 2 žlica
  • Ljutika 0,25 šalica
  • Češnjak 2 režanj
  • Mrkva 0,50 šalica
  • Šampinjoni 2 šalica
  • Bijelo vino 125 ml
  • Pileći temeljac 500 ml
  • Rajčica 0,50 šalica
  • Svježi timijan - listići 1 žlica
  • Estragon 1 žlica
Postupak
  1. U zdjelici pomiješaj brašno, sol i papar. U to uvaljaj komade piletine.


  2. Posudu debelog dna ugrij na srenje jakoj vatri, zajedno s maslinovim uljem i maslacem.


  3. Na ulju poprži piletinu sa svih strana - 7-8 minuta, uz okretanje, sve dok ne dobije zlaćanu boju.

    Izvadi piletinu iz tave.


  4. Dodaj nasitno nasjeckanu ljutiku, usitnjeni češnjak, mrkvu narezanu na kockice i šampinjone narezna na listiće. Sotiraj 5-6 minuta.


  5. Ulij bijelo vino, pileći temeljac, rajčice nasjeckane na sitne kockice, listiće svježeg timijana i nastrgane listiće svježeg estragone.


  6. Vrati piletinu u posudu. Pusti da kipi 35-45 minuta, dok se piletina ne skuha do kraja.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

569 kcal

28 %

MASTI

36,70 g

50 %

KOLESTEROL

0,15 g

0 %

UH

16,60 g

6 %

PROTEINI

37,50 g

75 %

Isprobaj i ova jela s piletinom:

Tortilja Možda vas zanima... Tortilje od ostataka piletine (ili puretine) i avokada Recepti juha s griz noklicama Možda vas zanima... RECEPT DANA Domaća pileća juha s griz noklicama Recepti pileći zabatci s misom i javorovim sirupom Možda vas zanima... SOČNI I SLASNI Pileći zabatci na 3 načina Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.