gastro postao
Isprobajte aromatične karamelizirane naranče prema receptu Mateje Krvarić kojeg je podijelila u izazovu 'Zima miriše na naranču'
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 582
Panna cotta
- 300 ml vrhnje tučeno (30% masti ), slatko
- 200 ml mlijeko kravlje, punomasno
- 2 kom vanilin šećer
- 50 g šećer, kristal
Karamelizirane naranče
- 2 kom naranča (žuto - narančasto meso)
- 1.50 žlica konjak (38 vol % alkoh.)
- 250 g šećer, kristal
- 125 ml voda
- 1 kom štapić cimeta
- 1.50 kom zvjezdasti anis
- 2 kom klinčići
Priprema
- Slatko vrhnje, mlijeko, šećer i burbon ili sjemenke mahune vanilije stavite na vatru i zagrijavajte do vrenja, sklonite s vatre.
- Dodajte želatinu koju ste pripremili po uputstvu sa vrećice i miješajte dok se ne rastopi.
- Smjesu raspodijelite u 4 posudice i stavite u hladnjak da se stisne (možete i u zamrzivač ako vam se žuri).
- Naranče ogulite i oštrim nožem ih obrežite (vanjsku kožu), pa ih narežite na kolutove, prelijte konjakom i stavite u hladnjak.
- Šećer, vodu i začine stavite na vatru, neka zakipi (malo vrtite lonac da se šećer bolje rastopi, nemojte miješati), smanjite vatru i kuhajte dok ne dobijete karamel boje konjaka.
- Sklonite s vatre, izvadite začine, lagano ulijte sok, koji ste iscijedili od naranča, i konjak u karamel i miješajte.
- Prelijte naranče, stavite u hladnjak da se ohladi. Prije serviranja složite naranče na panna cottu. Ako vam ostane naranči, odlične su sa dobro ohlađenim grčkim jogurtom.