Recepti Salata 01. srpnja 2024.

Jede nam se PANZANELLA, salata s kruhom i rajčicama

Salata
25 MIN
15 MIN
5
JEDNOSTAVNO
panzanella
Panzanella salata
foto: Instagram @thereseelgquist
Panzanella salata je izrazito ukusna, a smanjit će i otpad od hrane u tvojoj kuhinji

Talijani su oduvijek bili poznati po delicijama koje povezuju sve čari maslinovog ulja, svježih rajčica i domaćeg sira. Panzanella je jedna od takvih tradicionalnih talijanska salata koja će te osvježiti i za najtoplijeg dana.

Ljeto je vrijeme kada trebamo iskoristiti obilje svježih domaćih rajčica, a kako su talijanski recepti obično osmišljeni kako bi svaku mrvicu hrane iskoristila do kraja, recept za ovu ljetnu salatu traži i nekoliko kriški starog kruha. Harmoniju okusa zaokruži burratom koja se poslužuje hladna. 

tunakado Možda vas zanima... Tunakado, prefini sendvič za kojim luduje svijet Recepti

 | Author: Cook Eat/Pexels Panzanella salata foto: Cook Eat/Pexels

Ne gasi ekran dok kuham

Panzanella salata
25 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
5
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Rajčica 1 kg
  • Krupna sol 2 žličica
  • Stari kruh 350 g
  • Maslinovo ulje 150 ml
  • Luk 1 kom
  • Češnjak 2 režanj
  • Vinski ocat 2 žlica
  • Svježe mljeveni crni papar 2 prstohvat
  • Svježi bosiljak 1 svežanj
  • Burrata 1 kom
Postupak
  1. U veliku posudu stavi cjediljku i u nju stavi nasjeckane rajčice. Dodaj dvije žličice krupne morske soli i dobro pomiješaj. Ostavi rajčice oko 15 minuta da puste sok. 


  2. Za to vrijeme zagrij pećnicu na 180°C. U posudi za pečenje pomiješaj stari kruh narezan na kockice i 30 ml maslinovog ulja. Sve zajedno peci oko 15 minuta dok kruh ne bude hrskav i čvrst.


  3. Jednom kada su rajčice pustile sok, u njega dodaj sitno nasjeckan češnjak i ocat. Pjenjačom miješaj preljev i polako dodaj 120 ml maslinovog ulja. Po želi dodaj još soli. 


  4. Luk nareži na velike kolutove i pomiješaj s rajčicom i pečenim kruhom. Sve skupa prelij preljevom i ostavi oko 30 minuta da se upije u kruh. 


  5. Prije posluživanja na salatu stavi malo papra, po želji burrata sir i nekoliko grančica svježeg bosiljka. Salatu jedi hladnu.


Ako ti je panzanella ukusna, isprobaj još talijanskih recepata:

Piadina Možda vas zanima... Piadina - talijanski klasik koji moraš isprobati! Recepti tikvice s mozzarellom Možda vas zanima... Slasne punjene tikvice gotove za manje od pola sata Recepti Možda vas zanima... Talijanski chef otkrio tajnu savršene carbonare Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.