Složenac od pire krumpira odličan je prilog blagdanskim jelima, ali toliko je fin da smo ga odlučili pripremati kada nisu blagdani. Evo recepta...
Dok čekamo dolazak kalendarske zime, a ona klimatološka već je nastupila, grijemo se toplim i utješnim comfort food jelima. Naš takvo jelo je i ovaj divan složenac od pire krumpira, koji je sjajan prilog brojnim mesnim jelima (posebno onima s umakom), ali mi ga rado jedemo i samog koliko je ukusan i aromatičan.
Složenac od pire krumpira je slastan dio blagdanskog stola
Ovaj složenac od pire krumpira može biti slastan dio tvog blagdanskog stola, no, vjeruj nam, toliko će ti se svidjeti kad ga prvi put probaš, da nećeš čekati blagdane da ga pripremiš.
Složenac od pire krumpira odlična je hrana za utjehu, a mi donosimo odlična, provjeren recept. Jer pire krumpir nikad nije bio ukusniji!
Slasni složenac od pire krumpira
foto: Diane-Jon Lund/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Složenac od pire krumpira
20 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
8
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Mlijeko
250
ml
Timijan - grančica
6
kom
Lovorov list
2
kom
Maslac
6
žlica
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Krumpir
1,80
g
Češnjak
3
režanj
Krem sir
250
g
Parmezan
60
g
Jaje
2
kom
Panko mrvice
1
šalica
Vlasac
Postupak
U posudi za umake na srednjoj vatri zagrijavaj mlijeko, timijan, lovorov slit, 4 žlice maslaca, 1/2 žličice soli i 1/4 žličice papra dok ne zakipi. Makni s vatre, poklopi i pusti da stoji oko 1 sat da se mlijeko infuzira začinima.
Pećnicu zagrij na 190 stupnjeva. Vatrostalnu posudu namasti maslacem.
U velikom loncu u dobro posoljenoj vodi skuhaj oguljene krumpire narezane na komade dok ne omekšaju. S njima kuhaj i češnjak.
Sačuvaj oko 200 ml tekućine od kuhanja krumpira, potom krumpire i češnjak ocijedi. Vrati krumpir i češnjak u lonac te ih dobro zgnječi.
U međuvremenu, mlijeko sa svim začinima ponovno stavi na vatru da zakipi, nakon toga izvadi lovorove listove i grančice timijana.
U vrelo mlijeko dodaj krem sir i 1/2 količine parmezana (30 g) te miješaj dok se sve dobro ne rastopi.
U pire dodaj začinjeno mlijeko sa sirom i jaja.
Ako bude potrebno, dodaj i malo tekućine od kuhanja krumpira te snažno miješaj, sve dok ne dobiješ teksturu i gustoću namaza.
Dodaj soli i papra prema ukusus.
Prebaci u namašćenu vatrostalnu posudu.
U tavici na srednjoj vatri rastopi preostale 2 žlice maslaca. Zagrijavaj dok maslac ne počne porpimati lijepu smećkastu boju i orašast miris, 2-3 minute (pazi da ti maslac ne zagori!).
Makni maslac s vatre i u njega umiješaj panko mrvice te preostalih 30 g svježe naribanog parmezana. Dodaj i sol i papar prema ukusu.
Preljev od maslaca i panko mrvice prelij preko krumpira, pokrij sve aluminijskom folijom,
Peci pokrveno oko 10 minuta, potom makni foliju i peci još 20-22 minute. Prilikom posluživanja pospi nasitno nasjeckanim vlascem.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
448 kcal
22 %
MASTI
23,00 g
31 %
KOLESTEROL
0,10 g
0 %
UH
44,00 g
16 %
PROTEINI
13,00 g
26 %
Isprobaj i ove utješne složence, savršene za ove tmurne hladne dane: