Nisam htjela biti dosadna pa ponavljati recept za cimet rolice (iako su one uvijek moja prva jesenska ljubav), ovaj puta sam odlučila napraviti cimet krofnice.
Ova ljetna jesen mi je samo izlika da pečem ove deserte za hladne dane i baš je lijepo kad vam kuća miriše na Božić u srpnju!
Želite li uživati u više slasnih recepata naše kolumnistice Ene, svakako posjetite njezin YouTube kanal, Facebook stranicu i Instagram profil.
Za tijesto za 12 krofnica trebat će vam:
- 60 g maslaca
- 300 ml mlijeka
- 2 žlice kvasca
- 2 žlice meda
- ½ žličice soli
- 1 jaje
- 600 g brašna
Za umakanje krofnica:
- 50 g otopljenog maslaca
- 2 žlice cimeta
- 2 žlice šećera
Dodatno – preljev od šećera u prahu:
- 4 žlice šećera u prahu
- 3 žlice mlijeka
Postupak pripreme:
- Otopite maslac na laganoj vatri. Dodajte mlijeko i zagrijte ga da bude toplo ali ne vrelo.
- U posudu dodajte med i kvasac.
- Topli maslac i mlijeko prelijte preko kvasca i meda.
- Dodajte jaje i sol i dobro promiješajte.
- Postepeno dodajte brašno u umijesite tijesto.
- Tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i mijesite 5 minuta.
- Tijesto rasporedite na 12 komada.
- Svaki komad rukama oblikujte dugu traku.
- U posudi promiješajte cimet i šećer.
- Svakako imajte u rezervi još maslaca i cimeta i šećera za umakanje, možda ćete morati još jednom napraviti smjesu tijekom pravljenja, ovisno o tome koliko umočite tijesto.
- Svaku traku prvo umočite u maslac pa u cimet i šećer.
- Traku isprepletete u spiralu ( kao da pletete pletenicu od dva konopa) i smotate u krofnicu.
- Krofnice slažite u posudu koju ste obložili papirom za pečenje. I tek kada ste završili sve krofnice upalite pećnicu da se grije na 200 stupnjeva a krofnice pokrijte i pustite da odmore.
- Pecite 10-15 minuta.
- Pjenjačom umutite šećer u prahu i mlijeko i prelijte preko krofnica.
- Uživajte u ljetnoj jeseni!
Dobar tek!