Špajza 29. srpnja 2022.

Kako očistiti ribu i od najsitnijih kostiju

Kako očistiti ribu i od najsitnijih kostiju foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Većina fileta iz trgovina dolazi otkoštena. Ponekad ipak u ribi ostane nekoliko dosadnih, sićušnih kostiju koje se nazivaju iglene kosti. No, ako želiš svladati kompletno čišćenje ribe i filetirati ju na pravi način, trebat ćeš te iglene kosti 'srediti' do kraja!

Stručnjaci savjetuju da investiraš u pincetu za ribu (dostupna je u većini trgovina kuhinjskim posuđem). Takve pincete su napravljene od nehrđajućeg čelika sa širokim, pravokutnim krajevima pa su i najučinkovitije za hvatanje sitnih, skliskih kostiju. Možeš koristiti i špicasta kliješta, samo pazi da im unutarnja površina nije užlijebljena jer će kosti proklizati. Ako si u škripcu za prvu ruku može poslužiti i kozmetička pinceta.

 | Author: Shutterstock Kako očistiti ribu i od najsitnijih kostiju foto: Shutterstock

Trikovi za najbolje čišćenje iglenih kostiju

Položi file s kožom prema dolje na neku zaobljenu površinu i prijeđi prstom gore - dolje po njemu. Kosti se obično nalaze na sredini filea, gdje je i deblji. Svaka kost može biti dugačka oko 2 cm, a najčešće su 'zakopane' u file i viri im samo vrh.

Savjet: Isprobaj ovaj brzi trik - stavi malu zdjelu za miješanje naopako na radnu površinu pa file preko nje s kožom prema dolje. Zbog zakrivljene površine kosti će odmah iskočiti na površinu. Zatim nježno izvuci svaku kosti iz filea.

 | Author: Shutterstock Trikovi za najbolje čišćenje iglenih kostiju foto: Shutterstock

Za lakše čišćenje drži malu zdjelicu s vodom u blizini dok radiš i uroni pincetu u nju svaki put kada izvučeš kost jer imaju tendenciju da se zalijepe ili za pincetu ili prste kada ih pokušaš izvući.

Na kraju prijeđi prstom po dužini filea posljednji put kako ti ne bi promaknula neka kost. Nakon toga vrijeme je za kuhanje, pečenje ili roštiljanje – što god ti je po volji! Uživaj u svojim novim kulinarskim vještinama!

Možda vas zanima... Čišćenje i filetiranje ribe za svakog početnika Špajza
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.