Sočna piletina, nježna brokula i hrskava korica od maslaca i krekera spajaju se u jelo koje grije dušu. Isprobaj naš recept za neodoljivo slastan Chicken Divan!
Chicken Divan nije obično jelo u kojem je glavni sastojak piletina, a koje inače pripremaš kad ti se žuri. To je ono slasno jelo koje miriše na djetinjstvo, a opet tako dobro izgleda da ga bez problema možeš poslužiti gostima. Izvorni Chicken Divan posluživao se u 1920-ima na srebrnim pladnjevima s natpisom Divan Parisien – kao luksuzno hotelsko jelo koje je kasnije postalo hit u američkim kućanstvima.
Tajna je u slojevima i teksturi
Ono što ovaj složenac čini posebnim nije samo kombinacija piletine i brokule, nego kontrast između svilenkastog umaka i hrskavog sloja na vrhu. Umak se priprema od nule i sadrži bijelo vino, pileći temeljac i malo dijon senfa, što mu daje slojevit karakter.
Sve se zapeče s premazom od maslaca i drobljenih krekera koji, kad izađu iz pećnice, stvore onu savršenu zlatnu koricu. Recept traži malo strpljenja, ali vraća tanjurom punim mirisa i nostalgije. Recept za ovu slasnu zapečenu piletinu je u nastavku...
Chicken Divan
foto: Ava Jones/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Chicken Divan
25 MIN
pripreme
50 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
Pileća prsa - file
680
g
Sol
1
žličica
Svježe mljeveni crni papar
0,50
žličica
Maslac
5
žlica
Luk
0,50
kom
Celer - stabljika
1
kom
Češnjak
2
režanj
Brašno
0,25
šalica
Bijelo vino
0,25
šalica
Pileći temeljac
1,75
šalica
Vrhnje za kuhanje
0,75
šalica
Dijon senf
1,50
žličica
Cheddar
115
g
Parmezan
0,33
šalica
Brokula
4
šalica
Svježi peršin
2
žlica
Slani krekeri
30
kom
Maslac
3
žlica
Postupak
Zagrij pećnicu na 190 °C.
Začini piletinu, narezanu na komade veličine oko 2,5 cm, 1 žličicom soli i ½ žličice papra. Otopi 1 žlicu maslaca u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Radeći u turama, dodaj piletinu u jednom sloju i peci dok ne postane zlatno smeđa, oko 4-5 minuta po strani. Makni i ostavi sa strane.
Otopi preostali maslac (4 žlice). Dodaj luk i celer narezane na kockice te pirjaj, povremeno miješajući, dok ne omekšaju, oko 3-4 minute. Umiješaj sitno nasjeckan češnjak i kuhaj dok ne zamiriše, oko 1 minute.
Umiješaj brašno i miješaj dok lagano ne potamni, oko 1 minute.
Deglaziraj tavicu vinom, stružići po dnu kako bi se otpustili svi zapečeni komadići i pojačao okus.
Dodaj pileći temeljac, vrhnje i Dijon senf, posoli i popapri po ukusu. Pusti da zavrije, zatim smanji vatru i kuhaj, često miješajući, dok se umak malo ne reducira i zgusne, oko 3 minute.
Makni s vatre i umiješaj naribane cheddar i parmezan dok se potpuno ne otope i umak ne postane gladak.
Dodaj 4 šalice malih cvjetića brokule i piletinu u umak i dobro promiješaj da se sve ravnomjerno poveže.
U manjoj zdjeli pomiješaj zdrobljene slane krekere i rastopljeni maslac dok se ne sjedine. Pospi time složenac.
Peci u pećnici dok jelo ne postane zlatno i dok se po rubovima ne počne lagano pjeniti, oko 30-35 minuta. Ohladi 10-15 minuta prije posluživanja.
Posluži toplo, po želji posuto svježim nasjeckanim peršinom.
Ovo jelo savršeno se zamrzava bez gubitka okusa i strukture. Zamrzni prije pečenja, čvrsto pokriveno folijom, i ispeci kad zatreba. U pećnici na 180 °C bit će spremno za 45 minuta.
Rimska, grčka, marokanska... Piletinu voli cijeli svijet!