gastro postao
Poznato i tako ukusno jelo idealno je za raskošan ručak vikendom. Ne traži previše pripreme, dugo se krčka i koristi jednostavne sastojke. Savršeno!
Sastojci koje možeš pronaći na svakoj tržnici ili u trgovini, jednostavna priprema, a na kraju i neodoljivo meko meso u finom, gustom umaku. Može li bolje?
Pileći paprikaš idealan je za bogat ručak usred tjedna, no svakako će biti odličan odabir i za obiteljski ručak nedjeljom.
Najbolje se slaže uz domaće rezance, njoke, palentu ili pire krumpir. Preostaje ti još samo dodati omiljenu sezonsku salatu i slasno uživanje može početi!
Pileći paprikaš
Sastojci:
- 500 g piletine (batci, zabatci, veći komadi prsa...)
- 2 glavice luka
- 3 mrkve
- 1 manji korijen celera
- 2 žlice pelata
- 2 žličice mljevene crvene paprike
- 3 žlice kiselog vrhnja
- temeljac - pileći ili povrtni
- listići peršina, svježi, nasjeckani
- ulje
- sol, papar
Postupak:
- Piletinu najprije posoli i popapri.
- Na tavi zagrij ulje pa na svih strana zapeci meso.
- Izvadi ga iz tave i na isto ulje dodaj sitno sjeckani luk.
- Pirjaj dok ne poprimi zlatnu boju, a zatim dodaj naribanu mrkvu i celer.
- Još kratko pirjaj pa dodaj temeljca toliko da prekrije povrće.
- Začini crvenom paprikom, dodaj soli i papra prema ukusu, a zatim dodaj i pelate.
- Dobro pomiješaj pa dodaj meso i pusti da se kuha oko sat vremena.
- U slučaju da temeljac ispari, svakako ga dodaj još da na kraju dobiješ bogat umak.
- Pred kraj kuhanja iz tave izvadi meso i dio temeljca pa ga pomiješaj s kiselim vrhnjem.
- Preostalo povrće u tavi usitni štapnim mikserom i dodaj mješavinu s kiselim vrhnjem.
- Dobro promiješaj, vrati meso, pospi svježim peršinom i posluži toplo.