Špajza 09. kolovoza 2023.

Svestrani umak od češnjaka obogatit će brojna jela

Češnjak
Češnjak i limunov sok glavni su sastojci touma foto: Alexander Lyubavin/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Toum je kremasti libanonski umak, koji je kombinacija samo pet sastojaka: uz limunov sok, tu su još maslinovo ulje, voda, sol i češnjak. Koristi se za marinade, juhe, može se staviti na pizzu, koristi se uz pečeno meso i povrće...

Emulzije su delikatna vrsta kad je priprema umaka u pitanju, jer riječ je o spajanju inače teže spojivih tekućina. Ali kad rezultat bude savršen spoj okusa izveden u kremastoj teksturi, takvi se umaci pamte zauvijek.

Toum je upravo takva emulzija, libanonski umak od češnjaka koji pridonosi savršenom okusu mnogih jela. Toum sadrži samo pet sastojaka: limunov sok, maslinovo ulje, vodu, sol i češnjak. Oštrog je i pikantnog okusa, savršen uz korjenasto povrće i pečeno meso.

 

Možda vas zanima... Omiljeni istočnjački namaz u ružičastom izdanju Recepti

 

Točno podrijetlo touma nije poznato, ali u Libanonu se priprema već stoljećima. Ime dolazi iz arapskog jezika, što u prijevodu znači češnjak. Postoji i niz varijacija: u Libanonu je grad Zgharta poznat po izvedbi touma s metvicom, dok se u Egiptu gotovo identičan umak od češnjaka zove tooma.

Toum nije baš lako napraviti, a sve počinje upravo češnjakom. Režnji češnjaka se ogule i prepolove pa se, tradicionalno, tuku u mužaru. Nakon što se formira smjesa poput paste, dodaje se malo soka od limuna, pažljivo se umiješaju maslinovo ulje i voda dok umak ne postane kremast. Uz dodatak soli, toum je gotov.

Češnjak | Author: Karolina Grabowska/Pexels Češnjak je glavna zvijezda ovog univerzalnog libanonskog umaka foto: Karolina Grabowska/Pexels

Naravno, toum je moguće napraviti i u blenderu, ali je tako teže pravilno sljubiti sve sastojke. U pravilu je potrebno jako polagano dodavati ulje kako bi smjesa postala stabilna. Kad je gotov, umak može stajati u hladnjaku do 30 dana.

Toum se može koristiti kao marinada za piletinu i plodove mora, poslužiti uz pečeno povrće i meso ili staviti u salatu. U Libanonu se često poslužuje kao umak i žlicom se stavlja na sve, od krumpirića do mesa sa žara i salate.

Kako ga je lakše integrirati u jela nego sirovi češnjak, toum je posebno popularan uz meso s roštilja i piletinu na žaru. A možeš ga upotrijebiti i u podlozi za pizzu ili kao sastavni dio juhe od rajčice i bosiljka.

 | Author: Shutterstock Ovaj umak možeš dodati i u juhu foto: Shutterstock

Isprobaj i ove istočnjačke recepte...

 

Možda vas zanima... Istočnjačka gozba: Od predjela do deserta Špajza Možda vas zanima... Tahini pasta – za ukusnija slatka i slana jela Špajza Možda vas zanima... Mujadara - genijalno istočnjačko jelo od tri sastojka Kolumne Možda vas zanima... Jastučići s batatom - hrskavi istočnjački zalogaji Recepti

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.