Mesne okruglice u umaku od rajčice klasik su koji su nam spremale naše bake, mame, a sada ih spremamo i mi. No, što ako se ne napravi dovoljno pire krumpira ili ako jednostavno ne želiš jesti isto jelo dva dana za redom? Pripremi slasni sendvič u tostiranom baguetteu i uživaj u okusima koje ti on nudi!
Rastopljeni sir i hrskava korica, zajedno s mesnim okruglicama, recept su za kojim ćeš često posezati, već vidimo! No, čak ako i nisi dan ranije radila mesne okruglice, u nastavku te čeka recept i za njih. Količine namirnica dovoljne su za 12 okruglica s kojima ćeš moći napraviti četiri slasna sendviča. Baci se na pripremu!
Sastojci za mesne okruglice:
- 500 g mljevene govedine
- 100 g krušnih mrvica
- 2 češnja češnjaka, mljevena
- sol, papar po ukusu
- 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
- 2 žlice mljevenog parmezana
- 1 jaje
- 400 ml umaka od rajčice
Sastojci za sklapanje sendviča:
- 1 baguette ili pecivo po izboru
- 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- ½ žličice češnjaka u prahu
- sol, papar po ukusu
- 4 kriške sira
Priprema:
- Ako koristiš već gotove mesne okruglice i umak samo ih zagrij na laganoj vatri.
- Pećnicu zagrij na 175 stupnjeva.
- Baguette prereži na pola po dužini, a iznutra izvadi dio pupe kako bi napravila jamicu za mesne okruglice. Premaži baguette maslinovim uljem, začini ga češnjakom u prahu i solju. Uguraj baguette u pećnicu na nekoliko minuta, dok ne dobije zlatnu boju.
- Zagrijani umak makni s vatre i pričekaj da se baguette tostira.
- Posloži sendvič: Žlicom ubaci mesne okruglice i umak u baguette. Poslaži zatim na njih sir. Vrati u pećnicu na dvije do tri minute kako bi se sir rastopio. Pričekaj da se malo ohladi, nareži i posluži!
- Ako pripremaš nove mesne okruglice i umak: Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva. U velikoj zdjeli pomiješaj mljevenu govedinu, krušne mrvice, sol, papar, češnjak, peršin, parmezan i jaje. Oblikuj smjesu u 12 mesnih okruglica i stavi ih u posudu za pečenje. Peci ih 15 do 20 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici.
- U međuvremenu, prereži baguette na pola po dužini, a iznutra izvadi mekani dio kruha kako bi napravila jamicu za mesne okruglice. Premaži baguette maslinovim uljem, začini ga češnjakom u prahu i solju. Uguraj baguette u pećnicu tijekom zadnjih 5 minuta pečenja mesnih okruglica.
- Dok se kruh tostira, zagrij umak od rajčice u tavi na srednje jakoj vatri. Kad su mesne okruglice gotove, žlicom ih prebaci u umak.
- Posloži sendvič: Žlicom ubaci mesne okruglice i umak u baguette. Poslaži zatim na njih sir. Vrati u pećnicu na dvije do tri minute kako bi se sir rastopio. Pričekaj da se malo ohladi, nareži i posluži!
U slast!