gastro postao
Panzanella je izrazito ukusna, a smanjit će i otpad u kuhinji
Talijani su oduvijek bili poznati po delicijama koje povezuju sve čari maslinovog ulja, svježih rajčica i domaćeg sira. Panzanella je jedna od takvih tradicionalnih talijanska salata koja će te osvježiti i za najtoplijeg dana.
Ljeto je vrijeme kada trebamo iskoristiti obilje svježih domaćih rajčica, a kako su talijanski recepti obično osmišljeni kako bi svaku mrvicu hrane iskoristila do kraja, recept za ovu ljetnu salatu traži i nekoliko kriški starog kruha. Harmoniju okusa zaokruži burratom koja se poslužuje hladna.
Panzanella salata
Sastojci:
- 1 kg rajčica
- 2 žličice krupne morske soli
- 350 g starog kruha
- 150 ml maslinovog ulja
- 1 crveni luk
- 2 češnja češnjaka
- 2 žlice vinskog octa
- malo papra
- vezica svježeg bosiljka
- 1 burrata sir
Postupak:
- U veliku posudu stavi cjediljku i u nju stavi nasjeckane rajčice. Dodaj dvije žličice morske soli i dobro pomiješaj. Ostavi rajčice oko 15 minuta da puste sok.
- Za to vrijeme zagrij pećnicu na 180°C. U posudi za pečenje pomiješaj stari kruh narezan na kockice i 30 ml maslinovog ulja. Sve zajedno peci oko 15 minuta dok kruh ne bude hrskav i čvrst.
- Jednom kada su rajčice pustile sok, u njega dodaj sitno nasjeckan češnjak i ocat. Pjenjačom miješaj preljev i polako dodaj 120 ml maslinovog ulja. Po želi dodaj još soli.
- Luk nareži na velike kolutove i pomiješaj s rajčicom i pečenim kruhom. Sve skupa prelij preljevom i ostavi oko 30 minuta da se upije u kruh.
- Prije posluživanja na salatu stavi malo papra, po želji burrata sir i nekoliko grančica svježeg bosiljka. Salatu jedi hladnu i ne zaboravi uz nju poslužiti čašu dobrog bijelog vina.
Ako ti je panzanella ukusna, isprobaj još talijanskih recepata: