Curry je mješavina začina koja može sadržati od pet do čak trideset različitih okusa i tekstura. Dobiva se kombinacijom začina poput kurkume, korijandera, piskavice, đumbira, kumina, kajenskog papra, kima, đumbira, češnjaka, klinčića, gorušice i čitavog niza drugih koji zatim rezultiraju slatko ljutim aromama. Bazičnu curry mješavinu začina pak čine tek kurkuma, korijander, kim i piskavica.
Razlikujemo crveni, zeleni i žuti curry. Crveni je onaj s dodatkom crvene čili papričice, zeleni s dodatkom zelene čili papričice i žuti s dodatkom svježe, kvalitetne kurkume.
Curry se izvrsno slaže s različitim vrstama mesa poput piletine ili svinjetine, a odličan je dodatak i juhama, riži ili pak tjestenini. Voli se s ribom i mliječnim proizvodima poput vrhnja za kuhanje, a najbolji je ipak spoj curryja i kokosovog mlijeka koji daje neke potpuno nove, neodoljive okuse. Tako uz samo nekoliko sastojaka kao što su kokosovo mlijeko, curry, povrće i meso po izboru možete pripremiti ukusan umak koji će pripremu piletine ili svinjetine odvesti na sasvim neku novu razinu, vašu kuhinju zamirisati, a nepce u potpunosti osvojiti.
Najvažnije kod pripreme jela s curryjem jest da ga dozirate pažljivo. Isprobajte jelo prije ponovnog dodavanja ovog miksa začina zbog intenzivnog okusa i mirisa koji možda neće odgovarati baš svima.
Upravo zato, donosimo vam pet omiljenih recepata kojima se uvijek rado vraćamo, a isprobate li ih i vi, vjerujemo da bi vas mogli u potpunosti osvojiti.
Egzotični okusi jednostavne curry piletine
Lagana povrtna curry juha s kokosom
Grickalice od slanutka za čistu desetku