Frikadellen su dokaz da jednostavno ne mora značiti dosadno. Hrskave izvana, sočne iznutra, s aromama koje podsjećaju na pravu domaću kuhinju... Guten Appetit!
Njemačke mesne okruglice – poznate kao frikadellen, buletten, fleischklops ili čak bratklops – nisu ni najmanje komplicirane. Naprotiv, njihova čar je upravo u jednostavnosti. Veće su od talijanskih, ravne su poput malih pljeskavica i zato savršene za ravnomjerno prženje.
Upravo taj oblik osigurava onu poželjnu, hrskavu koricu s obje strane bez potrebe za rotiranjem svakih 30 sekundi.
Fini i topli i hladni
Kao street food klasik u Njemačkoj, frikadellen se često poslužuju u pecivu s gorušicom, ali doma ih slobodno kombiniraj s krumpirom, s krumpir salatom, salatom od krastavaca, pečenim povrćem ili čak kupusom.
Poigraj se i začinima: muškatni oraščić, mažuran, slatka paprika, kim – sve su to tipični začini za razne verzije frikadellen diljem Njemačke. Hrskave su, sočne i sjajne tople, ali i hladne – mnogi ih Nijemci jedu izravno iz hladnjaka.
Frikadellen
foto: recipesvibrant.com/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Frikadellen
10 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Stari kruh
2
kriška
Mlijeko
4
žlica
Mljeveno meso - Junetina
225
g
Mljeveno meso - Svinjetina
225
g
Jaje
1
kom
Luk
0,50
šalica
Svježi peršin
1
žličica
Dijon senf
2
žličica
Sol
0,50
žličica
Svježe mljeveni crni papar
0,50
žličica
Ghee maslac
3
žlica
Postupak
U veću zdjelu dodaj kruh narezan na kockice i prelij ga mlijekom ili vodom. Dobro promiješaj i ostavi da odstoji 5–10 minuta, dok pripremiš ostale sastojke.
Kad kruh potpuno omekša, dodaj mu meso, jaje, sitno nasjeckane luk i peršin, senf, sol i papar. Rukama dobro izmiješaj i izgnječi dok se sve ne sjedini – cilj je kompaktna, ali podatna masa. Poravnaj smjesu u zdjeli dlanom, a rubom ruke “nacrtaj” križ kako bi dobio 4 jednaka dijela. Iz svakog dijela oblikuj po 2 mesne kugle. Vlažnim rukama uzmi dio smjese i formiraj okruglicu, zatim je među dlanovima lagano spljošti u oblik diska debljine 2–3 cm.
U velikoj tavi zagrij ghee maslac na srednje jakoj vatri. Dodaj frikadellen, pazeći da se ne dodiruju. Prži oko 6 minuta sa svake strane, dok ne dobiju tamno zlatnu, hrskavu koricu. Provjeri jesu li pečene – mogu se prerezati ili izmjeriti termometrom (unutarnja temperatura oko 71 °C).
Okruglice posluži odmah, s obiljem senfa i prilogom po izboru. Ako ih radiš unaprijed, ostavi da se ohlade do sobne temperature, zatim ih spremi u hermetički zatvorenu posudu i čuvaj do 5 dana u hladnjaku. Za podgrijavanje koristi mikrovalnu, pećnicu (200 °C, pokriveno) ili jednostavno – opet tavu i malo maslaca za dodatnu hrskavost.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
408 kcal
20 %
MASTI
28,00 g
38 %
KOLESTEROL
0,15 g
0 %
UH
12,00 g
4 %
PROTEINI
26,00 g
52 %
Nema ghee? Možeš koristiti margarin ili biljno ulje – okus će biti drugačiji, ali rezultat i dalje ukusan. Ma najbolje su sa svinjskom masti!