Pečeno povrće i arome koje donosi za mene osobno najbolji je oblik povrća pa tako već duže vrijeme planiram pripremu šalše iz pećnice. Nema tu puno mudrosti, jednostavno ubaciš sve u posudu za pečenje, dodaš češnjak i luk, ubaciš u pećnicu i gledaš kako čarolija nastaje.
Kako obožavam rajčice, a nedavno sam na nagradnoj igri (da, i to je danas moguće) osvojila zbilja veliku količinu finih, slatkih rajčica svih boja i oblika, zaključila sam kako je pravo vrijeme da se bacim na pripremu tog domaćeg čuda od umaka.
Koristila sam cherry rajčice i nisam posebno dodavala sol ni šećer, upravo zbog njihove prirodne slatkoće.
Kod pečenja rajčice, u posudu za pečenje možete ubaciti i drugo povrće po želji. Dobra ideja bit će tikvice i paprika.
Preostaje vam samo još zarolati okruglice, ubaciti ih u umak i gozba može početi. Ovog sam ih puta poslužila uz pire krumpir, idući put to će biti tanki i duguljasti špageti.
Za mene je ovo bio svojevrstan uvod u ljetne delicije s rajčicama koje već jedva čekam, ali i spoznaja da priprema domaćeg umaka od rajčice zbilja nije neka posebna nauka. Dio sam iskoristila za umak, a dio u vrećicama sa zip zatvaračem spremila u zamrzivač. Danas bi mogla pasti neka fina tjestenina!
Moje gastronomske pustolovine možete pratiti na blogu i Instagram profilu Lidia with a J.
Za okruglice će vam trebati:
- 400 g mljevene junetine ili miješanog mesa
- 100 g krušnih mrvica
- 1 jaje
- 1 glavica luka
- 3 režnja češnjaka
- 1 šaka svježeg peršina
- Sol, papar
- Maslinovo ulje
Za umak:
- 500 g rajčice
- 5 režnjeva češnjaka
- 2 glavice luka
- 1 šaka bosiljka
- Maslinovo ulje
Postupak pripreme:
- U većoj posudi pomiješajte meso, jaje, sitno sjeckanu glavicu luka, protisnuti češnjak, sitno sjeckani peršin, sol i papar.
- Oblikujte okruglice.
- U većoj posudi zagrijte maslinovo ulje, pa dodajte okruglice i dobro ih zapecite sa svih strana.
- Prije pripreme okruglica, na veliku posudu za pečenje stavite opranu rajčicu, dodajte dvije glavice luka koji ste nasjeckali na veće komade. Dodajte i pet režnjeva češnjaka, ne trebate ih čistiti.
- Ubacite u pećnicu pa pecite na 150 stupnjeva oko pola sata. Kada je rajčica otpustila svoje sokove i poprimila kašasti oblik, izvadite iz pećnice.
- Pečenu rajčicu, šaku bosiljka, sol i papar po želji, ubacite u blender. Dodajte i pečeni luk te očišćeni češnjak. Blendajte do željene konzistencije.
- Kada ste zapekli okruglice, dodajte umak od rajčice i kuhajte oko 40 minuta. Po potrebi dodajte vode i začinite soli i paprom.
- Poslužite uz tjesteninu, pire krumpir i pospite sirom.
Dobar tek!