Recepti Male tajne velikog chefa 15. travnja 2020.

Chef otkriva tajne pripreme domaćeg pilećeg temeljca

foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Temeljac je pomalo zaboravljena namirnica, ali izrazito zdrava i jednostavna za pripremu. Donosimo ti savjet chefa Matka Bukovca za pripremu ukusnog pilećeg temeljca

Nekada je u kuhinjama naših baka vrijedilo pravilo da se ništa ne baca. One su jako dobro znale iskoristiti cijelo pile pa bi kosti, srž, koža, noge, tetive i ligamenti završili u temeljcu, za koji bake kažu da je najbolji za oporavak od bolesti. I kao nebrojeno puta do sada, u pravu su.

Naime, temeljac sadrži sastojke potrebne za rast i obnavljanje stanica crijevne stijenke, ljekovit je za kosti i zglobove te jača imunitet, što doprinosi oporavku od bolesti, posebno prehlade ili gripe. Za nekoliko trikova kako spremiti ukusni pileći temeljac, pitali smo i uspješnog chefa Matka Bukovca.

 | Author: Perutnina Ptuj foto: Perutnina Ptuj

Kako ga pripremiti?

Chef Matko prije svega ističe kako je važno odabrati pile provjerene kvalitete, a potreban je i veliki lonac od oko sedam litara. U temeljac se za aromu mogu dodati začini kao što su lovor, papar ili korijander u zrnu, ali nikako sol. Iskoristi ga za podlijevanje pašti, rižota ili pečenja.

 | Author: Perutnina Ptuj foto: Perutnina Ptuj Sastojci:

  • 500 g pilećih ostataka PP međimurskog pileta - kosti, hrbat, vrat, vršci krilca
  • 100 g mrkve
  • 100 g celera
  • 80 g korijena peršina
  • 60 g crvenog luka
  • 10 g češnjaka
  • 80 g korabice
  • 10 g peršina
  • 2 lovorova lista
  • 2 g papra u zrnu
  • 1 g majčine dušice

Priprema:

  1. Povrće i meso operi pa stavi u lonac sa svim začinima.
  2. Dodaj oko 4 litre hladne vode i kuhaj na jakom plameniku dok ne zavrije. Hladna se voda dodaje kako se temeljac ne bi zamutio.
  3. Kad juha zavrije, na površini će se pojaviti bjelkasto-sivkasta pjena koju treba obrati. Smanji plamenik pa nastavi kuhati do 40 minuta ili dok povrće ne omekša.

I to je to! Temeljac procijedi i koristi za daljnju pripremu jela ili, uz dodatak soli i ostalih začina, iskoristi kao juhu. Ostatak temeljca uvijek možeš zamrznuti i kasnije iskoristiti za pripremu novih obroka.

 | Author: Perutnina Ptuj foto: Perutnina Ptuj

Više od 2 milijuna ljudi diljem jugoistočne Europe prepoznalo je kvalitetu i tradiciju proizvoda Perutnine Ptuj, koja je poznata po svojim malim farmama u prirodnom okolišu Hrvatske te kontroliranom uzgoju.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.