Ovaj jednostavan recept za pileće okruglice sa špinatom i feta sirom oduševit će te okusom i lakoćom pripreme. I vratiti u djetinjstvo!
Mesne okruglice, polpete, ćufte... Kako god ih zvali, dijete u nama se odazove. Ovaj put imamo za tebe malo drugačiji recept, koji će ovo tradicionalno jelo podići na novu razinu. Pilećeokruglicesašpinatom i feta sirom spremne su preuzeti tvoj ljetni meni.
Praktično, fino, lagano...
Jela iz jednog lonca s mesom i povrćem posebno su praktična ljeti, kada štedimo svaki slobodan trenutak za plažu ili druženje. Ova kombinacija mesnih okruglica s piletinom, špinatom i fetom upravo je takva delicija.
Da stvar bude bolja, okus je obogaćen kremastim umakom od limuna koji je toliko ukusan da ćeš ga poželjeti jesti žlicom.
Mesne okruglice
foto: Streetwindy/Pexels
Okruglice se pripremaju od mljevene piletine, feta sira, parmezana, špinata, krušnih mrvica, jednog jaja i soli te se prže na maslacu. Dodatni sastojci potrebni za umak su pileći temeljac, vrhnje za šlag i limuni.
Nisu zahtjevne za pripremu, a mogu se pripremiti unaprijed, što ih čini idealnim za brze večernje obroke ili lijena nedjeljna popodneva.
Sve u jednom loncu
I, da, ovo jelo sadrži i proteine i povrće u jednom loncu, pa je dovoljno dodati jednostavan prilog poput tjestenine ili riže, uz zelenu salatu. Za potpuni užitak, ne zaboravi komad kruha kako bi upio posljednje kapi umaka. I čašu finog suhog bijelog vina!
Ne gasi ekran dok kuham
Pileće okruglice sa špinatom i feta sirom
15 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Mljeveno meso - piletina
450
g
Feta sir
0,25
šalica
Parmezan
0,50
šalica
Špinat
2
šalica
Krušne mrvice
0,33
šalica
Jaje
1
kom
Krupna sol
2
žličica
Maslac
2
žlica
Pileći temeljac
1
šalica
Vrhnje za šlag
1
šalica
Limun
2
kom
Postupak
U velikoj zdjeli pomiješaj mljevenu piletinu, feta sir, ¼ šalice parmezana, 1 šalicu nasjeckanog špinata, krušne mrvice, jaje i 1 čajnu žlicu soli.
Lagano miješaj dok se svi sastojci ne sjedine.
Oblikuj smjesu u okruglice veličine loptice za golf.
Na srednje jakoj vatri otopi 1 žlicu maslaca u velikoj tavi.
Dodaj okruglice u tavu.
Lagano prži okruglice sa svih strana, otprilike 10 minuta.
U tavu s okruglicama dodaj temeljac, vrhnje za šlag, 1 žličicu soli, sok i koricu limuna.
Smanji vatru i kuhaj 10 minuta, povremeno miješajući.
Dodaj ¼ šalice parmezana, pokrij i kuhaj 20 minuta dok se umak ne zgusne.
Dodaj 1 žlicu maslaca i promiješaj.
Dodaj preostalu šalicu špinata i kuhaj još nekoliko minuta dok špinat ne uvene.
Provjeri je li dovoljno slano i posluži s dodatnim mrvicama feta sira, ako želiš.