Recepti Svinjetina 02. lipnja 2025.

Pripremi frikadellen, slavne njemačke mesne okruglice

Svinjetina
10 MIN
20 MIN
4
SREDNJE
mesne okruglice, frikadele, frikadellen
Frikadellen
foto: recipesvibrant.com/Pinterest
Frikadellen su dokaz da jednostavno ne mora značiti dosadno. Hrskave izvana, sočne iznutra, s aromama koje podsjećaju na pravu domaću kuhinju... Guten Appetit!

Njemačke mesne okruglice – poznate kao frikadellen, buletten, fleischklops ili čak bratklops – nisu ni najmanje komplicirane. Naprotiv, njihova čar je upravo u jednostavnosti. Veće su od talijanskih, ravne su poput malih pljeskavica i zato savršene za ravnomjerno prženje.

Upravo taj oblik osigurava onu poželjnu, hrskavu koricu s obje strane bez potrebe za rotiranjem svakih 30 sekundi.

Fini i topli i hladni

Kao street food klasik u Njemačkoj, frikadellen se često poslužuju u pecivu s gorušicom, ali doma ih slobodno kombiniraj s krumpirom, s krumpir salatom, salatom od krastavaca, pečenim povrćem ili čak kupusom.

Poigraj se i začinima: muškatni oraščić, mažuran, slatka paprika, kim – sve su to tipični začini za razne verzije frikadellen diljem Njemačke. Hrskave su, sočne i sjajne tople, ali i hladne – mnogi ih Nijemci jedu izravno iz hladnjaka.

mesne okruglice, frikadele, frikadellen | Author: recipesvibrant.com/Pinterest Frikadellen foto: recipesvibrant.com/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Frikadellen
10 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Stari kruh 2 kriška
  • Mlijeko 4 žlica
  • Mljeveno meso - Junetina 225 g
  • Mljeveno meso - Svinjetina 225 g
  • Jaje 1 kom
  • Luk 0,50 šalica
  • Svježi peršin 1 žličica
  • Dijon senf 2 žličica
  • Sol 0,50 žličica
  • Svježe mljeveni crni papar 0,50 žličica
  • Ghee maslac 3 žlica
Postupak
  1. U veću zdjelu dodaj kruh narezan na kockice i prelij ga mlijekom ili vodom. Dobro promiješaj i ostavi da odstoji 5–10 minuta, dok pripremiš ostale sastojke.


  2. Kad kruh potpuno omekša, dodaj mu meso, jaje, sitno nasjeckane luk i peršin, senf, sol i papar. Rukama dobro izmiješaj i izgnječi dok se sve ne sjedini – cilj je kompaktna, ali podatna masa. Poravnaj smjesu u zdjeli dlanom, a rubom ruke “nacrtaj” križ kako bi dobio 4 jednaka dijela. Iz svakog dijela oblikuj po 2 mesne kugle. Vlažnim rukama uzmi dio smjese i formiraj okruglicu, zatim je među dlanovima lagano spljošti u oblik diska debljine 2–3 cm.


  3. U velikoj tavi zagrij ghee maslac na srednje jakoj vatri. Dodaj frikadellen, pazeći da se ne dodiruju. Prži oko 6 minuta sa svake strane, dok ne dobiju tamno zlatnu, hrskavu koricu. Provjeri jesu li pečene – mogu se prerezati ili izmjeriti termometrom (unutarnja temperatura oko 71 °C).


  4. Okruglice posluži odmah, s obiljem senfa i prilogom po izboru. Ako ih radiš unaprijed, ostavi da se ohlade do sobne temperature, zatim ih spremi u hermetički zatvorenu posudu i čuvaj do 5 dana u hladnjaku. Za podgrijavanje koristi mikrovalnu, pećnicu (200 °C, pokriveno) ili jednostavno – opet tavu i malo maslaca za dodatnu hrskavost.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

408 kcal

20 %

MASTI

28,00 g

38 %

KOLESTEROL

0,15 g

0 %

UH

12,00 g

4 %

PROTEINI

26,00 g

52 %

Nema ghee? Možeš koristiti margarin ili biljno ulje – okus će biti drugačiji, ali rezultat i dalje ukusan. Ma najbolje su sa svinjskom masti!

Polpete, ćufte, okruglice... Sve imamo! 

Možda vas zanima... Slasne mesne okruglice od svinjetine i ricotte Recepti mesne okruglice Možda vas zanima... Jednostavne pileće okruglice sa špinatom i feta sirom Recepti Grbave polpete Možda vas zanima... Grbave polpete - zalogaji za plažu, ručak ili večeru Recepti polpete od tikvica Možda vas zanima... Bezvremenske polpete od tikvica za savršena jutra Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.