Špajza 13. siječnja 2017.

Magična mješavina: Što je zapravo curry?

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Magična mješavina začina sa sobom donosi divne arome, a mi vam donosimo sjajne ideje koje će u potpunosti preokrenuti vaše kuhanje...

Curry je mješavina začina koja može sadržati od pet do čak trideset različitih okusa i tekstura. Dobiva se kombinacijom začina poput kurkume, korijandera, piskavice, đumbira, kumina, kajenskog papra, kima, đumbira, češnjaka, klinčića, gorušice i čitavog niza drugih koji zatim rezultiraju slatko ljutim aromama. Bazičnu curry mješavinu začina pak čine tek kurkuma, korijander, kim i piskavica. 

Razlikujemo crveni, zeleni i žuti curry. Crveni je onaj s dodatkom crvene čili papričice, zeleni s dodatkom zelene čili papričice i žuti s dodatkom svježe, kvalitetne kurkume.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Curry se izvrsno slaže s različitim vrstama mesa poput piletine ili svinjetine, a odličan je dodatak i juhama, riži ili pak tjestenini. Voli se s ribom i mliječnim proizvodima poput vrhnja za kuhanje, a najbolji je ipak spoj curryja i kokosovog mlijeka koji daje neke potpuno nove, neodoljive okuse. Tako uz samo nekoliko sastojaka kao što su kokosovo mlijeko, curry, povrće i meso po izboru možete pripremiti ukusan umak koji će pripremu piletine ili svinjetine odvesti na sasvim neku novu razinu, vašu kuhinju zamirisati, a nepce u potpunosti osvojiti.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Najvažnije kod pripreme jela s curryjem jest da ga dozirate pažljivo. Isprobajte jelo prije ponovnog dodavanja ovog miksa začina zbog intenzivnog okusa i mirisa koji možda neće odgovarati baš svima.

Upravo zato, donosimo vam pet omiljenih recepata kojima se uvijek rado vraćamo, a isprobate li ih i vi, vjerujemo da bi vas mogli u potpunosti osvojiti.

Egzotični okusi jednostavne curry piletine

Lagana povrtna curry juha s kokosom

Grickalice od slanutka za čistu desetku

Tikka Masala: Čarobna indijska piletina

Milanski rižot

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.