Ako voliš povrće, osobito karfiol, ovo je recept za tebe. Brze polpete od cvjetače i mješavine povrća!
Za ove grbave polpete možeš koristiti bilo koju povrtnu mješavinu, a ja sam koristila meksičku. Inače sve polpete radim odoka, ali ovaj puta sam izmjerila sve što sam stavila da bi mogla napisati konkretan recept!
Ljeto je stvoreno za polpete bilo koje vrste. Odlične su za doručak, ručak i večeru, a još bolje kad ih poneseš na plažu pa uz more, neku dobru paštetu i guštaš u ovim finim povrtnim zalogajima!
Ove fine grbave polpete možeš poslužiti i kao prilog nekom mesnom jelu ili kao zaseban obrok. Doista su jako zasitne, a idealne za papanje dok gledate u more.
Grbave polpete od povrća
foto: Slavonka
Ne gasi ekran dok kuham
Grbave polpete
25 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
Cvjetača
600
g
Meksička mješavina povrća
200
g
Jaje
3
kom
Mlijeko
50
ml
Brašno
3
žlica
Sol
1,50
žličica
Svježe mljeveni crni papar
1
žličica
Timijan
1
žličica
Češnjak
1
režanj
Suncokretovo ulje
Postupak
Cvjetaču razdvoji na male cvjetiće. Kuhaj 2-3 minute u kipućoj vodi pa dodaj i meksičku mješavinu povrća i kuhaj sve zajedno još 2 minute.
Pusti kuhano povrće da se dobro ocijedi nakon kuhanja.
Kuhano povrće prebaci u posudu. Dodaj sol, mlijeko i jaja i promiješaj.
Dodaj brašno, papar, timijan i bijeli luk i sve dobro promiješaj.
Slobodno probaj smjesu da vidiš treba li dodati još soli ali, ako ne voliš isprobavati sirovu smjesu, nema veze, uvijek možeš dosoliti nakon pečenja.
U dubljoj tavi zagrij ulje. Za polpete uvijek dodam ulja debljine prsta kako bi se polpete fino pekle.
Na zagrijano ulje žlicom vadi polpete kako bi dobile svoju prepoznatljivu grbavu teksturu.
Peci na laganoj vatri po 2 minute sa svake strane dok ne dobiju lijepu boju.
Gotove polpete izvadi na papirnati ubrus kako bi se uklonio višak masnoće.