Ova kremasta juha od piletine s njokima iz crock-pota je utješna i puna povrća. Savršena je uz hrskavi kruh i svježu zelenu salatu
Ukusna kremasta pilećajuhas njokima priprema se u crock-potu, a kombinira bogatstvo povrća, začina i kremaste teksture bez dodatka vrhnja. Savršeno se slaže s hrskavim kruhom i svježom zelenom salatom. Juha se bazira na jednostavnim sastojcima poput piletine, mirepoixa (mješavina mrkve, celera i luka) te začinima.
Dodaci poput špinata, češnjaka i hrskave slanine čine ju još boljom. Idealna je kao lagani obrok nakon napornog dana, a priprema se gotovo sama, dok ti možeš uživati u slobodnom vremenu. Sve što ti treba je dobar crock-pot (može i slowcooker) i želja za toplom i hranjivom juhom koja grije tijelo i dušu.
Mješavina celera, mrkve i luka
foto: Valter Cirillo / Pixabay
Mirepoix i kako ga pripremiti
Sastavljen od dvije četvrtine luka, te po jedne četvrtine mrkve i celera, mirepoix je temelj okusa brojnih jela. Bilo da pripremaš juhu, temeljac ili savršen umak, on je ta osnovu koja dodaje dubinu i bogatstvo svakom zalogaju.
Pirjan na maslacu ili ulju ili, kao u ovom slučaju, jednostavno nasjeckan i ubačen u lonac, ovaj aromatični trio ispunjava kuhinju zavodljivim mirisom. Veličina rezanja povrća prilagođava se jelu: sitno nasjeckano za juhe i kremaste umake, a krupnije za guste temeljce pune teksture.
U ovoj juhi koristi se takozvani "začin za perad". Možeš kupiti gotov, ali lako ga možeš i smiksati kod kuće od samo 9 sastojaka: kadulju, timijan, mažuran, ružmarin, origano, češnjak u prahu, muškatni oraščić, papar i bosiljak.
Postupak je jednostavan – sve sastojke dodaj u zdjelu, dobro promiješaj i spremi u male staklenke ili zatvorene posude. Ova mješavina dat će bogat i uravnotežen okus svakom jelu s peradi.
Kremasta pileća juha
foto: Donna Hay/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Kremasta pileća juha s njokima
10 MIN
pripreme
450 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
Pileća prsa
500
g
Mirepoix
2
šalica
Bosiljak
1
žličica
Talijanska mješavina začina
2
žličica
Začin za perad
1
žličica
Sol
1
žličica
Pileći temeljac
4
šalica
Gustin (Kukuruzni Škrob)
3
žlica
Kondenzirano mlijeko
700
ml
Njoki
1
kg
Slanina
6
kriška
Češnjak
3
režanj
Mladi špinat
2
šalica
Postupak
Stavi piletinu, mirepoix (mješavina luka, celera i mrkve), suhi bosiljak, talijanski začin, začin za perad, sol i pileći temeljac u crock-pot. Poklopi i kuhaj na visokoj temperaturi 4-5 sati ili na niskoj 6-8 sati. Zatim usitni piletinu direktno u crock-potu.
Dodaj smjesu gustina, kondenzirano mlijeko i njoke. Promiješaj i ponovno poklopi. Kuhaj još 45 minuta do 1 sat, dok juha ne postane gušća, a njoki ne omekšaju.
Dok se juha zgušnjava, nareži slaninu na sitne komade i prži dok ne postane hrskava. Ocijedi na papirnatim ubrusima i obriši većinu masnoće iz tave, ostavljajući samo malo za špinat i češnjak.
Dodaj češnjak i prži ga jednu minutu. Dodaj špinat i miješaj dok ne povene. Makni s vatre. Dodaj slaninu i špinat u crock-pot i sve dobro promiješaj.
Ako je potrebno, dodaj još tekućine. Ponovno posoli i popapri prema ukusu.