Približava se američki Dan zahvalnosti kada je na stolu većine Amerikanaca isti meni – pečena purica, umak od brusnica, pita od bundeve, batat… a ni taj dan kada cijela obitelj uživa oko stola ne može proći bez neizostavnog pire krumpira, omiljenog priloga diljem svijeta. Svatko ima svoju tajnu pripreme, a svoju je nedavno otkrio i slavni reper Snoop Dogg.
Snoop već godinama ne skriva svoju ljubav prema kuhanju, te je objavio i nekoliko kuharica (neke u suradnji sa svojom dobrom frendicom Marthom Stewart). U svojoj najnovijoj kuharici "Goon With the Spoon" objavio je tako recept za svoj pire krumpir u koji dodaje vrlo zanimljiv sastojak – konjak!
"Znam što mislite – konjak bismo radije pili na koncertima Snoop Dogga nego ga stavljali u pire krumpir, a moj odgovor je – pa zašto ne biste konjak konzumirali u obje prilike?!", komentira slavni reper.
"Pripremi svoju gnječilicu za krumpir, okupi obitelj oko stola i – kreni! Zagrijavanjem konjaka ishlapit će iz njega sav alkohol, a ono što ostane dat će nevjerojatnu dubinu okusa pire krumpiru", objašnjava Snoop.
Snoopov pire krumpir s konjakom
(za 10 osoba, 50 minuta)
Sastojci:
- 1800 g krumpira, oguljenih i narezanih na kockice
- ½ šalice konjaka (1 šalica = 250 ml)
- 4 žlice maslaca
- 2 šalice slatkog vrhnja ili vrhnja za kuhanje
- ½ šalice majoneze
- 2 i 1/2 žličice soli
- 1 žličica svježe mljevenog crnog papra
Postupak:
- U velikom loncu zagrij vodu, posoli je, smanji vatru i ubaci krumpir. Kuhaj, uz povremeno miješanje, dok ne omekša – oko 25 minuta. Ocijedi i stavi sa strane.
- Vrati prazan lonac na srednju vatru. Dodaj konjak, kuhaj ga dok se malo ne reducira, a alkohol ne ispari, 3-5 minuta. Dodaj maslac, pusti da se rastopi i dobro promiješaj. Umiješaj i slatko ili vrhnje za kuhanje te majonezu, kuhaj dok se malo ne zgusne, oko 5 minuta.
- Vrati krumpire u lonac, dodaj soli i papra. Gnječilicom za krumpir sve dobro usitni i miješaj dok ne dobiješ jednoličan, kremast pire.
I Snoopova prijateljica Martha Stewart ima vlastiti recept za savršeni pire krumpir...