Panzanella salata je izrazito ukusna, a smanjit će i otpad od hrane u tvojoj kuhinji
Talijani su oduvijek bili poznati po delicijama kojepovezuju sve čari maslinovog ulja, svježih rajčica i domaćeg sira. Panzanellaje jedna od takvih tradicionalnih talijanska salata koja će te osvježiti i za najtoplijeg dana.
Ljeto je vrijeme kada trebamo iskoristiti obilje svježih domaćih rajčica, a kako su talijanski recepti obično osmišljeni kako bi svaku mrvicu hrane iskoristila do kraja, recept za ovu ljetnu salatu traži i nekoliko kriški starog kruha. Harmoniju okusa zaokruži burratom koja se poslužuje hladna.
U veliku posudu stavi cjediljku i u nju stavi nasjeckane rajčice. Dodaj dvije žličice krupne morske soli i dobro pomiješaj. Ostavi rajčice oko 15 minuta da puste sok.
Za to vrijeme zagrij pećnicu na 180°C. U posudi za pečenje pomiješaj stari kruh narezan na kockice i 30 ml maslinovog ulja. Sve zajedno peci oko 15 minuta dok kruh ne bude hrskav i čvrst.
Jednom kada su rajčice pustile sok, u njega dodaj sitno nasjeckan češnjak i ocat. Pjenjačom miješaj preljev i polako dodaj 120 ml maslinovog ulja. Po želi dodaj još soli.
Luk nareži na velike kolutove i pomiješaj s rajčicom i pečenim kruhom. Sve skupa prelij preljevom i ostavi oko 30 minuta da se upije u kruh.
Prije posluživanja na salatu stavi malo papra, po želji burrata sir i nekoliko grančica svježeg bosiljka. Salatu jedi hladnu.
Ako ti je panzanella ukusna, isprobaj još talijanskih recepata: