Recepti Prilog 02. prosinca 2025.

Zima je idealno vrijeme za složenac od pire krumpira

Prilog
20 MIN
45 MIN
8
JEDNOSTAVNO
složenac od pire krumpira
Slasni složenac od pire krumpira
foto: Diane-Jon Lund/Pinterest
Složenac od pire krumpira odličan je prilog blagdanskim jelima, ali toliko je fin da smo ga odlučili pripremati kada nisu blagdani. Evo recepta...

Dok čekamo dolazak kalendarske zime, a ona klimatološka već je nastupila, grijemo se toplim i utješnim comfort food jelima. Naš takvo jelo je i ovaj divan složenac od pire krumpira, koji je sjajan prilog brojnim mesnim jelima (posebno onima s umakom), ali mi ga rado jedemo i samog koliko je ukusan i aromatičan.

Pire krumpir Možda vas zanima... Najkremastiji pire krumpir uz savjete Marthe Stewart Recepti

Složenac od pire krumpira je slastan dio blagdanskog stola

Ovaj složenac od pire krumpira može biti slastan dio tvog blagdanskog stola, no, vjeruj nam, toliko će ti se svidjeti kad ga prvi put probaš, da nećeš čekati blagdane da ga pripremiš.

Složenac od pire krumpira odlična je hrana za utjehu, a mi donosimo odlična, provjeren recept. Jer pire krumpir nikad nije bio ukusniji!

složenac od pire krumpira | Author: Diane-Jon Lund/Pinterest Slasni složenac od pire krumpira foto: Diane-Jon Lund/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Složenac od pire krumpira
20 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
8
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Mlijeko 250 ml
  • Timijan - grančica 6 kom
  • Lovorov list 2 kom
  • Maslac 6 žlica
  • Sol
  • Svježe mljeveni crni papar
  • Krumpir 1,80 g
  • Češnjak 3 režanj
  • Krem sir 250 g
  • Parmezan 60 g
  • Jaje 2 kom
  • Panko mrvice 1 šalica
  • Vlasac
Postupak
  1. U posudi za umake na srednjoj vatri zagrijavaj mlijeko, timijan, lovorov slit, 4 žlice maslaca, 1/2 žličice soli i 1/4 žličice papra dok ne zakipi. Makni s vatre, poklopi i pusti da stoji oko 1 sat da se mlijeko infuzira začinima.


  2. Pećnicu zagrij na 190 stupnjeva. Vatrostalnu posudu namasti maslacem.


  3. U velikom loncu u dobro posoljenoj vodi skuhaj oguljene krumpire narezane na komade dok ne omekšaju. S njima kuhaj i češnjak.

    Sačuvaj oko 200 ml tekućine od kuhanja krumpira, potom krumpire i češnjak ocijedi. Vrati krumpir i češnjak u lonac te ih dobro zgnječi.


  4. U međuvremenu, mlijeko sa svim začinima ponovno stavi na vatru da zakipi, nakon toga izvadi lovorove listove i grančice timijana.

    U vrelo mlijeko dodaj krem sir i 1/2 količine parmezana (30 g) te miješaj dok se sve dobro ne rastopi.

    U pire dodaj začinjeno mlijeko sa sirom i jaja.

    Ako bude potrebno, dodaj i malo tekućine od kuhanja krumpira te snažno miješaj, sve dok ne dobiješ teksturu i gustoću namaza.

    Dodaj soli i papra prema ukusus.

    Prebaci u namašćenu vatrostalnu posudu.


  5. U tavici na srednjoj vatri rastopi preostale 2 žlice maslaca. Zagrijavaj dok maslac ne počne porpimati lijepu smećkastu boju i orašast miris, 2-3 minute (pazi da ti maslac ne zagori!).

    Makni maslac s vatre i u njega umiješaj panko mrvice te preostalih 30 g svježe naribanog parmezana. Dodaj i sol i papar prema ukusu.

    Preljev od maslaca i panko mrvice prelij preko krumpira, pokrij sve aluminijskom folijom,


  6. Peci pokrveno oko 10 minuta, potom makni foliju i peci još 20-22 minute. Prilikom posluživanja pospi nasitno nasjeckanim vlascem.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

448 kcal

22 %

MASTI

23,00 g

31 %

KOLESTEROL

0,10 g

0 %

UH

44,00 g

16 %

PROTEINI

13,00 g

26 %

Isprobaj i ove utješne složence, savršene za ove tmurne hladne dane:

složenac od krumpira i batata Možda vas zanima... Prefini složenac od krumpira i batata koji moraš probati Recepti cheeseburger složenac Možda vas zanima... Bolje ne može: Cheeseburger složenac s tjesteninom Recepti chicken divan Možda vas zanima... Hrskav i sočan složenac od piletine i brokule Recepti složenac od gljiva i krumpira Možda vas zanima... RUČAK ZA 5 Složenac od krumpira i šampinjona Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.