Špajza 25. veljače 2017.

Istočnjačka gozba: Od predjela do deserta

Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovog se vikenda okrenite nekim posve novim okusima. Upustite se u pripremu jednostavnih i aromatičnih jela pa u potpunosti uživajte u istočnjačkoj kuhinji.

Namaz od slanutka i krumpira bit će sjajno predjelo, pileći kruščići s Fattoush salatom glavno jelo dok ćete se za kraj najljepše zasladiti domaćom panna cottom.

Namaz od krumpira i slanutka

Za pripremu namaza bit će vam potreban jedan veći krumpir, konzerva slanutka, nekoliko žlica maslinovog ulja, žlica octa ili limunovog soka, sol i papar. Krumpir najprije skuhajte s češnjakom, ocijedite pa sve zajedno ubacite u blender, dodajte slanutak i začine. Sjajna ideja za one koji vole nešto ljuće bit će i prstohvat čilija. Namaz nalik na hummus, samo još mrvicu bogatiji, najbolje će se složiti sa svježim povrćem i krekerima. Poslužiti ga možete uz štapiće mrkve ili celera, krastavce ili neko drugo povrće po želji.

Hummus | Author: Thinkstock Thinkstock
 

Flatbread s punjenjem od piletine i začina

Kruh nalik na našu lepinju u istočnjačkoj se kuhinji zove flatbread. Može se pripremati na tavi ili u pećnici, a idealan je za različite nadjeve, kao pecivo u koje ćete upakirati falafel okruglice, a nasjecka li se na manje komadiće poslužit će i kao grickalica uz različite vrste umaka.

Kada ste pripremili flatbread i punjenje, preostaje vam još samo spajanje dobivenih jela. Umak od piletine rasporedite po kruščiću koji držite na tavi. Sve skupa poprskajte s malo grčkog jogurta koji ste začinili soli, paprom i čilijem pa navalite na divnu, mirisnu gozbu.

Za pripremu tijesta za flatbread bit će vam potrebno:

  • 750 g brašna
  • 1 paketić suhog kvasca
  • 3 žlice maslinovog ulja 
  • 2 žlice soli
  • Voda

Priprema:

  1. Pomiješajte brašno, suhi kvasac i sol.
  2. Dodajte dvije čaše tople vode i zamijesite tijesto.
  3. Po potrebi dodajte još vode.
  4. Mijesite dok ne dobijete okruglu, kompaktnu lopticu.
  5. Premažite tijesto maslinovim uljem i spremite ga na toplo na sat vremena.
  6. Tijesto će nakon dizanja biti nešto elastičnije pa umjesto valjanja valjkom, upotrijebite ruke.
  7. Podijelite kuglu na jednake dijelove, pustite da odmori još pola sata, razvaljajte i premažite maslinovim uljem.
  8. Pecite u pećnici oko pet minuta, tek da se tijesto malo digne ili na tavi oko 2 minute sa svake strane.

Za pripremu punjenja od piletine trebat će vam:
 

  • 1 manji luk
  • 1 manja paprika
  • 6 žlica umaka od rajčice
  • 600 g piletine
  • 1 žličica kumina
  • Prstohvat cimeta
  • Prstohvat curryja
  • 3 žlice grčkog jogurta
  • 1 žlica limunovog soka
  • Peršin
  • Ulje
  • Sol, papar

Priprema:

  1. Pileća prsa najprije skuhajte ili začinjena soli i paprom ispecite u komadu.
  2. Na ulju pirjajte sitno sjeckani luk i papriku.
  3. Dodajte umak od rajčice, a nakon dvije minute kuhanja ubacite začine i piletinu koju ste rastavili na manje komadiće pomoću vilice.
  4. Dodajte sol i papar.
  5. Kada su se nakon nekoliko minuta sve namirnice povezale, maknite s vatre pa umiješajte grčki jogurt, limunov sok i sjeckani peršin.

 | Author: Thinkstock Thinkstock


Fattoush salata 

Fattoush salata priprema se od bulgura, zelene salate, rajčica, paprike, puno peršina i malo luka. Bulgur skuhajte, a ostale sastojke nasjeckajte. Pomiješajte ih u zdjeli pa pripremite dressing od soka polovice limuna, dvije žlice octa, žličice meda, soli i papra. Dodati možete i šaku svježih listova mente. Dobro pomiješajte, dodajte maslinovo ulje i poslužite uz fine kruščiće s piletinom.

 | Author: Thinkstock Thinkstock

Panna cotta

Nakon bogatog ručka valja se počastiti dobrim desertom. Najbolji odabir bit će kremasta i lagana panna cotta. Među našim receptima odaberite onu koja vam najbolje odgovara, a mi svakako preporučujemo onu koja će vas na najljepši način osvježiti nakon ove prave male bogate gozbe.

Panna cotta s narančom Možda vas zanima... Panna cotta s narančom Recepti

panna cotta s kruškom Možda vas zanima... Zasladite se: Lagana panna cotta od vanilije None

Dobar tek!
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.