Recepti Juha 19. studenoga 2024.

HRANA ZA UTJEHU Gusta juha od govedine i ječma

Juha
32 MIN
240 MIN
6
SREDNJE
gusta juha od govedine i ječma
Gusta juha od govedine i ječma
foto: Recipes Vibrant/Pinterest
U ove hladne dane odlično prija gusta juha od govedine i ječma, naša nova omiljena hrana za utjehu. Imamo super recept!

Ovih dana nekoliko smo se puta i službeno smrznuti, a ima li boljeg lijeka za hladnoću od neke guste, hranjive i ukusne juhe? Naš današnji izbor je gusta juha od govedine i ječma - toliko fina da bismo ju mogli jesti cijeli tjedan.

Ukusna govedina, hranjivo i zdravo povrće i ječam, začini... tajna su dobrog okusa ove divne guste juhe. Naime, gusta juha od govedine i ječma jelo je za cijelu obitelj, koje se može podgrijavati nekoliko dana zaredom - baš poput sarme!

gusta juha od rajčice Možda vas zanima... RECEPT DANA Gusta juha od rajčice koja grije tijelo i dušu Recepti

Savjeti za još ukusniju gustu juhu od govedine i ječma

Donosimo nekoliko savjeta iskusnih majstora za guste juhe koji će ti sigurno pomoći da tvoja gusta juha od govedine i ječma bude još ukusnija...

  • Poprži meso - na taj način iz govedine (ili nekog drugog mesa koje ćeš koristiti) izvući ćeš puno više okusa, a u tome je bit
  • Priprema povrća - povrće nasjeckaj na komade jednake veličine kako bi svi komadi bili kuhani u isto vrijeme
  • Tekstura ječma - ječam ovom jelu daje posebnu, žvakastu teksturu u kojoj i jest čar ovog jela za utjehu
  • Ostaci - ova gusta juha od govedine i ječma još je ukusnija sljedeći dan, kada se okusi, nakon dana u hladnjaku, još bolje prožmu

gusta juha od govedine i ječma | Author: Ina Garten Eats/Pinterest Gusta juha od govedine i ječma foto: Ina Garten Eats/Pinterest

Može li se gusta juha od govedine i ječma skuhati unaprijed?

Naravno, ova divna gusta juha od govedine i ječma može se skuhati unaprijed budući da može stajati u hladnjaku do 3 dana. Kako smo već i naglasili, ionako je ukusnija drugi dan, tako da se zapravo priprema unaprijed toplo preporučuje.

Može li se gusta juha od govedine i ječma zamrznuti?

Naravno! Samo prije zamrzavanja pusti da je juha potpuno ohladi. U zamrzivaču ova juha može stajati do 3 mjeseca. Kad ju poželiš pojesti, prvo ju polako odmrzni u hladnjaku, a potom dobro zagrij - pusti da kipi 10-ak minuta.

Juha od leće iz crockpot lonca Možda vas zanima... RECEPT DANA Sporo kuhana juha od leće Recepti kremasta pileća juha Možda vas zanima... Sporo kuhana kremasta pileća juha s njokima Recepti

Mogu li mijenjati sastojke guste juhe od govedine i ječma?

Možeš! Iako nam je ova juha najukusnija s govedinom, može se koristiti i svinjetina, janjetina, teletina, pa čak i piletina. Može se koristiti i mljeveno meso.

Također, svjesni smo da mnogi ne vole ječam, ili se na njega još nisu dovoljno navikli. Umjesto ječma, preporučujemo kvinoju, faro, rižu... Svaka žitarica ovoj će gustoj juhi dati poseban okus i teksturu.

Također, umjesto svima dostupnih šampinjona mogu se koristiti i druge jestive gljive (iz uzgoja ili šumske), a može se dodati i drugo povrće poput krumpira, batata, graška, pastrnjaka, kukuruza, graha... kako bi juha svaki put bila malo drugačija, ali i bogatija i ukusnija!

A sada, dobro prouči naš recept i javi nam kako ti se svidjela ova divna gusta juha od govedine i ječma.

gusta juha od govedine i ječma | Author: The Modern Proper/Pinterest Gusta juha od govedine i ječma foto: The Modern Proper/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Gusta juha od govedine i ječma
32 MIN
pripreme
240 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Govedina 500 g
  • Mrkva 1,50 šalica
  • Celer - korijen 1,50 šalica
  • Luk 1,50 šalica
  • Šampinjoni 12 kom
  • Goveđi temeljac - koncentrat 2 žlica
  • Voda 10 šalica
  • Lovorov list 2 kom
  • Ječam 1 šalica
  • Sol 1 žlica
  • Papar 0,50 žličica
  • Češnjak 1 žličica
Postupak
  1. U velikoj tavi ili plitkom loncu na srednjoj vatri lagano poprži govedinu narezanu na komadiće, da se lagano zapeče sa svih strana.


  2. Kad se govedina zapeče prebaci ju u crockpot lonac (ako ga nemaš. postupak nastavi u 'običnom' loncu, ali moraš stalno btii blizu i često miješati te paziti da ne zagori, budući da se može dogoditi da tijeokm dugog kuhanja voda ispari).


  3. Dodaj mrkve nasjeckane na kolutiće, celer narezan na kockice, sitno nasjeckan luk i narezane gljive.


  4. Umiješaj kupovni koncentrat goveđeg temeljca (ako imaš kod kuće domaći goveđi temeljac, koristi njega, no onda smanji količinu vode koju ćeš kasnije dodati). Dodaj vodu, dobro promiješaj.


  5. Umiješaj i stno nasjeckani, odnosno zgnječeni češnjak te lovorove listove.


  6. Kuhaj juhu na jačoj vatri oko 2 sata.


  7. Nakon 2 sata dodaj sirovi ječam.


  8. Smanji vatru te na slaboj vatri kuhaj dok povrće i meso ne postanu jako mekani, oko 1-2 sata.


  9. Kad je juha kuhana, umiješaj sol i papar. Kušaj i dodaj još soli i papra ako je potrebno.


  10. Izvadi lovorove listove prije posluživanja.


I ove divne juhe odlično griju...

krem juha od bundeve Možda vas zanima... Top 5 sezonskih krem juha koje će te dobro zagrijati Recepti juha s griz noklicama Možda vas zanima... Domaća pileća juha s griz noklicama Recepti Krem juha od gljiva Možda vas zanima... Najbolja krem juha od gljiva ikad - tajna je u sherryju Recepti Francuska juha od luka Možda vas zanima... Pripremi juhu od luka, slasni francuski klasik Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.