Na prvi dan jeseni donosimo super recept za hranu za utjehu - toskanske pileće mesne okruglice s njokima. Jer kreće vrijeme jela na žlicu, a mi ih volimo, posebno kad su ovako ukusna i kremasta...
Prvi je dan jeseni, i htjeli-ne htjeli, moramo se okrenuti sezonskim namirnicama i jelima na žlicu. Malo je neobično jer vani je još ljeto, ali sudeći prema prognozi to će se već sutra promijeniti. I zato mi polako krećemo s jelima na žlicu, sočnim i kremastim, koja još zovemo i - hrana za utjehu.
Jedno takvo jelo su i toskanske pileće mesne okruglice s njokima, slasna kremasta divota puna okusa. Nama su jako, jako fine, pa donosimo recept za koji vjerujemo da će ti se svidjeti...
Toskanske pileće mesne okruglice s njokima
foto: The Flourishing Abode/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Toskanske pileće mesne okruglice s njokima
10 MIN
pripreme
60 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Mljeveno meso - piletina
450
g
Panko mrvice
1
šalica
Jaje
1
kom
Talijanska mješavina začina
1
žličica
Sol
1
žličica
Svježe mljeveni crni papar
0,50
žličica
Češnjak u prahu
0,50
žličica
Sušene rajčice u maslinovu ulju
1
šalica
Parmezan
50
g
Luk
0,50
kom
Češnjak
4
režanj
Pileći temeljac
1
šalica
Bijelo vino
0,50
šalica
Njoki
500
g
Mladi špinat
3
šalica
Vrhnje za kuhanje
0,50
šalica
Postupak
U zejdli rukama pomiješaj mljevenu piletinu, panko mrvice, jaje, talijansku mješavinu začina, sol, papar, češnjak u prahu, 1/2 sušenih rajčica u maslinovu ulju (nasjeckanih) i 1/2 šalice svježe naribanog parmezana.
Od smjese oblikuj 20-ak kuglica.
Mesne okruglice poprži pa makni s tave. Dinstaj luk, dodaj češnja nasitno nasjeckan ili mljeven, podlij temeljcem i bijelim vinom, posoli i pusti da omekša. Dodaj i malo ulja u kojem su bile sušene rajčice.
Dodaj popržene mesne okruglice i pusti da se slagano kuha oko 45 minuta.
Dodaj njoke i pusti da se skuhaju u umaku, dodaj ostatak nasjeckanihsušenih rajčica u maslinovu ulju. Poklopi i pusti da još malo krčka.
Umiješaj baby špinat, vrhnje za kuhanje i ostatak parmezana i kuhaj dok baby špinat ne povene - oko 5 minuta,
Posluži posuto svjeđe naribanim parmezanom.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
669 kcal
33 %
MASTI
26,60 g
36 %
KOLESTEROL
0,18 g
0 %
UH
63,80 g
23 %
PROTEINI
36,50 g
73 %
Umjesto mljevene piletine, možeš koristiti i mljevenu puretinu, a jelo je najukusnije ako koristiš tamno pileće/pureće meso (batke, zabatke).
Isprobaj i ove varijante slasnih mesnih okruglica: