Proljetno obilje zelenog povrće, sočan piletina i hrskave kockice starog kruha sastojci su zbog kojih je proljetna panzanella jedna od naših omiljenih salata
S dolaskom proljeća dolazi nam i obilje zdravog mladog zelenog povrća, savršenog za detoksikaciju i jačanje organizma. Volimo njegovu živu boju, a često i njegovu gorčinu koja znači da je zdravo i dobro za nas.
Veselimo se tom zelenom proljetnom obilju, pa zato i donosimo ovaj odličan recept. Panzanella salata (talijanska salata u kojoj se koristi stari kruh) obično nam je poznata u ljetnoj verziji, s puno zrelih i slasnih rajčica, no jednako nam se sviđa i ova proljetna salata, koja je sezonska verzija popularnije ljetne panzanelle, u kojoj su zvijezde šparoge i mladi grašak, no, naravno, i fina i sočna piletina.
Proljetna panzanella salata s piletinom i šparogama odličan je lagan ručak ili večera, a možeš je ponijeti i na posao ili izlet. U tom slučaju dresing nosi u posebnoj posudi i sve skupa pomiješaj kad dođe vrijeme za jelo.
Recept je u nastavku, isprobaj ga i javi nam svoje dojmove!
Proljetna panzanella salata s piletinom i šparogama
foto: Zestful Kitchen/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Proljetna panzanella salata s piletinom i šparogama
10 MIN
pripreme
55 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Pileća prsa
450
g
Sol
2
žličica
Svježe mljeveni crni papar
0,75
žličica
Maslinovo ulje
0,25
šalica
Maslinovo ulje
3
žlica
Kruh
180
g
Češnjak
1
režanj
Vinski ocat
2
žlica
Dijon senf
1
žličica
Mješavina lisnatih salata
180
g
Šparoge
120
g
Mladi grašak
120
g
Kopar - svježi
0,25
šalica
Listići svježe mente
0,25
šalica
Postupak
Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva. Pileća prsa posuši kuhinjskim ubrusom, posoli ih i popapri.
U velikoj tavi koja može u pećnicu ugroj 1 žlicu maslinova ulja. Pileća prsa poprži na ulju, s kožicom prema dolje. Prži meso na srednjoj vatri, dok se lijepo ne zazlati na strani kožice, 8-10 minuta.
Okreni prsa i nastavi ih pržiti na drugoj strani dok na strani koja je u ulju nedobiju zlatno-smeđu boju, 2-3 minute.
Pileća prsa poprži i sa sviju strana, 1-2 minute.
Tavu s pilećim prsima ubaci u pećnicu na 20-30 minuta, odnosno dok termometar zaboden u najdeblji dio pilećih prsa ne pokaže 73 stušnja. Prebaci pileća prsa na dasku za rezanje i pusti da odstoje minimalno 10 minuta.
Dok se piletina peče u pećnici, u velikoj zdjei pomiješaj 1 dan star kruh natrgan na komadića (ili narezan na kockice), 2 žlice ulja i 1/2 žličice soli.
Kruh namočen u ulje posloži u jednom sloju na veliki pleh obložen papirom za pečenje.
Kruh peci 8-10 minuta, dok ne postane hrskav i zlaćane boje. Izvadi iz pećnice i stavi sa strane da se potpuno ohladi.
Ukloni kožicu s pilećih prsa. Meso nareži ili natrgaj na komade veličine zalogaja i prebaci u zdjelu u kojoj se miješao kruh s maslinovim uljem.
U drugoj velikoj zdjeli pjenjačom izmiješaj nasitno narezan ili nariban češnjak, ocat, senf, 1/2 žličice soli i 1/4 žličice papra. Uz konstantno miješanje pjenjačom, ulij 1/4 šlice maslinova ulja da dobiješ finu emulziju.
Oko 1/3 dresinga prebaci u zdjelu s piletinom. Dodaj pečene kockice kruha i dobro izmiješaj.
Dodaj mješavinu mlade salate, šparoge, mladi grašak, kopar i metvicu te ostatak dresinga. Šparoge prethodno blanširaj ili zapeci na grilu, a i mladi grašak treba kratko blanširati.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
551 kcal
27 %
MASTI
36,00 g
50 %
KOLESTEROL
0,07 g
0 %
UH
22,00 g
8 %
PROTEINI
30,00 g
60 %
Iako ovu salatu treba složiti neposredno prije konzumacije, sastojke je moguće pripremiti unaprijed. Tako se kockice kruha mogu ispeći i do 3 dana prije slaganja salate i čuvati u dobro poklopljenoj posudi bez dotoka zraka, na sobnoj temperaturi. I piletina se može ispeći unaprijed, te se čuvati u hladnjaku do 3 dana.
Imamo još slasnih ideja za fine proljetne salate...