Kolumne 23. studenoga 2017.

Imamo ultimativni recept za najsočnije čupavce

foto: Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Kombinirali smo, oduzimali i dodavali, sve dok nismo dobili savršen omjer sočnog biskvita, fine kreme od čokolade i kokosa. Donosimo vam ultimativni recept za čupavce!

Sočan biskvit, bogat čokoladni preljev i na kraju – kokos u svom najboljem izdanju, upravo su takvi ovi čupavci. Uzmite si vremena za svaki dio pripreme kako biste na kraju uživali u najfinijim mekim kokos zalogajima.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Od ostatka smjese možete pripremiti zdraviju varijantu ovog svevremenskog kolača - čokoladne kuglice. Samo pomiješajte ostatke, dodajte im zobene pahuljice i oblikujte okruglice. Uvaljati ih možete u kokos ili kakao u prahu te ih poslužiti za doručak ili kao zdraviji desert. 

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić
 
 
Za pripremu biskvita bit će vam potrebno: 

  • 4 žlice mekog brašna
  • 4 žlice oštrog brašna
  • 4 žlice šećera
  • 6 jaja
  • 5 žlica ulja
  • 5 žlica vode
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • Malo limunove korice

 
Za pripremu čokoladnog umaka bit će vam potrebno:

  • 300 g tamne čokolade
  • 150 g maslaca
  • 350 ml mlijeka
  • 1 žličica ruma
  • 3 šalice kokosa

 
Priprema:

  1. Najprije odvojite žumanjke od bjelanjaka.
  2. Žumanjke pjenasto istucite sa šećerom, vanilin šećerom i malo limunove korice.
  3. Dodajte ulje i vodu i pomiješajte.
  4. Dodajte brašno i prašak za pecivo, pa još jednom sve dobro pomiješajte.
  5. Dobivena smjesa ne smije imati grudice.
  6. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, pa ih laganim pokretima umiješajte u smjesu od žumanjaka.
  7. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
  8. Smjesu prebacite u posudu za pečenje i pecite oko 25 minuta do pola sata.
  9. Biskvit je gotov kada u njega možete ubosti čačkalicu, a ona izađe čista.
  10. Dok se biskvit peče, pripremite čokoladni umak u koji ćete umakati biskvit. Najprije kratko zagrijte mlijeko, dodajte mu čokoladu, maslac i malo ruma.
  11. Kuhajte dok se svi sastojci ne otope i povežu.
  12. Maknite s vatre pa kratko ohladite.
  13. Biskvit narežite za kockice.
  14. Svaku kockicu umočite u čokoladni umak, a odmah zatim u kokos.
  15. Ponavljajte dok ne ostanete bez biskvita.


Savjet! Od ostatka kokosa i čokoladnog umaka možete napraviti slatke energetske kuglice dodate li im zobene pahuljice. Dodati možete i začine po želji, pa sve zajedno uvaljati u kokos ili kakao u prahu.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.