Ova brza salata puna je boja, a poširana jaja daju joj proljetni štih. Hrskava i sočna može se poslužiti uz bilo koje jelo, ali i kao obrok sama za sebe jer je i zasitna. Ono što je vrlo važno kod poširanih jaja jest da su za pripremu potrebna (isključivo) vrlo svježa jaja.
Možeš napraviti i sljedeći test; stavi jaja u staklenu mjernu posudu napunjenu hladnom vodom: ako stoje vodoravno na dnu, to je znak da su vrlo svježa. Ako su pak blago nagnuta još su prihvatljivo svježe, no nikako ih ne koristi ako stoje okomito - datumske oznake dobavljača su tada upitne.
Salata s poširanim jajima
Sastojci (za 4 osobe):
- 300 g miješane lisnate salate
- 10 rotkvica
- 4 žlice balzamičnog octa
- 4 žlice maslinova ulja
- sol i papar
- 4 žlice vinskog octa
- 8 jaja
- svježih izdanaka (klica) po želji
Postupak:
- Salatu očisti, operi, protresi i natrgaj na komade veličine zalogaja. Rotkvice operi, očisti i nareži na ploškice.
- Pomiješaj balzamični ocat, maslinovo ulje, sol i papar.
- Zakuhaj ocat i 500 ml vode. Po jedno jaje stavljaj u šalicu te ga lagano spusti u kipuću vodu, da sklizne. Kuhaj na laganoj vatri 3-4 minute, da se stvrdne. Nemoj sva jaja kuhati odjednom nego ih kuhaj u više serija, ne više od 2 zajedno. Gotovo jaje izvadi zaimačom i ostavi da se ocijedi na kuhinjskim ubrusima.
- Salatu pomiješaj s preljevom i razdijeli na tanjure. Jaja stavi na salatu te ih ukrasi izdancima.