05. travnja 2016.

Proljetni meni s crvenim mesom

Crveno meso
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Umor i iscrpljenost svladajte ispravnom prehranom

Proljeće je vrijeme buđenja iz zimskog sna. Razdoblje kada bi naš organizam trebao biti pun energije. No većina nas se zapravo osjeća umorno. Puno radimo, malo spavamo i vrlo često ne brinemo o uravnoteženoj prehrani. Glavni uzročnik umora i bezvoljnosti u mnogo je slučajeva upravo anemija, a koja se javlja uslijed nedostatka željeza. Pritom je važno naglasiti da manjak vitamina B1, B2, niacina, pantotenske kiseline ili kolina dovodi do nedostatka željeza, a sve ove navedene hranjive tvari sadrži crveno meso.

Prednost crvenog mesa nad hranom biljnog porijekla koja je također izvor željeza je u tome što se željezo iz crvenog mesa lako apsorbira u tijelo jer je u hem obliku, odnosno biološki je mnogo lakše dostupno iz mesa nego iz povrća. Stoga je crveno meso neizostavan dio balansirane prehrane jer je uz sve navedeno bogato i visokovrijednim bjelančevinama koje su bitne za zdravlje i vitalnost. Također, crveno meso odličan je izvor kreatina, važnog nutrijenta u mišićima koji pomaže opskrbu energijom, što je od posebnog značaja za iscrpljen organizam.

Za dobru energiju i odmoran organizam zaslužni su u velikoj mjeri minerali cink i selen, kojima je također bogato crveno meso. Većina ljudi konzumira u prosjeku 70 grama crvenog mesa dnevno, a što je količina koju potvrđuje i National Health Service. Zaključak studije koja je objavljena u časopisu British Journal of Nutrition dokazuje da osobe koje ne unose ili ograničavaju unos životinjskih proizvoda, kao što su meso, mlijeko i jaja mogu biti u opasnosti i od nedostatka vitamina B12, zbog čijeg se nedostatka naše tijelo umara.

Pretilost je danas sve veći problem, a uzrok joj je u većini slučajeva nezdrav način života, prevelik unos visokokalorijske hrane i tjelesna neaktivnost. Zato je pravilna prehrana uz vježbanje odlična kombinacija jer tjelesna aktivnost pridonosi optimalnoj regulaciji hrane i kisika, koja pozitivno utječe na organizam. Topliji dani više su nego idealni da se uz konzumaciju crvenog mesa dva do tri puta tjedno riješimo umora i iscrpljenosti. U nastavku donosimo zanimljivu ideju za proljetni meni s crvenim mesom, uz recept koji je preuzet iz Mediteranske kuhinje, a preporučuje ga Eva Pavić, magistra specijalist sigurnosti i kvalitete hrane.

Marinirani svinjski odrezak na talijanski način

Sastojci:

  • 4 svinjska odreska
  • 4 svežnja listića kadulje
  • 2 žličice kapara
  • 2 kisela krastavca
  • sol, kurkuma, đumbir, kajenski papar po želji

Marinada:

  • 4 žlice suhog bijelog vina
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 žličice senfa
  • 1 žličica smeđeg šećera

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.