Nije tajna da je pileća juha s rezancima jedan od najugodnijih, toplih obroka za koji često kažemo da krijepi i dušu i tijelo! Kada se osjećaš loše, ne postoji ništa bolje od zdjelice pileće juhe s rezancima koja će te ozdraviti u trenu.
Varijacije pileće juhe s rezancima možeš pronaći diljem svijeta - juha, piletina i tjestenina su nezaobilazni sastojci i univerzalna kombinacija. No uvijek postoji trik da njezin okus bude bolji ili više po tvom ukusu. Potražili smo savjete profesionalnih kuhara i pronašli 5 trikova kako poboljšati (svaki) recept za domaću pileću juhu s rezancima.
Počni s pilećim temeljcem
Ali Slagle, autor knjige 'I Dream of Dinner', preporučuje kuhanje piletine u pilećem temeljcu kako bi se ubrzao proces pripreme bogatog temeljca. Pronađi kupovni pileći temeljac koji voliš i koristi ga umjesto – ili uz – vodu kada kuhaš piletinu – time će se pojačati njezin okus.
"Ovo se posebno isplati ako pripremaš juhu s piletinom bez kostiju i kože, budući da kosti i koža uvelike doprinose okusu juhe", napominje Slagle.
Neka sastojci budu sezonski
Povrće u klasičnoj pilećoj juhi s rezancima obično je ograničeno na luk, mrkvu i celer, ali ne mora biti tako. Gastro blogerica Carina Wolff voli mijenjati povrće ovisno o sezoni, poput dodavanja rajčica ljeti.
Ovim pristupom iskoristit ćeš najbolje sezonske proizvode, a pileća juha s rezancima ti nikad neće dosaditi. Win-win situacija!
Začini
Wolff također preporučuje i da pileću juhu s rezancima začiniš zanimljivim dodacima, poput začina i(li) umaka. Primjerice, harissa, sjevernoafrička pasta od čilija, daje juhi složenost i toplinu. Bliskoistočna mješavina začina za’atar također je dobar dodatak, jer pruža juhi bogat, zemljani karakter.
Dodaj juhi svoju osobnost
Leetal Arazi, kuharica i suosnivačica New York Shuka, zna sve o tome kako se radi pileća juha s rezancima. Inspirirana svojim korijenima, voli joj dati bliskoistočni štih, što često znači dodavanje hawaija - jemenske mješavine začina s kurkumom, koja juhi daje prekrasnu zlatnu nijansu.
Stoga, slijedi Arazijin savjet i slobodno prilagodi pileću juhu s rezancima svome nepcu. Igraj se sa začinima i otkrij svoje favorite.
Dodaj kiselinu
Arazi voli pilećoj juhi s rezancima dodati mrvicu paste od usoljenog limuna, za koju kaže da daje 'pikasti okus'. Alternativno, u juhu samo iscijedi malo soka od limuna koji će sve uljepšati i sljubiti okuse.