Namaz od slanutka i krumpira bit će sjajno predjelo, pileći kruščići s Fattoush salatom glavno jelo dok ćete se za kraj najljepše zasladiti domaćom panna cottom.
Namaz od krumpira i slanutka
Za pripremu namaza bit će vam potreban jedan veći krumpir, konzerva slanutka, nekoliko žlica maslinovog ulja, žlica octa ili limunovog soka, sol i papar. Krumpir najprije skuhajte s češnjakom, ocijedite pa sve zajedno ubacite u blender, dodajte slanutak i začine. Sjajna ideja za one koji vole nešto ljuće bit će i prstohvat čilija. Namaz nalik na hummus, samo još mrvicu bogatiji, najbolje će se složiti sa svježim povrćem i krekerima. Poslužiti ga možete uz štapiće mrkve ili celera, krastavce ili neko drugo povrće po želji.
Flatbread s punjenjem od piletine i začina
Kruh nalik na našu lepinju u istočnjačkoj se kuhinji zove flatbread. Može se pripremati na tavi ili u pećnici, a idealan je za različite nadjeve, kao pecivo u koje ćete upakirati falafel okruglice, a nasjecka li se na manje komadiće poslužit će i kao grickalica uz različite vrste umaka.
Kada ste pripremili flatbread i punjenje, preostaje vam još samo spajanje dobivenih jela. Umak od piletine rasporedite po kruščiću koji držite na tavi. Sve skupa poprskajte s malo grčkog jogurta koji ste začinili soli, paprom i čilijem pa navalite na divnu, mirisnu gozbu.
Za pripremu tijesta za flatbread bit će vam potrebno:
- 750 g brašna
- 1 paketić suhog kvasca
- 3 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice soli
- Voda
Priprema:
- Pomiješajte brašno, suhi kvasac i sol.
- Dodajte dvije čaše tople vode i zamijesite tijesto.
- Po potrebi dodajte još vode.
- Mijesite dok ne dobijete okruglu, kompaktnu lopticu.
- Premažite tijesto maslinovim uljem i spremite ga na toplo na sat vremena.
- Tijesto će nakon dizanja biti nešto elastičnije pa umjesto valjanja valjkom, upotrijebite ruke.
- Podijelite kuglu na jednake dijelove, pustite da odmori još pola sata, razvaljajte i premažite maslinovim uljem.
- Pecite u pećnici oko pet minuta, tek da se tijesto malo digne ili na tavi oko 2 minute sa svake strane.
Za pripremu punjenja od piletine trebat će vam:
- 1 manji luk
- 1 manja paprika
- 6 žlica umaka od rajčice
- 600 g piletine
- 1 žličica kumina
- Prstohvat cimeta
- Prstohvat curryja
- 3 žlice grčkog jogurta
- 1 žlica limunovog soka
- Peršin
- Ulje
- Sol, papar
Priprema:
- Pileća prsa najprije skuhajte ili začinjena soli i paprom ispecite u komadu.
- Na ulju pirjajte sitno sjeckani luk i papriku.
- Dodajte umak od rajčice, a nakon dvije minute kuhanja ubacite začine i piletinu koju ste rastavili na manje komadiće pomoću vilice.
- Dodajte sol i papar.
- Kada su se nakon nekoliko minuta sve namirnice povezale, maknite s vatre pa umiješajte grčki jogurt, limunov sok i sjeckani peršin.
Fattoush salata
Fattoush salata priprema se od bulgura, zelene salate, rajčica, paprike, puno peršina i malo luka. Bulgur skuhajte, a ostale sastojke nasjeckajte. Pomiješajte ih u zdjeli pa pripremite dressing od soka polovice limuna, dvije žlice octa, žličice meda, soli i papra. Dodati možete i šaku svježih listova mente. Dobro pomiješajte, dodajte maslinovo ulje i poslužite uz fine kruščiće s piletinom.
Panna cotta
Nakon bogatog ručka valja se počastiti dobrim desertom. Najbolji odabir bit će kremasta i lagana panna cotta. Među našim receptima odaberite onu koja vam najbolje odgovara, a mi svakako preporučujemo onu koja će vas na najljepši način osvježiti nakon ove prave male bogate gozbe.
Dobar tek!