Iako zvuči i izgleda poprilično komplicirano, ovo jelo zapravo je vrlo jednostavno za pripremu. Upravo zato, pileći paprikaš često se nalazi na mom meniju, posebice tijekom ljetnih dana kada je do svježeg, domaćeg povrća najlakše doći.
Sve što će vam trebati jest jedna vezica grincajga, komadi piletine koje najviše volite, malo začina i koja žlica kiselog vrhnja. Paprikaš ponekad pripremam s batcima i zabatcima, a ovog sam puta upotrijebila pileća prsa koja su nešto dužim kuhanjem postala meka i raspadala se već na dodir vilicom. Mljac!
Nemojte zaboraviti ni prilog! Idealan odabir bit će duguljasta i šira tjestenine poput tagliatella. pappardella (po domaći, širokih rezanaca) i fettuccina, a osim toga, guste umake poput ovog osobno volim spajati i s domaćim njokima.
Kod pripreme ovog jela pripazite da nakon ubacivanja vrhnja umak ne kuhate predugo kako se ne bi stvorile manje grudice, a volite li u umaku više osjetiti komadiće povrća, blendanje možete u potpunosti preskočiti.
Potrebno vam je:
- 500 g piletine
- 3 mrkve
- 1 komad korijena celera
- 1 luk
- 3 žličice crvene mljevene paprike
- 2 žlice kiselog vrhnja
- Lovorov list
- Temeljac ili voda
- Sol, papar
Postupak pripreme:
- Meso izrežite na veće komade, začinite je s malo crvene paprike i zapržite u dubljoj tavi sa svih strana.
- Piletinu maknite iz tave.
- Sitno nasjeckajte luk, mrkvu i celer.
- U tavu u kojoj ste pržili meso najprije dodajte luk, a zatim i mrkvu i celer.
- Pirjajte nekoliko minuta, pa vratite meso . Dodajte temeljac ili vodu, crvenu papriku i lovor.
- Kuhajte sat vremena. Izvadite meso, a povrće s malo tekućine ubacite u blender, pa ga pretvorite u gusti umak. Umak vratite ostatku tekućine i dodajte piletinu.
- Prije nego što ugasite vatru,odvojite malo tekućine i pomiješajte je s dvije žlice kiselog vrhnja.
- Dodajte umaku, začinite soli i paprom, pa kuhajte dok umak ne postane gust.
- Maknite s vatre, pospite peršinom i poslužite toplo.
Dobar tek!