Kad ti se ne da u Ikeu, a jedu ti se njihove slane švedske mesne okruglice, pripremi ih kod kuće, prema našem receptu...
Ako voliš namještaj, uređivanje doma i vrta, sigurno u Ikei provodiš sate, a onda se počastiš i njihovim slasnim mesnim okruglicama. No ako ti se samo jedu tradicionalne švedske mesne okruglice, a ne da ti se u Ikeu, donosimo ti odličan recept za sočne i slasne švedske mesne okruglice koje su okusom i teksturom iste kao one iz Ikee.
Napravi ove divne švedske mesne okruglice i počasti svoju obitelj ukusnim obrokom. Sigurni smo da će ti se svidjeti naš recept!
Ne gasi ekran dok kuham
Švedske mesne okruglice kao iz Ikee
25 MIN
pripreme
42 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
MESNE OKRUGLICE I PIRE KRUMPIR
Sastojci
Mljeveno meso - govedina
450
g
Mljeveno meso - Svinjetina
450
g
Krumpir
900
g
Luk
1
kom
Vrhnje za kuhanje
2
žlica
Jaje
1
kom
Maslac
4
žlica
Sol
1
žličica
Mljeveni bijeli papar
0,50
žličica
Češnjak u prahu
1
žličica
Piment
0,25
žličica
Oštro brašno
0,50
šalica
Listići svježeg peršina
Mahune
Džem od brusnice
KREMASTI UMAK
Sastojci
Goveđi temeljac
250
ml
Vrhnje za kuhanje
125
ml
Soja umak
2
žlica
Sol
0,50
žličica
Mljeveni bijeli papar
0,50
žličica
Oštro brašno
2
žlica
Maslac
2
žlica
Postupak
Krumpir oguli i nareži na kockice te ga skuhaj u obilju dobro posoljene vode.
Kuhane krumpire ocijedi i prebaci u veliku zdjelu. Zgnječi ih.
Rastopi 2 žlice maslaca na srednjoj vatri. Dodaj luk i prži 5-7 minuta.
U velikoj zdjeli pomiješaj mljeveno meso, jaje, vrhnje za kuhanje, dinstani luk, začine i 3/4 šalice pire krumpira. Ostatak krumpira stavi sa strane. Sastojke za mesne okruglice sve skupa dobro promiješaj.
Oblikuj okruglice veličine loptice za golf. Svaku kuglicu lagano uvaljaj u brašno.
Rastopi 2 žlice maslaca na velikoj tavi na srednjoj vatri. Poprži mesne okruglice 15-20 minuta, odnosno dok ne dobiju tamnu smeđu boju sa svih strana. Svakih par minuta okreći okruglice da bi se ravnomjerno ispekle.
Ovisno o veličini tave, vjerojatno ćeš okruglice morati peći u nekoliko serija.
Pećene mesne okruglice prebaci na tanjur obložen kuhinjskim ubrusima kako bi se upio višak masnoće.
Koristi dodatnu količinu maslaca ako bude potrebno, odnosno ako ćeš peći okruglice u više serija.
Doks e mesne okruglice prže, pripremi pire krumpir od odtataka zgnječenog krumpira. Dodaj mlijeko ili vrhnje za kuhanje slatko vrhnje, kiselo vrhnje, maslac, papar, vlasac...
Eventualne ostatke mesa makni iz tave i, bez brisanja, vrati tavu na srednju vatru i počni s pripremom umaka. Prvo rastopi 2 žlice maslaca, dodaj 2 žlice brašna. Pjenjačom razmuti brašno i prži ga 1-2 minute.
Dodaj temeljac (ako nemaš goveđi, može i povrtni ili pileći). Umiješaj sve pjenjačom i ostavi na vatri dok se ne počne zgušnjavati, 5-7 minuta. Pazi da umak ne počne kipjeti.
Posluživanje: Na tanjur stavi nekoliko mesnih okruglica, prelij ih umakom i posluži uz pire krumpir. MOžeš dodati i kuhano povrće po izboru - nama najbolje pašu kuhane zelene mahune.
Ukrasi nasjeckanim listićima svježeg peršina, a u Švedskoj ovo jelo poslužuju uz žlicu džema od brisnice.
Švedske mesne okruglice
foto: S-Küche/Pinterest
Isprobaj i ove slasne varijante mesnih okruglica...