Špajza 03. svibnja 2016.

Kurkuma: Žuta sreća s Dalekog istoka

Kurkuma
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Indijski začin sastavni je dio curry praha a prepoznatljiv je po izrazito žutoj boji

Podrijetlom iz Indonezije i južne Indije, kurkuma je najpoznatija kao jedan od sastojaka curry praha. No, ovaj žuti začin je toliko zanimljiv sam po sebi da ga vrijedi pojedinačno uvrstiti u kuhinju.

Nutritivno, kurkuma se ističe bogatim sadržajem mangana, a nije zanemariv ni sadržaj željeza, magnezija i cinka te vitamina B3 i B6. Također, predstavlja dobar izvor neprobavljivih prehrambenih vlakana, a što je osobito zanimljivo sadrži i esencijalne omega-3 masne kiseline. No, apsolutno najveći adut kurkume je kurkumin, biljni pigment zaslužan za njenu specifičnu boju.

kurkuma.jpg | Author:

Upravo, zbog kurkumina je popis terapijskih svojstava kurkume podugačak. Naime, pokazalo se da kurkumin posjeduje snažna protuupalna i antioksidativna svojstva. Isto tako pogoduje dijabetičarima jer ima povoljno djelovanje na inzulinsku rezistenciju, a pokazalo se da djeluje povoljno i na kardiovaskularni sustav smanjujući razinu ukupnog i LDL (lošeg) kolesterola, istovremeno povisujući razinu HDL (dobrog) kolesterola. Nadalje, kurkumi se pripisuje antivirusno, antibakterijsko, antimikotičko i antikarcinogeno djelovanje. Također je otkriveno da kurkuma pogoduje optimalnoj funkciji jetre povećavajući njezinu sposobnost detoksikacije.

Kurkuma se u kuhinji može dodavati kao začin raznim umacima i marinadama. Odlično se slaže i s jogurtom, rižom, jelima od piletine i drugih vrsta mesa, grahoricama (osobito lećom), plodovima mora te salatama i preljevima za salatu.

Savjet:
U receptima, kurkumu dodajte pred sam kraj pripreme jela.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.