Recepti Salata 25. ožujka 2025.

Proljetna panzanella salata s piletinom i šparogama

Salata
10 MIN
55 MIN
4
SREDNJE
proljetna panzanella salata s piletinom i šparogama
Proljetna panzanella salata s piletinom i šparogama
foto: Zestful Kitchen/Pinterest
Proljetno obilje zelenog povrće, sočan piletina i hrskave kockice starog kruha sastojci su zbog kojih je proljetna panzanella jedna od naših omiljenih salata

S dolaskom proljeća dolazi nam i obilje zdravog mladog zelenog povrća, savršenog za detoksikaciju i jačanje organizma. Volimo njegovu živu boju, a često i njegovu gorčinu koja znači da je zdravo i dobro za nas.

Veselimo se tom zelenom proljetnom obilju, pa zato i donosimo ovaj odličan recept. Panzanella salata (talijanska salata u kojoj se koristi stari kruh) obično nam je poznata u ljetnoj verziji, s puno zrelih i slasnih rajčica, no jednako nam se sviđa i ova proljetna salata, koja je sezonska verzija popularnije ljetne panzanelle, u kojoj su zvijezde šparoge i mladi grašak, no, naravno, i fina i sočna piletina.

panzanella Možda vas zanima... Jede nam se PANZANELLA, salata s kruhom i rajčicama Recepti

Proljetna panzanella salata s piletinom i šparogama odličan je lagan ručak ili večera, a možeš je ponijeti i na posao ili izlet. U tom slučaju dresing nosi u posebnoj posudi i sve skupa pomiješaj kad dođe vrijeme za jelo.

Recept je u nastavku, isprobaj ga i javi nam svoje dojmove!

proljetna panzanella salata s piletinom i šparogama | Author: Zestful Kitchen/Pinterest Proljetna panzanella salata s piletinom i šparogama foto: Zestful Kitchen/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Proljetna panzanella salata s piletinom i šparogama
10 MIN
pripreme
55 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Pileća prsa 450 g
  • Sol 2 žličica
  • Svježe mljeveni crni papar 0,75 žličica
  • Maslinovo ulje 0,25 šalica
  • Maslinovo ulje 3 žlica
  • Kruh 180 g
  • Češnjak 1 režanj
  • Vinski ocat 2 žlica
  • Dijon senf 1 žličica
  • Mješavina lisnatih salata 180 g
  • Šparoge 120 g
  • Mladi grašak 120 g
  • Kopar - svježi 0,25 šalica
  • Listići svježe mente 0,25 šalica
Postupak
  1. Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva. Pileća prsa posuši kuhinjskim ubrusom, posoli ih i popapri.


  2. U velikoj tavi koja može u pećnicu ugroj 1 žlicu maslinova ulja. Pileća prsa poprži na ulju, s kožicom prema dolje. Prži meso na srednjoj vatri, dok se lijepo ne zazlati na strani kožice, 8-10 minuta.

    Okreni prsa i nastavi ih pržiti na drugoj strani dok na strani koja je u ulju nedobiju zlatno-smeđu boju, 2-3 minute.

    Pileća prsa poprži i sa sviju strana, 1-2 minute.


  3. Tavu s pilećim prsima ubaci u pećnicu na 20-30 minuta, odnosno dok termometar zaboden u najdeblji dio pilećih prsa ne pokaže 73 stušnja. Prebaci pileća prsa na dasku za rezanje i pusti da odstoje minimalno 10 minuta.


  4. Dok se piletina peče u pećnici, u velikoj zdjei pomiješaj 1 dan star kruh natrgan na komadića (ili narezan na kockice), 2 žlice ulja i 1/2 žličice soli.

    Kruh namočen u ulje posloži u jednom sloju na veliki pleh obložen papirom za pečenje.


  5. Kruh peci 8-10 minuta, dok ne postane hrskav i zlaćane boje. Izvadi iz pećnice i stavi sa strane da se potpuno ohladi.


  6. Ukloni kožicu s pilećih prsa. Meso nareži ili natrgaj na komade veličine zalogaja i prebaci u zdjelu u kojoj se miješao kruh s maslinovim uljem.


  7. U drugoj velikoj zdjeli pjenjačom izmiješaj nasitno narezan ili nariban češnjak, ocat, senf, 1/2 žličice soli i 1/4 žličice papra. Uz konstantno miješanje pjenjačom, ulij 1/4 šlice maslinova ulja da dobiješ finu emulziju.


  8. Oko 1/3 dresinga prebaci u zdjelu s piletinom. Dodaj pečene kockice kruha i dobro izmiješaj.


  9. Dodaj mješavinu mlade salate, šparoge, mladi grašak, kopar i metvicu te ostatak dresinga. Šparoge prethodno blanširaj ili zapeci na grilu, a i mladi grašak treba kratko blanširati.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

551 kcal

27 %

MASTI

36,00 g

50 %

KOLESTEROL

0,07 g

0 %

UH

22,00 g

8 %

PROTEINI

30,00 g

60 %

Iako ovu salatu treba složiti neposredno prije konzumacije, sastojke je moguće pripremiti unaprijed. Tako se kockice kruha mogu ispeći i do 3 dana prije slaganja salate i čuvati u dobro poklopljenoj posudi bez dotoka zraka, na sobnoj temperaturi. I piletina se može  ispeći unaprijed, te se čuvati u hladnjaku do 3 dana.

Imamo još slasnih ideja za fine proljetne salate...

salata od leće Možda vas zanima... Proljetna salata s lećom koju obožava Jennifer Aniston Recepti Proljetna salata Možda vas zanima... 3 zasitne i maštovite salate pune svježih proljetnih okusa Recepti Poširana jaja Možda vas zanima... Salata s poširanim jajima - brz i ukusan proljetni obrok Recepti Možda vas zanima... Proljetna salata: Vrijeme je za zdraviju prehranu! Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.