gastro postao
Ovaj pire krumpir je prikladan za serviranje u zaista posebnim prilikama!
Julija Child pripremala je odličan, ako ne i najbolji, pire krumpir. Prva celebrity chefica nije štedjela na vrhnju i maslacu, a osobito ne na češnjaku. Naime, za pripremu velike posude pire krumpira trebat će ti čak 30 češnjeva češnjaka!
Bez brige, nakon duge termičke obrade, češnjak će postati slađi i manje intenzivan i bit će savršen dodatak kremastom pireu.
Od navedenih ćeš sastojaka dobiti 6 obilnih porcija pire krumpira. Ako ti se to ipak čini previše, prepolovi količine. Dobar tek!
Pire krumpir s češnjakom
Sastojci:
- 30 češnjeva češnjaka
- 8 žlica maslaca
- 2 žlice glatkog brašna
- 250 ml mlijeka
- 1,2 kg krumpira
- sol, papar
- 50 ml slatkog vrhnja
- 2 žlice nasjeckanog peršina
Postupak:
- Zagrij vodu u manjem loncu pa, kad proključa, dodaj češnjak. Kuhaj 2 minute, ocijedi i oguli češnjak.
- Vrati češnjak u posudu, dodaj 4 žlice maslaca i drži ga na vatri 15-20 minuta, dok ne omekša. Povremeno promiješaj!
- Dodaj brašno pa energično miješaj sljedeće 2 minute. Ulij mlijeko sobne temperature i dobro promiješaj. Kad proključa, smanji vatru i pusti da krčka još pet minuta.
- Štapnim mikserom izmiksaj češnjak u umak.
- Krumpire skuhaj u slanoj vodi. Zgnječi ih pa ih vrati u posudu u kojoj su se kuhali i stavi na vatru.
- U posudu s krumpirima dodaj ostatak maslaca, umak od češnjaka, slatko vrhnje i peršin. Začini soli i paprom pa, uz miješanje, drži na vatri još 2 minute. Posluži toplo!