Svake godine gledamo u MasterChefu kako se natjecatelji muče s tehnikama kao što je filetiranje ribe (naravno, čast iznimkama). A što ako bismo ti rekli da to i nije tako teško i komplicirano uz prave upute?
Stručnjaci savjetuju da investiraš u pincetu za ribu (dostupna je u većini trgovina kuhinjskim posuđem). Takve pincete su napravljene od nehrđajućeg čelika sa širokim, pravokutnim krajevima pa su i najučinkovitije za hvatanje sitnih, skliskih kostiju.
Možeš koristiti i špicasta kliješta, samo pazi da im unutarnja površina nije užlijebljena jer će kosti proklizati. Ako si u škripcu, za prvu ruku može poslužiti i kozmetička pinceta.
Trikovi za najbolje čišćenje iglenih kostiju
Položi file s kožom prema dolje na neku zaobljenu površinu i prijeđi prstom gore - dolje po njemu. Kosti se obično nalaze na sredini filea, gdje je i deblji. Svaka kost može biti dugačka oko 2 cm, a najčešće su 'zakopane' u file i viri im samo vrh.
Za lakše čišćenje drži zdjelicu s vodom u blizini dok radiš i uroni pincetu u nju svaki put kada izvučeš kost jer imaju tendenciju da se zalijepe ili za pincetu ili prste kada ih pokušaš izvući.
Na kraju prijeđi prstom po dužini filea posljednji put kako ti ne bi promaknula neka kost. Nakon toga vrijeme je za kuhanje, pečenje ili roštiljanje – što god ti je po volji! Uživaj u svojim novim kulinarskim vještinama!