Recepti 13. listopada 2014.

Panna cotta s narančom

Panna cotta s narančom
gastro postao gastro.24sata.hr
Isprobajte aromatične karamelizirane naranče prema receptu Mateje Krvarić kojeg je podijelila u izazovu 'Zima miriše na naranču'

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 582

Panna cotta

  • 300 ml vrhnje tučeno (30% masti ), slatko
  • 200 ml mlijeko kravlje, punomasno
  • 2 kom vanilin šećer
  • 50 g šećer, kristal

Karamelizirane naranče

  • 2 kom naranča (žuto - narančasto meso)
  • 1.50 žlica konjak (38 vol % alkoh.)
  • 250 g šećer, kristal
  • 125 ml voda
  • 1 kom štapić cimeta
  • 1.50 kom zvjezdasti anis
  • 2 kom klinčići

Priprema

  1. Slatko vrhnje, mlijeko, šećer i burbon ili sjemenke mahune vanilije stavite na vatru i zagrijavajte do vrenja, sklonite s vatre.
  2. Dodajte želatinu koju ste pripremili po uputstvu sa vrećice i miješajte dok se ne rastopi.
  3. Smjesu raspodijelite u 4 posudice i stavite u hladnjak da se stisne (možete i u zamrzivač ako vam se žuri).
  4. Naranče ogulite i oštrim nožem ih obrežite (vanjsku kožu), pa ih narežite na kolutove, prelijte konjakom i stavite u hladnjak.
  5. Šećer, vodu i začine stavite na vatru, neka zakipi (malo vrtite lonac da se šećer bolje rastopi, nemojte miješati), smanjite vatru i kuhajte dok ne dobijete karamel boje konjaka.
  6. Sklonite s vatre, izvadite začine, lagano ulijte sok, koji ste iscijedili od naranča, i konjak u karamel i miješajte.
  7. Prelijte naranče, stavite u hladnjak da se ohladi. Prije serviranja složite naranče na panna cottu. Ako vam ostane naranči, odlične su sa dobro ohlađenim grčkim jogurtom.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.