Recepti Piletina 14. listopada 2025.

Hrskav i sočan složenac od piletine i brokule

Piletina
25 MIN
50 MIN
6
SREDNJE
chicken divan
Chicken Divan
foto: Ava Jones/Pinterest
Sočna piletina, nježna brokula i hrskava korica od maslaca i krekera spajaju se u jelo koje grije dušu. Isprobaj naš recept za neodoljivo slastan Chicken Divan!

Chicken Divan nije obično jelo u kojem je glavni sastojak piletina, a koje inače pripremaš kad ti se žuri. To je ono slasno jelo koje miriše na djetinjstvo, a opet tako dobro izgleda da ga bez problema možeš poslužiti gostima. Izvorni Chicken Divan posluživao se u 1920-ima na srebrnim pladnjevima s natpisom Divan Parisien – kao luksuzno hotelsko jelo koje je kasnije postalo hit u američkim kućanstvima.

Tajna je u slojevima i teksturi

Ono što ovaj složenac čini posebnim nije samo kombinacija piletine i brokule, nego kontrast između svilenkastog umaka i hrskavog sloja na vrhu. Umak se priprema od nule i sadrži bijelo vino, pileći temeljac i malo dijon senfa, što mu daje slojevit karakter.

Sve se zapeče s premazom od maslaca i drobljenih krekera koji, kad izađu iz pećnice, stvore onu savršenu zlatnu koricu. Recept traži malo strpljenja, ali vraća tanjurom punim mirisa i nostalgije. Recept za ovu slasnu zapečenu piletinu je u nastavku...

chicken divan | Author: Ava Jones/Pinterest Chicken Divan foto: Ava Jones/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Chicken Divan
25 MIN
pripreme
50 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Pileća prsa - file 680 g
  • Sol 1 žličica
  • Svježe mljeveni crni papar 0,50 žličica
  • Maslac 5 žlica
  • Luk 0,50 kom
  • Celer - stabljika 1 kom
  • Češnjak 2 režanj
  • Brašno 0,25 šalica
  • Bijelo vino 0,25 šalica
  • Pileći temeljac 1,75 šalica
  • Vrhnje za kuhanje 0,75 šalica
  • Dijon senf 1,50 žličica
  • Cheddar 115 g
  • Parmezan 0,33 šalica
  • Brokula 4 šalica
  • Svježi peršin 2 žlica
  • Slani krekeri 30 kom
  • Maslac 3 žlica
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 190 °C.


  2. Začini piletinu, narezanu na komade veličine oko 2,5 cm, 1 žličicom soli i ½ žličice papra. Otopi 1 žlicu maslaca u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Radeći u turama, dodaj piletinu u jednom sloju i peci dok ne postane zlatno smeđa, oko 4-5 minuta po strani. Makni i ostavi sa strane.


  3. Otopi preostali maslac (4 žlice). Dodaj luk i celer narezane na kockice te pirjaj, povremeno miješajući, dok ne omekšaju, oko 3-4 minute. Umiješaj sitno nasjeckan češnjak i kuhaj dok ne zamiriše, oko 1 minute.


  4. Umiješaj brašno i miješaj dok lagano ne potamni, oko 1 minute.


  5. Deglaziraj tavicu vinom, stružići po dnu kako bi se otpustili svi zapečeni komadići i pojačao okus.


  6. Dodaj pileći temeljac, vrhnje i Dijon senf, posoli i popapri po ukusu. Pusti da zavrije, zatim smanji vatru i kuhaj, često miješajući, dok se umak malo ne reducira i zgusne, oko 3 minute.


  7. Makni s vatre i umiješaj naribane cheddar i parmezan dok se potpuno ne otope i umak ne postane gladak.


  8. Dodaj 4 šalice malih cvjetića brokule i piletinu u umak i dobro promiješaj da se sve ravnomjerno poveže.

    U manjoj zdjeli pomiješaj zdrobljene slane krekere i rastopljeni maslac dok se ne sjedine. Pospi time složenac.


  9. Peci u pećnici dok jelo ne postane zlatno i dok se po rubovima ne počne lagano pjeniti, oko 30-35 minuta. Ohladi 10-15 minuta prije posluživanja.


  10. Posluži toplo, po želji posuto svježim nasjeckanim peršinom.


Ovo jelo savršeno se zamrzava bez gubitka okusa i strukture. Zamrzni prije pečenja, čvrsto pokriveno folijom, i ispeci kad zatreba. U pećnici na 180 °C bit će spremno za 45 minuta.

 Rimska, grčka, marokanska... Piletinu voli cijeli svijet!

toskanske pileće mesne okruglice s njokima Možda vas zanima... Toskanske pileće mesne okruglice s njokima Recepti rimska piletina Možda vas zanima... Neodoljiva rimska piletina s paprikom i vinom Recepti ražnjići s piletinom Možda vas zanima... Marokanski ražnjići: piletina nikad nije bila tako ukusna Recepti Grilana piletina Možda vas zanima... Grčka piletina je jako fina, ali i - jeftina! Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.