Recepti Salata 01. srpnja 2024.

Jede nam se PANZANELLA, salata s kruhom i rajčicama

Salata
25 MIN
15 MIN
5
JEDNOSTAVNO
panzanella
Panzanella salata
foto: Instagram @thereseelgquist
Panzanella salata je izrazito ukusna, a smanjit će i otpad od hrane u tvojoj kuhinji

Talijani su oduvijek bili poznati po delicijama koje povezuju sve čari maslinovog ulja, svježih rajčica i domaćeg sira. Panzanella je jedna od takvih tradicionalnih talijanska salata koja će te osvježiti i za najtoplijeg dana.

Ljeto je vrijeme kada trebamo iskoristiti obilje svježih domaćih rajčica, a kako su talijanski recepti obično osmišljeni kako bi svaku mrvicu hrane iskoristila do kraja, recept za ovu ljetnu salatu traži i nekoliko kriški starog kruha. Harmoniju okusa zaokruži burratom koja se poslužuje hladna. 

tunakado Možda vas zanima... Tunakado, prefini sendvič koji spaja tunu i avokado Recepti

 | Author: Cook Eat/Pexels Panzanella salata foto: Cook Eat/Pexels

Ne gasi ekran dok kuham

Panzanella salata
25 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
5
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Rajčica 1 kg
  • Krupna sol 2 žličica
  • Stari kruh 350 g
  • Maslinovo ulje 150 ml
  • Luk 1 kom
  • Češnjak 2 režanj
  • Vinski ocat 2 žlica
  • Svježe mljeveni crni papar 2 prstohvat
  • Svježi bosiljak 1 svežanj
  • Burrata 1 kom
Postupak
  1. U veliku posudu stavi cjediljku i u nju stavi nasjeckane rajčice. Dodaj dvije žličice krupne morske soli i dobro pomiješaj. Ostavi rajčice oko 15 minuta da puste sok. 


  2. Za to vrijeme zagrij pećnicu na 180°C. U posudi za pečenje pomiješaj stari kruh narezan na kockice i 30 ml maslinovog ulja. Sve zajedno peci oko 15 minuta dok kruh ne bude hrskav i čvrst.


  3. Jednom kada su rajčice pustile sok, u njega dodaj sitno nasjeckan češnjak i ocat. Pjenjačom miješaj preljev i polako dodaj 120 ml maslinovog ulja. Po želi dodaj još soli. 


  4. Luk nareži na velike kolutove i pomiješaj s rajčicom i pečenim kruhom. Sve skupa prelij preljevom i ostavi oko 30 minuta da se upije u kruh. 


  5. Prije posluživanja na salatu stavi malo papra, po želji burrata sir i nekoliko grančica svježeg bosiljka. Salatu jedi hladnu.


Ako ti je panzanella ukusna, isprobaj još talijanskih recepata:

Piadina Možda vas zanima... Piadina - talijanski klasik koji moraš isprobati! Recepti punjene tikvice Možda vas zanima... Prefine punjene tikvice gotove za manje od pola sata Recepti Možda vas zanima... Talijanski chef otkrio tajnu savršene carbonare Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.