Talijanski chef Massimo Bianchi odlučio je podijeliti svoj 'tajni' recept za pastu carbonaru, naglašavajući važnost konzumiranja odmah nakon kuhanja.
Za pripremu ovog jela, potrebno ti je imati slaninu guanciale, odnosno slaninu od sušenih svinjskih obraza. Ona ima intenzivniju aromu pancete i mekšu teksturu. Osim toga, trebaju ti jaja (tri bjelanjka i šest žumanjaka), špageti, parmezan i sir pecorino (tvrdi ovčji). Ako ne možeš nabaviti slaninu guanciale, panceta će biti savršeno dobar nadomjestak. I za kraj malo maslinovog ulja.
Kako pripremiti carbonaru? Kuhanje treba početi pirjanjem guanciale ili pancete u maslinovom ulju dok ona ne postane hrskava. Zatim odvojiti žumanjke i bjelanjke te ih u zdjeli sve zajedno sjedinite. Nakon toga dodati 25 grama pecorino sira i 25 grama parmezana. Dodati crnog papra po želji.
Skuhati oko 500 grama špageta u slanoj vodi i procijediti. Sa strane ostaviti malo vode u kojoj se kuhala tjestenina. U smjesu od jaja i sira dodati tjesteninu, i poprženu slaninu te preliti vodom u kojoj se kuhala tjestenina. Gotovu tjesteninu poslužiti odmah.