Postoje brojni načini na koje se mogu pripremiti šparoge, ali samo neki od njih uspijevaju izvući najviše okusa iz tih divnih, zelenih kraljica proljeća. U nastavku donosimo način pripreme šparoga za koji se poznati chefovi kunu da izvlače maksimum okusa iz šparoga.
Dobro prouči upute koje slijede u nastavku, isprobaj ih i javi nam svoje dojmove...
Šparoge vole blanširanje
Ako želiš isprobati nešto drugačije od klasičnog pirjanja šparoga, kuhar Hugo Bolaños ima sjajan prijedlog. "Moj omiljeni način da pojačam okus šparoga je klasična francuska tehnika blanširanja, koju sam usavršio dok sam radio u restoranu Alaina Ducassea s tri Michelinove zvjezdice u Parizu", otkriva.
Za one koji nisu upoznati s tehnikom, blanširanje podrazumijeva kratko kuhanje namirnice u kipućoj vodi, a zatim njezino trenutno hlađenje u ledenoj vodi kako bi se zaustavilo daljnje kuhanje.
Divne blanširane šparoge
Kad je riječ o blanširanju šparoga, Bolaños savjetuje da u kipuću vodu u kojoj ćemo blanširati šparoge treba dodati cijelu koru limuna i prstohvat krupne morske soli. Potom se ubace šparoge i blanširaju jednu minutu.
Kako sačuvati zelenu boju šparoga
Ovakva kratka termička obrada zadržava njihovu živu zelenu boju i hrskavo-meku teksturu. Drugi, jednako važan korak je uranjanje u ledenu vodu – čime se, kaže Bolaños, “zaključava ta zapanjujuća boja”.
"Ova metoda ne samo da pojačava prirodnu slatkoću šparoga očuvanjem klorofila, već ih i vizualno čini svježima i primamljivima. Ne želite da vam šparoge izgledaju smećkasto i beživotno. Zapamtite – ljudi jedu i očima!", dodaje Bolaños.
Kako poslužiti blanširane šparoge
Kada dođe vrijeme za posluživanje blanširanih šparoga, predlaže ih poslužiti rashlađene, kao dodatak salatama – primjerice u proljetnoj salati s mladim povrćem – ili ih nakratko baciti na roštilj, za dodatnu dimenziju dima. Štogod odlučiš, jedno je sigurno: tvoji će gosti biti oduševljeni.
Šparoge
Isprobaj i ove recepte u kojima su šparoge glavne zvijezde: