Recepti 14. ožujka 2023.

Salata s poširanim jajima - brz i ukusan proljetni obrok

Poširana jaja
Poširana jaja foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Proljetne salate (baš se veselimo rotkvicama) savršen su dodatak svakom jelu, a ova s poširanim jajima pravi je koloplet boja i okusa

Ova brza salata puna je boja, a poširana jaja daju joj proljetni štih. Hrskava i sočna može se poslužiti uz bilo koje jelo, ali i kao obrok sama za sebe jer je i zasitna. Ono što je vrlo važno kod poširanih jaja jest da su za pripremu potrebna (isključivo) vrlo svježa jaja.

Možeš napraviti i sljedeći test; stavi jaja u staklenu mjernu posudu napunjenu hladnom vodom: ako stoje vodoravno na dnu, to je znak da su vrlo svježa. Ako su pak blago nagnuta još su prihvatljivo svježe, no nikako ih ne koristi ako stoje okomito - datumske oznake dobavljača su tada upitne.

 

jaja Možda vas zanima... Zavrti jaje na stolu i doznat ćeš je li kuhano ili sirovo Špajza

 

 | Author: Shutterstock Poširana jaja foto: Shutterstock

 

Salata s poširanim jajima

Sastojci (za 4 osobe):

  • 300 g miješane lisnate salate
  • 10 rotkvica
  • 4 žlice balzamičnog octa
  • 4 žlice maslinova ulja
  • sol i papar
  • 4 žlice vinskog octa
  • 8 jaja 
  • svježih izdanaka (klica) po želji

 

Poširana jaja Možda vas zanima... Do savršeno poširanog jaja uz savjete Julije Child Špajza

 

Postupak:

  1. Salatu očisti, operi, protresi i natrgaj na komade veličine zalogaja. Rotkvice operi, očisti i nareži na ploškice.
  2. Pomiješaj balzamični ocat, maslinovo ulje, sol i papar.
  3. Zakuhaj ocat i 500 ml vode. Po jedno jaje stavljaj u šalicu te ga lagano spusti u kipuću vodu, da sklizne. Kuhaj na laganoj vatri 3-4 minute, da se stvrdne. Nemoj sva jaja kuhati odjednom nego ih kuhaj u više serija, ne više od 2 zajedno. Gotovo jaje izvadi zaimačom i ostavi da se ocijedi na kuhinjskim ubrusima.
  4. Salatu pomiješaj s preljevom i razdijeli na tanjure. Jaja stavi na salatu te ih ukrasi izdancima.

 | Author: Shutterstock Poširana jaja na salati foto: Shutterstock

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.