Špajza 19. svibnja 2025.

Ovaj način kuhanja šparogama daje najbolji okus

šparoge
Šparoge
foto: Getty Images/Unsplash
Donosimo savjete slavnog chefa za najbolji način pripreme šparoga koji iz ovih zelenih kraljica proljeća izvlači maksimalan okus...

Postoje brojni načini na koje se mogu pripremiti šparoge, ali samo neki od njih uspijevaju izvući najviše okusa iz tih divnih, zelenih kraljica proljeća. U nastavku donosimo način pripreme šparoga za koji se poznati chefovi kunu da izvlače maksimum okusa iz šparoga.

Dobro prouči upute koje slijede u nastavku, isprobaj ih i javi nam svoje dojmove...

šparoge Možda vas zanima... Savjet za šoping: kako kupiti najkvalitetnije šparoge Špajza

Šparoge vole blanširanje

Ako želiš isprobati nešto drugačije od klasičnog pirjanja šparoga, kuhar Hugo Bolaños ima sjajan prijedlog. "Moj omiljeni način da pojačam okus šparoga je klasična francuska tehnika blanširanja, koju sam usavršio dok sam radio u restoranu Alaina Ducassea s tri Michelinove zvjezdice u Parizu", otkriva.

Za one koji nisu upoznati s tehnikom, blanširanje podrazumijeva kratko kuhanje namirnice u kipućoj vodi, a zatim njezino trenutno hlađenje u ledenoj vodi kako bi se zaustavilo daljnje kuhanje.

blanširane šparoge | Author: Food Faith Fitness/Unsplash Divne blanširane šparoge foto: Food Faith Fitness/Unsplash

Kad je riječ o blanširanju šparoga, Bolaños savjetuje da u kipuću vodu u kojoj ćemo blanširati šparoge treba dodati cijelu koru limuna i prstohvat krupne morske soli. Potom se ubace šparoge i blanširaju jednu minutu.

Kako sačuvati zelenu boju šparoga

Ovakva kratka termička obrada zadržava njihovu živu zelenu boju i hrskavo-meku teksturu. Drugi, jednako važan korak je uranjanje u ledenu vodu – čime se, kaže Bolaños, “zaključava ta zapanjujuća boja”.

šparoge Možda vas zanima... ŠPAROGE Zelene kraljice proljeća na 3 načina! Recepti

"Ova metoda ne samo da pojačava prirodnu slatkoću šparoga očuvanjem klorofila, već ih i vizualno čini svježima i primamljivima. Ne želite da vam šparoge izgledaju smećkasto i beživotno. Zapamtite – ljudi jedu i očima!", dodaje Bolaños.

Kako poslužiti blanširane šparoge

Kada dođe vrijeme za posluživanje blanširanih šparoga, predlaže ih poslužiti rashlađene, kao dodatak salatama – primjerice u proljetnoj salati s mladim povrćem – ili ih nakratko baciti na roštilj, za dodatnu dimenziju dima. Štogod odlučiš, jedno je sigurno: tvoji će gosti biti oduševljeni. 

Soufflé od šparoga | Author: Michaela St/pexels Šparoge foto: Michaela St/pexels

Isprobaj i ove recepte u kojima su šparoge glavne zvijezde:

pileća prsa sa šparogama Možda vas zanima... Pileća prsa sa šparogama gotova su za samo pola sata! Recepti Soufflé od šparoga Možda vas zanima... Imamo recept za prozračan i prefin nabujak od šparoga Recepti grilane šparoge Možda vas zanima... Tko je za pijane grilane šparoge? Recepti šparoge Možda vas zanima... Pripremi šparoge u pećnici u 5 lakih koraka Recepti proljetna panzanella salata s piletinom i šparogama Možda vas zanima... Proljetna panzanella salata s piletinom i šparogama Recepti Medvjeđi luk i šparoge Možda vas zanima... SLASNO PROLJEĆE Šparoge u umaku od medvjeđeg luka Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.